Quantcast
Channel: Hvilkenbil.dk
Viewing all 1722 articles
Browse latest View live

Tesla Model 3 gnistrer af gode idéer

$
0
0
BILTEST: Nogle detaljer kræver tilvænning, men Teslas elektriske Model 3 er i en liga for sig, når det gælder nytænkning, betjening og køreoplevelse.
Hvilken bil?

Model 3 er Teslas første ‘folkelige’ elbil. Den blev lanceret i 2016, men først i sommeren 2017 begyndte produktionen. Og først i begyndelsen af 2019 blev de første modeller leveret til danske købere. Som fire-dørs sedan på størrelse med en BMW 3-serie har Model 3 ingen direkte konkurrenter. Slet ikke når man tager rækkevidden i betragtning. Long Range udgaven, som vi tester her, kører op til 560 km på en opladning. Alene det – sammen med stærke priser på grund af afgiftsfritagelse – gør Model 3 til en af markedets mest spændende elbiler lige nu. Long Range koster 450.000 kr. Du kan også få en standardudgave til 370.000 kr., mens den hidsig Performance koster 485.000 kr.

Vidste du at?

Model 3 er den mest hypede bil, som den californiske elbilproducent Tesla har sendt på gaden. Og det siger ikke så lidt: Blot en uge efter afsløringen, havde Tesla modtaget 325.000 forhåndsbestillinger.

I midten af 2017, da produktionen endelig begyndte, lå Tesla inde med 455.000 reservationer. Model 3 fik ikke desto mindre en svær fødsel. For første gang skulle Tesla seriefremstille en bil i store styktal. Tesla-stifter Elon Musk har omtalt opgaven som et ‘produktions-helvede’. Siden 2018 har der dog været stadig mere fart på produktionen. Tesla forventer fremover at sælge mellem en halv og en hel million Model 3 om året. Model 3 er p.t. verdens mest solgte elbil.

Hvordan er førerpladsen?

Bogstaveligt talt enestående – vi har aldrig set noget lignende: Al betjening er samlet i en centralt placeret skærm på 15 tommer. Her styrer du alt – selv handskerummet åbnes med et tryk på skærmen, mens speedometret er placeret i øverste venstre hjørne. Derudover findes der to knapper på rattet, der f.eks. justerer lydniveau og fartpilot. Udover knapper til elruder og de indvendige dørhåndtag er kabinen støvsuget for greb og instrumenter. At alt foregår via skærmen kræver tilvænning, men det fungerer faktisk, fordi det fuldstændig er som et betjene en iPad. Samtidig får Model 3-kabinen et stilrent udtryk. Kørestillingen er fremragende med et perfekt forhold mellem sæde, pedaler og det næsten lodretstående sportsrat. Desværre er sæderne lidt for bløde, så du savner bedre støtte på langturen.

Hvordan opleves kabinen?

Model 3 ser lav ud, men du sidder relativt højt. Forruden er dyb og giver et fremragende udsyn fremad, lige som sideruderne også lukker masser af lys ind. Det samme gælder glastaget, mens den højtplacerede bagklap gør det svært at overskue bagenden. Det gør bare ikke så meget, for et bakkamera sørger for widescreen-kig bagud.

Der har været talt meget om Teslas ‘amerikanske’ byggekvalitet. Model 3 er tydeligvis fabrikkens nyeste model – og de lærer hele tiden: Kun enkelte steder virker finishen lidt sjusket.

Bagklappen smækker med dåselyd, og store ujævnheder får de rammeløse vinduer til at knirke mod gummilisterne. Ellers er kabinen præget af bløde overflader og zen-agtig ro, og her er mere plads end i en BMW 3-serie.

Er sikkerheden i orden?

I dén grad. Euro NCAP crashtestede Model 3 i sommeren 2019 og uddelte lutter roser. Model 3s grundlæggende beskyttelse af passagererne fik den meget høje bedømmelse 96 procent, mens bilens aktive sikkerhedssystemer er de bedste, Euro NCAP nogensinde har testet. Det gælder bl.a. den automatiske nødbremse, der fungerer perfekt og helt forhindrede sammenstød i NCAP-testen. Beskyttelsen mod piskesmæld er også i top, mens der blev målt let øget belastning af brystkassen i den svære pæletest. Modsat de større S- og X-modeller, har Model 3 ikke elektriske men manuelle dørhåndtag. Det sikrer, at redningsmandskab altid kan åbne dørene udefra. Læs mere på euroncap.com. 

Hvordan kører den?

Bedre end forventet, ja nærmest sportsligt. Batterierne gør Model 3 til en tung bil, men vægten ligger lavt og er fordelt ligeligt mellem akslerne. Med to motorer er der ægte firehjulstræk, og Model 3 overbeviser med et særdeles solidt vejgreb. På Jyllands-Ringen er den overraskende svingglad; når du drejer på rattet, følger bilen øjeblikkeligt med ind i kurverne. BMWs fine 3-serie er lettere og mere atletisk, men Model 3 er ikke langt fra den tyske duks udi skarptslebne køreegenskaber. Vores største anke går på komforten: Skarpe ujævnheder slår igennem, og så er støjen fra dæk og vind i overkanten. Et problem som Tesla iøvrigt hævder at have løst på de nyeste udgaver af Model 3. Endelig fungerer den adaptive fartpilot ikke så godt som konkurrenternes.

Hvordan er motor og opladning?

De to elmotorer yder tilsammen 346 hk og et moment på knusende 527 Nm. Det vilde er, at effekten er tilstede fra nul omdrejninger.

At træde speederen i bund føles som at lette i en flyvemaskine. Her er ingen støj, ingen vibrationer, ingen gearskift – bare ét langt sug af kraft. Hvad angår kraftoverskud er Model 3 ganske enkelt overlegen.

Model 3 er blandt markedets mest langtrækkende elbiler – og ladetiderne er også til den gode side. Ifølge Tesla kan deres Supercharger-oplader give strøm til 270 km på blot en halv time. Hjemmeladning tager noget længere, her skal du regne med ca. syv-otte timer for en fuld opladning. Og så er en elbil ikke anderledes end en benzinbil, når du kører hurtigt: Når hastigheden runder 100 km/t, koster det energi. På motorvej kan du højst køre ca. 350-380 km på en fuld opladning.

Passer prisen?

Ja, og det skyldes også, at Model 3 som elbil nyder godt af en markant afgiftsfritagelse. Tilmed er den fuld af udstyr, så de fleste vil sagtens kunne leve med en standardudstyret Model 3. Sammenligner man præstationer og udstyr med eksempelvis en BMW 3-serie, skal man mindst op i hybridudgaven 330e aut. Sport Line til 589.000 kr. for at få noget, der nærmer sig Model 3 på plads og præstationer. Man kan endda argumentere for, at den firehjulstrukne M340i aut. til 868.000 kr. er et mere præcist match. At Model 3 er gunstig understreges af, at den typisk vil halvere driftsomkostningerne sammenlignet med en benzindrevet bil.

Er der alternativer?

Ganske få – konkurrenterne er kun lige ved at vågne op af deres elektriske Tornerose-søvn. Faktisk findes der ingen direkte rivaler til Model 3. Nissan Leaf er mindre og billigere, men kører også væsentligt kortere på en opladning. Kia e-Niro i crossover-design giver god værdi – og 450 km rækkevidde – for 335.000 kr., men er ikke så avanceret og kraftfuld som Model 3. Mercedes EQC kommer nok tættest på hvad angår luksus, kraft og plads. Som SUV har den dog et højere forbrug og dermed kortere rækkevidde på ca. 400 km. Til 680.000 kr. er den også markant dyrere end Model 3.

Konklusion:

For: Rækkevidde, power, sikkerhed, nytænkning.
Imod: Urolig adaptiv fartpilot, rullestøj.
Hvilkenbil siger:
[star-reviews]Tesla Model 3 er ikke perfekt og kræver endda tilvænning med sin én-skærm-til-al-betjening. Der er også mange uafklarede spørgsmål omkring elbiler. Alligevel er vi stærkt begejstrede. Model 3 er mere end en miljøvenlig elbil. Den byder på så meget nytænkning, at den får andre biler til at fremstå gammeldags. Prøv den selv: At køre Model 3 er som at bevæge sig ind i fremtiden i dag.

FAKTA: Tesla Model 3 Dual Motor (4WD) Long Range

Vejl. pris, inkl. lev.: 450.000 kr.
Anslået kontantrabat:* 8.000 kr.
Årlig ejerafgift: 660 kr.
Garanti (rust/batteri/mekanik): 12 år/8 år – 192.000 km/4 år – 80.000 km
Sikkerhed (Euro NCAP):  *****
Antal airbags: 6
Længde/bredde/højde: 469/185/144 cm
Akselafstand: 288 cm
Bagagerum (for og bag): 542 liter
Køreklar vægt: 1.913 kg
HK/drejningsmoment: 346 hk/ 527 Nm
Batteri: 75 kWh
Rækkevidde (WLTP): 560 km
Forbrug (WLTP-norm): 160 Wh/km
Ladestik: CCS Type 2 (Tesla Supercharger, E.ON, Unity, Clever)
Max ladekapacitet pr. time: Indbygget lader: 11 kW (AC). Supercharger: Op til 250 kW (DC)
0-100 km/t: 4,6 sek
Topfart: 233 km/t

Særligt standard udstyr:

To elmotorer og dermed firehjulstræk, 2-zone klimanlæg, navigation med trafikmeddelelser i realtid, stemmestyring, adaptiv fartpilot, aktiv vognbaneassistent, AutoPilot, elruder og elspejle, eldrevne forsæder m. varme, læderrat, LED-lygter, 15-tommer trykfølsom betjeningsskærm, bakkamera, nøgleløs adgang og start, mobiltelefon som nøgle, premium lydsystem, FM-radio, USB og Bluetooth med mulighed for on-demand og internetradio, køreprofiler, panorama glastag, Connectivity med Spotify, Netflix og YouTube til streaming af media i bilen, trådløse softwareopdateringer via Wi-Fi og mobilnetværk, Tesla App med mulighed for at åbne, starte, forvarme og nedkøle bilen, 18-tommer hjul.

Ekstraudstyr:
Fuldt Selvstyrende Funktion til Autopilot: 50.000 kr.
Metallak: 8.400 kr. (*Anslået af hvilkenbil.dk)

jensv@hvilkenbil.dk

The post Tesla Model 3 gnistrer af gode idéer appeared first on Hvilkenbil.dk.


Smugkig på elektrisk Passat

$
0
0
ID.Space Vizzion er VWs første bud på en elektrisk stationcar i Passat-størrelse. I 2021 bliver den syvende medlem af den elektriske ID-familie.

Engang var store stationcars i firmaklassen blandt de bedst sælgende biler. I dag står biltypen i skyggen af høje SUV-modeller. Og dét i en grad så flere af dem er visnet helt bort og ikke længere produceres.

Hos VW lever biltypen dog i bedste velgående. Passat Variant er klassens bestseller i Europa, hvor især nordiske og tyske bilkøbere sætter pris på biltypen. Og noget tyder på, at den klassiske, store stationcar også overlever overgangen til eldrift: I hvert fald har VW netop afsløret de første skitser til det, der bedst kan beskrives som en elektrisk Passat.

elektrisk passat
VW har arbejdet meget med spalteåbninger for at gøre karrosseriet så vindglat som muligt.

VW har døbt stilstudiet ID.Space Vizzion. 19. november får vi lov at se bilen ‘live’ på Los Angeles Autoshow. Og i slutningen af 2021 triller de første biler af samlebåndet, hvorefter ID.Space Vizzion – med små forskelle – kan købes i Europa, Nordamerika og Kina.

ID.Space Vizzion bliver det syvende medlem af VWs voksende familie af elbiler, der alle har fornavnet ID. Den første i form af den Golf-store ID.3 slippes løs til sommer. Derefter følger crossoveren ID. Crozz, ‘rugbrødet’ ID. Buzz, limousinen ID. Vizzion, friluftsbilen ID. Buggy og SUVen ID. Roomz.

Lavt karrosseri – lav luftmodstand

Som de øvrige ID-modeller er Space Vizzion baseret på VWs MEB-platform, udviklet specielt til elbiler. Udover muligheden for at skalere den samme platform op og ned til biler i forskellige størrelser, kan batterierne ‘pakkes’ optimalt. Det sikrer et lavt tyngdepunkt og særligt god plads i kabinen.

ID.Space Vizzion har desuden fordel af sit lave karrosseri. VW har gjort særligt meget ud af at gøre karrosseriet så vindglat som muligt, fordi det øger rækkevidden – især ved motorvejshastighed. Ifølge VW bliver rækkevidden på fuldt opladte batterier 590 km.

Som navnet antyder, skal ID.Space Vizzion være særligt rummelig.

Som de øvrige ID-modeller får Space Vizzion fuldt digitalt cockpit, der konstant er koblet op på nettet. En spændende detalje er, at kabinen er bygget af bæredygtige materialer. F.eks. er sæderne betrukket med såkaldt ‘AppleSkin’, en form for kunstlæder fremstillet ved hjælp af rester fra produktion af appelsinjuice.

jensv@hvilkenbil.dk

The post Smugkig på elektrisk Passat appeared first on Hvilkenbil.dk.

Velkommen tilbage Lexus

$
0
0
Salget var lavt og priserne høje. Alligevel er der grund til at byde Toyotas luksusmærke Lexus velkommen tilbage i Danmark, mener Hvilkenbils Jens Velling.

Raffineret. Sådan opfatter jeg med ét ord Lexus, den japanske bilgigant Toyotas luksusmærke. Og det er kun én af flere grunde til at byde mærket velkommen tilbage til Danmark efter næsten syv års pause.

Den danske importør har nemlig ombestemt sig. I 2013 var det ellers ‘sayonara’ efter et år med meget lave salgstal på det danske marked. Dengang forklarede importøren det med, at Lexus’ mange hybridmodeller var særligt ramt af den høje danske registreringsafgift. Man kunne jo også mene, at importørens strategi med blot en enkelt forhandler i København var lidt halvhjertet. Derudover hjalp det ikke, at indstigningsmodellen CT200h aldrig fik bare en lille bid af det marked, som konkurrenter som Audi A3, BMW 1-serie og Mercedes A-klasse sad på.

Siden er der sket en del. Den danske registreringsafgift er blevet lavere, og luksusmærker sælger bedre end nogensinde. Lexus bør med andre ord have en chance for at bide sig fast herhjemme. Det satser den danske importør på og vender derfor tilbage med Lexus til foråret.

Jeg håber, at importøren ser rigtigt. Og glæder mig over Lexus’ comeback. Ikke, at jeg tror på det store salg. Bl.a. fordi den danske importør fortsat kun vover at dyppe tæerne i det kolde vand: Også denne gang må vi nøjes med en enkelt forhandler i København (og mulighed for service i Aarhus).

Men Lexus byder på noget særligt. Først og fremmest det førnævnte raffinement. Sådan har det været, lige siden Lexus i 1989 overraskede bilverdenen med luksuslimousinen LS400. Den var et karatespark til Mercedes S-klasse: Billigere og på mange områder bedre.

Bilen blev markedsført med tv-reklamer der viste champagneglas stablet op i pyramideform på motorhjelmen. Selv ved høje omdrejninger blev glassene stående. Og det var ikke bare et stunt; LS400 satte nye standarder for teknisk raffinement. Fra gangkultur i motorrummet til trykknapper i kabinen, der klikkede med samme præcision som det dyreste B&O anlæg.

Særligt amerikanerne tog Lexus til sig. I Europa var det mere op af bakke. Lexus blev beskyldt for at være ‘steril’ og at ‘mangle historie’. Modsat amerikanerne er vi nogle snobber i Europa. Og fortsatte derfor med at købe de klassiske, tyske luksusmærker i stedet for opkomlingen fra Japan.

Men som bilentusiast kan man kun bifalde et mærke som Lexus. Mærket løftede overliggeren for raffineret mekanik, teknik og holdbarhed. Og tvang konkurrenterne til at oppe sig.

De senere år har Lexus endda vist sig at være blandt de mere modige, når det gælder design. Mens LS400 dyrkede et forsigtigt ‘håndsæbedesign’, spænder dagens modelprogram over alt fra dristige crossovers til elegante sportsvogne. Iøvrigt godt hjulpet af den danske designer Stephan Rasmussen, der har arbejdet for Lexus siden 2015.

Lexus vil skille sig ud fra mængden af sorte Audi’er, BMW’er og Mercedes’er i luksusklassen, der er i markant vækst – også herhjemme. Ikke et ondt ord om Tysklands fineste, men det er altid godt med et både kompetent og anderledes alternativ. Så velkommen tilbage Lexus: Hvis I tør gå all-in, burde det være muligt endelig at få succes i Danmark.

Se alle danske Lexus-modeller her.

jensv@hvilkenbil.dk

The post Velkommen tilbage Lexus appeared first on Hvilkenbil.dk.

Her er fjerde generation Skoda Octavia

$
0
0
Skoda Octavia bliver endnu større, mere digital og med mulighed for mere eller mindre elektrisk kørsel. Dansk lancering til foråret.

Endelig udløses spændingen for de mange danskere, der allerede kører Skoda Octavia eller overvejer det. Fjerde generation af bilen, der med usvigelig præcision rammer det gyldne kompromis mellem plads, pris og præstationer, er netop blevet afsløret ved en stor presse-event i Prag.

Skoda Octavia benytter også denne gang samme grundlæggende teknik som sin søsterbil, VW Golf. Ja, ret beset er der tale om et meget kraftigt facelift af den nuværende model. Derfor er de store nyheder i Octavia ikke overraskende de samme som i ottende generation af Golf, som VW præsenterede for knapt tre uger siden: Opdateret infotainment, fuld opkobling og mulighed for mere eller mindre elektrificerede motorer.

skoda octavia
Hatchback-udgaven af Octavia får en rundere, mere elegant bagende end tidligere.

Men der er også afgørende forskelle. Den største er naturligvis, at Octavia også denne gang er en halv klasse større end Golf. Akselafstanden på 269 cm er fem cm længere end i Golf, mens længden på 469 cm overgår søsterbilens med godt 40 cm. Det kan især mærkes på det særdeles gæstfrie bagsæde og i bagagerummet, der i Combi-versionen sætter ny rekord med hele 640 liter.

LED lygter som standard

Designet låner flere stilelementer fra den nye Scala. Det gælder den større og dybere kølergrill og de smallere og bredere baglygter. Modsat dobbeltforlygterne på den nuværende Octavia samles forlygterne nu under samme glas. På bagsmækken forsvinder Skoda-logoet til fordel for navnetrækket SKODA med store bogstaver. LED-lygter for og bag bliver standard.

Komforten i kabinen får også en tand til med mulighed for at vælge ergonomisk korrekte ‘AGR’ forsæder (Aktion Gesunder Rücken) og sovebeslag på de bagerste hovedstøtter. Derudover tilbyder Skoda de kendte ‘Simply Clever’ detaljer som paraply i fordøren, isskraber på bagsiden af tankdækslet og spildfri påfyldning af sprinklervæske.

Digitale instrumenter bliver tilkøb. Bemærk det nye rat med blot to eger.

Et helt nyt stiltræk er rattet, der nøjes med to eger. Det er med til at give førerpladsen et mere luftigt indtryk. Det samme kan siges om gearvælgeren til udgaver med automatgear. Som hos Porsche er det reduceret til en lille stub, der elektrisk vælger mellem kør, parkering eller neutral.

Og så tilbage til lighederne med Golf inklusive de små forskelle: Mens den nye Golf får fuld digital instrumentering som standard, bliver det tilkøb i Skoda Octavia. Tjekkerne benytter heller ikke touchpads til lygterne, men den klassiske drejeknap. Den centrale trykskærm til radio, Apple Carplay og Android Auto begynder på syv tommer og er placeret som en iPad øverst på midterkonsollen. Alt efter udstyrsniveau bliver den op til 10,25 tommer bred. I de to dyreste varianter har den også indbygget navigation og kan stemmestyres via et system, som Skoda kalder ‘Laura’.

Som Golf 8 er Octavia IV konstant opkoblet. Derfor skal man også forvente, at softwaren i et eller andet omfang kan opdateres løbende, som vi kender det fra Tesla.

Octavia kommer i to udgaver som ladehybrid; med 204 eller 245 hk.
Benzin, diesel, mild hybrid eller ladehybrid

Under motorhjelmen finder vi stort set samme motorvalg som i Golf. Basismotor bliver en trecylindret turbobenziner på 1,0 liter med 110 hk. Herefter følger den firecylindrede 1,5 med 150 hk og en to-liters med 190 hk, der altid har firehjulstræk og DSG-automatgear.

Dieselfolket kan vælge mellem tre motorer. Alle er baseret på den samme, nyudviklede og angiveligt meget renlige to-liter med fire cylindre. Ydelsen er 115, 150 eller 200 hk.

Endelig sætter tjekkerne strøm til alle benzinmotorerne: Vælger du dem med automatgear, får de samtidig et 48-volts mild hybrid system, der skal gøre start-stop automatikken mere smidig og reducere brændstofforbruget.

Skal der rigtigt spares benzin, sker det med to ladehybrider. Begge kombinerer en 1,4 liters turbobenziner med elmotor og batteri, men yder henholdsvis 204 eller 245 hk. Vi forventer, at begge ladehybrider kan køre omkring 45-50 km på ren strøm.

Senere runder en hidsig RS-variant med omkring 300 hk Octavias motorprogram af.

Håneret til Octavia-ejere…
skoda octavia
Combi-udgaven får et enormt bagagerum på 640 liter. Bemærk navnetrækket på bagklappen.

Apropos motorhjelm. Åbner man ‘låget’ på den nye Octavia, kan man samtidig tage hul på den gamle diskussion om, hvorvidt tjekkerne faktisk bygger den bedste og lækreste folkevogn? For første gang i Octavias historie er der nemlig blevet råd til at montere en gasstøddæmper til motorhjelmen. Det sker samtidig med, at den er sparet væk i den nye Golf 8. mens Octavia-ejeren bare lader motorhjelmen vippe op af sig selv, skal Golf-ejere holde hjelmen i hånden, mens han leder efter stangen, der skal holde det hele oppe. Og så ved vi jo nok, hvem der får håneretten hjemme på villavejen, når naboerne sammenligner VW-produkter…

Diskussionerne kan meget passende begynde, når naboerne atter mødes efter en lang, mørk vinter: Octavia IV ventes til Danmark i løbet af marts. Priserne er endnu ukendte.

jensv@hvilkenbil.dk

The post Her er fjerde generation Skoda Octavia appeared first on Hvilkenbil.dk.

Alfa får færre modeller

$
0
0
Der kommer ikke flere, men færre modeller fra Alfa Romeo i fremtiden. Men mærket overlever fusionen mellem Fiat og PSA, lover ny chef.

Der er både gode og dårlige nyheder for fans af det italienske traditionsmærke Alfa Romeo.

De gode nyheder først: Mærket overlever den kommende fusion mellem FCA, Fiat-Chrysler, som Alfa Romeo hører under, og den franske PSA-koncern med mærkerne Citroën, Peugeot, Opel og DS. FCA og PSA råder tilsammen over 13 mærker, og ingen af dem sendes på pension. Det lover chefen for den nye bilgigant, Carlos Tavares.

“Alle mærker i koncernen har – uden undtagelse – en helt fantastisk historie til fælles,” lyder hans begrundelse.

Historie og ‘mærke-værdi’ er guld værd i en konkurrencepræget bilindustri. Spørg bare kineserne, der forsøger at skyde genvej til bilkøbere verden over ved at opkøbe bilmærker som Volvo, Saab og MG.

Selv om ‘Alfisti’ umiddelbart kan drage et lettelsens suk, er der også dårligt nyt.

alfa modeller
Stilstudiet Tonale giver et godt indtryk af Alfa Romeos næste nyhed. Reelt er den en højbenet afløser for Giulietta.
Giulietta får ingen afløser

I 2014 lancerede FCAs daværende chef Sergio Marchionne en ambitiøs plan om at femdoble Alfa-salget ved hjælp af i alt syv modeller. Den plan befinder sig nu i mølposen. I stedet skal Alfa Romeo så at sige humpe videre på fire cylindre; den nuværende BMW 3 serie-rival Giulia, den mellemstore SUV Stelvio og to nye, mindre SUV-modeller. Tidligere annoncerede superbiler som den 700 hestes coupé 8C, og en 600 hestes sportssedan er skrinlagt. Afløsere til kulfibersportsvognen 4C, den Fiat Punto-baserede MiTo og Golf-konkurrenten Giulietta bliver der heller ikke noget af.

Faktisk risikerer der at blive lidt støvet hos Alfa Romeo-forhandlerne: Først i 2021 sker der noget, når Giulia og Stelvio får hver deres ansigtsløftning. Samme år lancerer Alfa Romeo en ny, kompakt SUV baseret på stilstudiet Tonale (billedet). Året efter får den selskab af en endnu mindre model, der formentlig skal konkurrere med markedets mindste, men populære SUVer som VW T-Cross, Renault Captur og Peugeot 2008.

Den mindste model kommer både med forbrændingsmotor og som ren elbil. Den lidt større Tonale vil blive tilbudt i en ladehybrid-udgave.

Ret beset afløser disse to SUV-modeller Giulietta og MiTo og bliver altså de mindste og billigste modeller i fremtidens Alfa Romeo-program.

Alfa Romeo tilbyder teknisk genvej
Giulias platform med baghjulstræk kan også bruges til fx topudgaver hos Peugeot.

Når FCA skruer ned for ambitionerne for Alfa Romeo, skyldes det, at mærket er langt fra målet om et årligt salg på op mod en halv million biler. Alt tyder på, at salget i år ikke engang vil nå 100.000 biler.

Hos analysefirmaet JATO Dynamics bifalder man Alfa Romeos nye beskedenhed:

“Alfa Romeao kæmper med mærkets nuværende modelprogram, og globalt formindskes markedet hele tiden. Så er det godt at være realistisk,” siger analytiker Felipe Munoz til branchemagasinet Automotive News.

På længere sigt kan Alfa Romeo komme til at spille en vigtig rolle i det kommende ægteskab mellem FCA og PSA. Alfa Romeo har nemlig en velfungerende platform til baghjulstrukne biler som Giulia og Stelvio. Den kan med fordel bruges i en række amerikanske Chrysler og Jeep modeller. Formentlig også i kommende topudgaver af Peugeot, der har store ambitioner om at rykke op i premiumklassen og indtage USA. Her tilbyder Alfa Romeo en teknisk genvej.

jensv@hvilkenbil.dk

The post Alfa får færre modeller appeared first on Hvilkenbil.dk.

Nok se men ikke købe denne nye Kia

$
0
0
Kia Optima bliver næste offer i den store firmaklasse: En ny model kommer i 2020, men Optima skal ikke længere sælges i Europa.

Firma- og familiebilerne i den store mellemklasse lever livet farligt: Nyeste offer for en trend, hvor bilkøberne dropper biltypen for SUV-modeller bliver Kia Optima.

Den koreanske firmaflyder har faktisk en vis fanskare herhjemme, men når en ny model er klar i 2020 er det slut: Afløseren kommer hverken til Danmark eller resten af Europa, men skal udelukkende sælges i Asien og Nordamerika. Det siger Lene Mejdal Iversen, pressechef hos den danske Kia importør, til Jyllands-Posten.

Kia vil i stedet tilbyde danske og europæiske kunder ‘downsizing’ i form af mere kompakte modeller som f.eks. Golf-konkurrenten Ceed. Samtidig har Kia et bredt udvalg af de populære SUV- og crossover-modeller i sit europæiske modelprogram.

Sælger udmærket

Den nuværende Kia Optima tilbydes p.t. i Danmark i sin fjerde generation. Alene i år har 700 danskere købt en Optima. Især som stationcar og plug-in hybrid, der kører delvist på el, er den populær. Det er et ganske pænt salgstal for biltypen, ikke mindst fordi der ikke er tale om firmakunder men private købere.

kia optima
Kia K5 er modellen, der ikke kommer til Europa som den næste Optima. Ærgerligt, for den vil være et elegant indslag i den store mellemklasse.

Lige undtaget VW’s historisk populære og storsælgende Passat har konkurrenterne nemlig generelt mere end almindeligt svært ved at sælge biler i klasse med Kia Optima. I årets første ni måneder topper Passat klassen med 2.620 solgte biler. Ford er næstbedst med 921 solgte Mondeo, mens Skoda har solgt knapt 900 Superb. En tidligere topsælger som Opel Insignia må nøjes med 324 styk.

Flere mærker har givet op

For andre modeller er løbet for længst kørt. En gang så stærke modeller som Citroën C5, Honda Accord, Hyundai i40, Nissan Primera, Renault Talisman og Toyota Avensis sælges ikke længere.

Når en ny, stor Kia kører uden om Europa skyldes det, at markedet for den slags biler er relativt lille. Især i Nordeuropa, hvor vi foretrækker biltypen som stationcar. De er til gengæld uglesete i resten af verden, hvor man udelukkende vil have biltypen som klassisk sedan.

I effektiviseringens – og helt sikkert også fortjenestens – navn tager Kia konsekvensen: Koreanerne vil ikke have besværet med at lave Optimas afløser som stationcar, og nøjes derfor med at sælge den som sedan. Og det bliver altså udelukkende uden for Europa.

Den nuværende Optima kan købes et stykke ind i 2020.

jensv@hvilkenbil.dk

The post Nok se men ikke købe denne nye Kia appeared first on Hvilkenbil.dk.

Elbiler indtager årets tyske kåring

$
0
0
Forbrugere og eksperter i Tyskland har talt: I syv kategorier vinder tre nye elbiler det eftertragtede ’Gyldne rat’ i den kendte tyske kåring.

Det gyldne rat, eller som det hedder på tysk “Das Goldene Lenkrad”, er netop blevet uddelt i Berlin for 43. gang.

Det er avisen Bild am Sonntag og bilbladet Auto Bild, der står bag. Konkurrencen kårer vindere i syv kategorier samt to prisklasser plus en ’skønhedskonkurrence’.

Den tyske kåring foregår på den måde, at læserne af de to publikationer vælger deres favoritter i de forskellige kategorier. De tre biler i hver kategori, der har fået flest stemmer, testes herefter af en jury bestående af 14 racerkørere og bileksperter.

Vinderne i 2019 blev:

Minibiler: Audi A1 (foran Peugeot 208 og Opel Corsa)
Lille mellemklasse: BMW 1-serie (foran Ford Focus og Mazda 3)
Stor mellemklasse og større: Tesla Model 3 (foran BMW 3-serie og Audi A4)
Mindre SUV (op til 4,4 m.): Mazda CX-30 (foran VW T-Cross og Range Rover Evoque)
Mellem SUV (4,41-4,79 m.): Jaguar I-Pace (foan Audi Q3 og Seat Tarraco)
Stor SUV: Audi e-tron (foran BMW X5 og Jeep Wrangler)
Sportsvogn: Toyota Supra (foran Porsche 911 Carrera S og BMW 8-serie)

Dermed var elbiler vindere i tre af de syv kategorier: Tesla Model 3, Jaguar I-Pace og Audi e-Tron.

Ifølge Jens Velling, redaktør på Hvilkenbil.dk, viser den tyske kåring, at forbrugerne efterhånden er klar til elbiler.

I kåringen af Årets Bil i Danmark 2020, der sker den 27. november, er der også for første gang en elbil, Tesla Model 3, med helt fremme i finalefeltet.

”Og ligesom tyskerne åbenbart er ved at være klar til elbiler, kan det meget vel blive Tesla, der kører med sejren i Danmark i år,” vurderer Jens Velling.

Han forklarer, at elbiler især overrasker positivt når det gælder køreoplevelse og (lave) driftsudgifter.

“Det er også de to argumenter for elbiler, som den tyske jury benytter i deres begrundelser for at kåre elbiler som vindere,” uddyber han.

Stor BMW er årets smukkeste

Der var yderligere to ’Goldene Lenkräder’ til de to kandidater, der ifølge den tyske jury giver mest bil for pengene op til 25.000 Euro og op til 35.000 Euro.

Det blev Skoda Kamiq, som i Danmark koster fra 195.000 kr., og Kia Xceed til priser fra 250.000 kr., der vandt denne udmærkelse.

Her skal vi lige huske, at tyske biler ikke er belagt med registreringsafgift. Momsen er også lavere end herhjemme, så pengene rækker noget længere syd for grænsen.

Til sidst er der ’skønhedsprisen’, som gik til BMWs nye 8-serie for årets smukkeste bil.

Tesla Model 3 gnistrer af gode idéer

henrikh@hvilkenbil.dk

The post Elbiler indtager årets tyske kåring appeared first on Hvilkenbil.dk.

Airbags: Bilmærker genopliver pudekamp

$
0
0
Bilproducenter puster sig op: Hyundai-Kia og Toyota er på vej med ny type airbags, der skal forhindre passagerer i at støde hovederne sammen.

Siden engang i 1990’erne, har der været relativt stille omkring airbags i biler. Dengang var der nærmest pudekamp mellem bilproducenterne: Volvo lancerede sideairbags. Et par år senere poppede de første gardinairbags op, lige som flere mærker introducerede knæairbags. Siden har der været langt mellem de store nyheder inden for airbags.

Men nu puster to producenter sig op til en ny ’pudekamp’. Det er Toyota og Hyundai-Kia, der begge snart vil introducere bilmodeller med en ny type airbag – en såkaldt centerairbag.

Som navnet antyder, er centerairbaggen placeret mellem forsæderne på indersiden af førersædet. Formålet er at forhindre fører og passager i at knalde hovederne sammen ved en påkørsel fra siden.

En centerairbag forhindrer passagererne i at støde sammen ved sidekollisioner.

Første Toyota, der får den nye centerairbag, er den nye Yaris, når modellen kommer på markedet – formentlig efter sommerferien i 2020.

80 pct. færre hovedskader

Kia er ikke så konkret omkring, hvilke modeller der får den nye centerairbag og hvornår. Til gengæld oplyser koreanerne, at man regner med, at centerairbaggen vil reducere antallet af hovedskader forårsaget af personer, der rammer hinanden ved sidekollisioner med 80 procent.

Det forventes, at Kias søstermærke, Hyundai, også vil indføre den nye type centerairbag.

Om andre bilmærker vil følge trop, forlyder der endnu ikke noget om.

henrikh@hvilkenbil.dk

The post Airbags: Bilmærker genopliver pudekamp appeared first on Hvilkenbil.dk.


Volvo giver mest rabat på nye biler

$
0
0
Se her, hvor meget du kan spare på køb af ny bil. Volvo giver mest i rabat, mens hver femte bilkøber får slet ikke rabat, viser FDM-undersøgelse.

Volvo-købere er dem, der får mest rabat på deres nye bil.

Det viser en stor undersøgelse blandt ca. 28.000 bilejere i FDMs AutoIndex 2019, der har svaret på, hvor meget rabat, de har fået på købet af deres nye biler.

I snit har de fået ca. 8,6 procent svarende til knap 26.000 kr. i rabat på en bil til 300.000 kr. Men hos Volvo-forhandlerne er der altså mere at hente. Her har ejerne i snit fået 12,8 procent i afslag på den nye bil. Og det ser ud til, at det svensk-kinesiske mærke har succes med den strategi.

Næstmest rabat – 10 procent – har Ford-køberne fået, og Mercedes-Benz og Honda-købere næsten lige så meget – 9,9 procent.

Redaktør på Hvilkenbil.dk Jens Velling, der har fulgt bilmarkedet tæt i over 25 år, nikker genkendende til, at Volvo-forhandlerne er fleksible på prisen i kampen om kunderne til de dyrere biler.

”De bruger rabatter i kampen mod Audi, BMW og Mercedes, der umiddelbart står stærkest i premium-segmentet,” siger han.

”Det er også den oplevelse, jeg har,” lyder det fra Jan Lang, der er markedsanalytiker og kommunikationschef på Bilbasen.dk.

Jens Velling vurderer også, at statistikken afspejler, at Volvo kører med relativt høje vejledende priser, som de kan skrue på, når det er er nødvendigt.

Mere end 20 pct. i rabat

Volvo-ejerne er da også dem, der har fået de klart største rabatter på bilkøbet, viser FDM AutoIndex.

13,1 procent svarer, at de har fået 20 procent eller mere i afslag på deres nye Volvo. Ingen andre mærker kommer i nærheden. Tættest på er BMW med blot 6 procent, der har fået 20 procent eller mere i rabat. For alle mærkerne er det kun 3 procent i snit.

Konkurrencen er ifølge Jens Velling blevet skærpet, fordi Audi, BMW og Mercedes i dag opererer med både lavere kontantpriser og skatteværdier på firmabiler end tidligere.

”For eksempel har der været nogle meget aggressive kontantpriser på BMW 3-serien og i nogen grad også på Audi A4 og Mercedes C-klasse. Det gør det svært for køberne at få yderligere rabatter,” forklarer Jens Velling.

Det er ikke tilfældet hos Volvo. Hele 24 procent svarer i undersøgelsen, at de har fået mellem 11 og 20 procent rabat på deres nye bil. Nærmeste ’konkurrenter’ er Honda med 16,9 procent og Ford, hvor 13,9 procent har fået 11-20 procent rabat.

Volvo øger salget

”Volvo har været mere sultne for at komme ind på markedet, og man må sige, at det er lykkedes dem,” siger Jan Lang fra Bilbasen.

Det dokumenterer salgsstatistikkerne fra De Danske Bilimportører da også.
I 2017 var Volvos markedsandel 1,4 procent af det totale antal indregistrerede nye biler med et salg på 3.065 biler. I 2018 steg markedsandelen til 2,1 procent med et salg på 4.642 biler, og de gode takter ser ud til at fortsætte med en yderligere stigning i markedsandelen til 2,4 procent for de første ni måneder af 2019.

Mindre rabat på billige biler 
Citroën C3 sælges ofte som kampagnemodel. Derfor er den svær at få yderligere rabat på.

AutoIndex-undersøgelsen blandt bilejerne viser også, at Seat, Suzuki, Citroën og Peugeot giver mindst rabat.

Jens Velling forklarer, at det kun er logisk: Disse mærker har i forvejen presset priserne i bund på diverse kampagnemodeller. På dyrere biler som f.eks. Volvo er der bedre plads til at give rabat end på de billige. Fortjenesten på de dyrere biler er simpelthen væsentligt større, og det giver forhandlerne noget at handle med.

”Disse mærkers biler er enten så billige, eller kører med så markante kampagnerabatter, at der ikke gives yderligere rabat,” konstaterer han.

Jan Lang er enig og giver et eksempel:

”Overordnet er det de selskaber, der i forvejen har markante tilbud, der giver den mindste rabat. Så når Peugeot kører en meget skarp kampagnepris på en 208’er, så er det vanskeligt at give yderligere rabat.”

Ifølge AutoIndex 2019 fremgår det også, at ca. hver femte bilkøber slet ikke får rabat, selv om der tilsyneladende er gode rabatter komme efter, konkluderer FDM. Hver fjerde køber får ikke rabat men til gengæld noget ekstra udstyr til bilen.

Hvilkenbil har været i kontakt med den danske Volvo-importør. Her fortæller marketingchef Peter Birkbo, at rabatter er et resultat af den dialog, som forhandleren og kunden har.

henrikh@hvilkenbil.dk

The post Volvo giver mest rabat på nye biler appeared first on Hvilkenbil.dk.

Smæk til Corsa i crashtest

$
0
0
Den nye Opel Corsa må som søsterbilen Peugeot 208 nøjes med fire ud af fem stjerner i crashtest. “Det er simpelthen for ringe,” mener FDM.

Dybe og unødvendige ridser i lakken. Sådan må man karakterisere det resultat, som den nye Opel Corsa måtte nøjes med i den europæiske sikkerhedsorganisation Euro NCAP’s crashtest af den kommende dansker-yndling.

Overraskende er det dog ikke, at den tyske minibil må nøjes med fire af de fem stjerner. For Corsa er den ene af PSA-Gruppens trillinger, der også omfatter Peugeot 208 og DS 3 Crossback. Da 208 blev crashtestet i oktober, var resultatet det samme og dermed lige så skuffende.

Problemet er den fransk-tyske minis automatiske nødbremse, der ikke stiller tilstrækkeligt skarpt på cyklister. Euro NCAP tester altid bilerne i standardudgaverne. I Corsa hedder den Edition, og her er den automatiske nødbremse ganske enkelt ikke avanceret nok. En bedre nødbremse, der ville have udløst den femte stjerne, fås til Elegance og GS Line.

FDM’s repræsentant i Euro NCAP, Søren W. Rasmussen, gentager stort set ordene fra oktober-crashtesten af Peugeot 208: “Uforståeligt,” siger han om det faktum, at PSA-Gruppen ikke vælger at gøre den sikreste udgave af nødbremsen til standardudstyr.

Det danske afgiftssystem belønner delvist bilerne sikkerhedsudstyr. Derfor ville en femte stjerne have udløst et sikkerhedsfradrag på op mod 12.000 kr.

corsa crashtest
Mazda CX-30 er ikke bare klassens men hele skolens duks. Ingen bil har scoret højre i crashtest-disciplinen ‘voksenbeskyttelse’.
Japaner scorer topkarakter

Hvor den tysk-franske mini fejler, funkler Mazda. CX-30, der er SUV-udgaven af Mazda 3, løber med alle fem stjerner. CX-30 kan tilmed bryste sig af at være den bil, der scorer højest i disciplinen “voksenbeskyttelse” nogensinde.

Kollisionssikkerheden er således helt i top. Japaneren får også ros af Euro NCAP for velfungerende aktive sikkerhedssystemer, der skal forhindre, at ulykker overhovedet opstår.

“En meget sikker bil for både hårde og bløde trafikanter,” lyder konklusionen.

I denne omgang crashtestede Euro NCAP også kæmpe-SUV’en Ford Explorer og den nye kompakte SUV fra Mercedes, GLB. Begge scorede fem stjerner.

Peugeot 208 kikser crashtest

mortenk@hvilkenbil.dk

The post Smæk til Corsa i crashtest appeared first on Hvilkenbil.dk.

Ikonisk Mustang bliver høj og elektrisk

$
0
0
Ford bruger Mustang-navnet til at lancere mærkets første rendyrkede elbil: En crossover med rækkevidde op til 600 km. Danske priser fra 452.000 kr.

Ford smider flere trumfkort på bordet med afsløringen af mærkets første fra-grunden-op udviklede elbil: Masser af muskler, op til 600 kilometers rækkevidde, enorme infoskærme og trådløs opdatering pakket ind i et både moderigtigt og elegant crossover-design. Og for at være helt sikker på at fange forbrugernes interesse, hedder den slet ikke Ford. I stedet låner Ford af arvesølvet og lancerer den nye elbil under det ikoniske Mustang-navn med tilføjelsen Mach-E.

elektrisk mustang
Der er ingen Ford-emblemer på Mustang Mach-E. Baglygterne er en venlig hilsen til originalen.

Det lyder som en ret sikker opskrift på succes. Især når Ford allerede nu kan oplyse umiddelbart stærke priser på nyheden. Herhjemme begynder Mustang Mach-E fra 452.000 kr. for basisudgaven med en batteripakke på 75 kWh, 258 hk, baghjulstræk og en rækkevidde på 450 km. Prisen er vel at mærke inklusive den højere 65 procents registreringsafgift, der træder i kraft for elbiler fra 2020.

Topudgaven GT får et batteri på 98 kWh, hele 465 hk, firehjulstræk og en rækkevidde på 600 km. Her bliver den danske pris angiveligt 620.000 kr. En mellemmodel med 285 hk og samme, lange rækkevidde og baghjulstræk skal koste 538.000 kr. 

Først i Danmark 2021

Spørgsmålet er så, om priserne holder? Mustang Mach-E kommer til Europa til sommer, men først til Danmark i begyndelsen af 2021. Med øget politisk fokus på elbiler, kan det ikke udelukkes, at registreringsafgiften justeres, inden Mach-E når frem til de danske forhandlere.

Umiddelbart ser priserne dog konkurrencedygtige ud.

elektrisk mustang
Som i Tesla Model 3 er er der en meget stor, central infoskærm. Ford udvider dog konceptet med digitale instrumenter i Mach-E.

Mustang Mach-E er 471 cm lang, 188 cm bred og 160 cm høj. Akselafstanden er velvoksne 298 centimeter, hvilket bør sikre gode pladsforhold i kabinen. Bagagerummet har plads til 402 liter og suppleres af et ekstra rum på 100 liter under motorhjelmen – et såkaldt ‘frunk’.

Dermed skal Mach-E konkurrere med en anden elektrisk crossover som Mercedes EQC. Den har 408 hk, en rækkevidde omkring 400 kilometer og koster 680.000 kr. efter de nuværende, mere lempelige afgiftsregler for elbiler. En anden oplagt konkurrent er Tesla Model 3, der koster fra 370.000 kr. med en rækkevidde på godt 400 km.

Vindglat og fuldt opkoblet

Mustang Mach-E er den første model, som Ford fra starten har udviklet som elbil. Og alle sejl er sat til for at placere Ford i smørhullet i et marked for elbiler, der nærmest bogstaveligt talt sprænger alle sikringer i 2020.

Designet er væsentligt mere sofistikeret, end vi normalt plejer at se fra Ford. For eksempel ser karrosseriet ekstremt vindglat ud og er uden udvendige dørhåndtag. Kigger man godt efter, kan man dog se en lille ‘krog’ mellem dør og siderude på de forreste sidedøre.

Ford gør sig store anstrengelser for at gøre betjeningen intuitiv. Bemærk drejeknappen til lydstyrke.

Indvendig disker Mach-E op med en enorm infotainment-skærm i midterkonsollen. Den er på 15 tommer som i Tesla Model 3, men her står den lodret. Mens Tesla nøjes med én skærm, har Mach-E på mere traditionel vis endnu en skærm bag rattet, der viser hastighed og andre vigtige informationer. Mach-E kommer med nyeste udgave af SYNC-systemet, der både kan betjenes med tryk, fagter og stemme. Systemet er opkoblet, så bilen kan opdateres løbende, som vi kender det fra Tesla. Apple Carplay og Android Auto er også med i pakken, lige som danske B&O leverer lyd til topmodellerne.

Som hos Tesla vil man også kunne benytte sin smartphone som nøgle til Mustang Mach-E.

Hurtig opladning

Ifølge Ford lader ejere deres elbiler op derhjemme 80 procent af tiden. Fra en almindelig stikkontakt kan man dog kun lade, hvad der svarer til 35 kilometers rækkevidde pr. time. Med en kraftigere wallbox-lader halveres ladetiden til 62 km pr. time.

Skal det gå rigtigt stærk er Ford en del af IONITY – et netværk af hurtigladere, som flere bilproducenter står bag. IONITY er beregnet til hurtigladning under længere rejser. Med den store batteripakke tager det blot ti minutter at lade til 93 kilometers kørsel. Ifølge Ford kan Mach-E med standardbatteri lade fra 10 til 80 procents batterikapacitet på knapt 40 minutter i en lynlader.

Der er plads til 100 liters bagage i denne ‘frunk’. Og afløb til vandet fra fx våde gummistøvler…

IONITY er dog først ved at udbygge sit netværk af lynladere i Europa. Efter planen skal der være 400 af slagsen fordelt over hele Europa ved udgangen af 2020.

Stor satsning for Ford

At Mach-E er en vigtig model for Ford, lægger firmaet ikke skjul på.

“Ford Motor Company er stolt over at kunne præsentere Mustang Mach-E, der slår ned i markedet som et lyn fra en klar himmel, ligesom Ford T gjorde det i sin tid,” sagde bestyrelsesformand Bill Ford i forbindelse med lanceringen.

Mach E er da også startskuddet til en afgørende satsning for Ford, der længe har kæmpet med lave aktiekurser og utilfredsstillende indtjening. Over de næste tre år investerer Ford 75 milliarder kroner i udvikling af el- og hybridbiler. Investeringen skal resultere i hele 40 nye modeller, hvoraf 16 bliver batteridrevne elbiler. Blandt dem en elektrisk udgave af bilen, der mere end nogen anden holder Ford oven vande: Pick-up’en F-150, der i årevis har været USAs mest solgte.

Miljøbevidste Ford benytter ‘veganer-læder’ i Mach E. Engang hed det kunstlæder…

Brancheanalytikere holder vejret – og øje med netop Mustang Mach-E. Som en bil, der med Fords egne ord på én gang “er en SUV, en elbil og en Mustang”, er den en stor satsning:

“Hvis det er en fremragende bil, der bliver taget godt imod, vinder Ford stort,” siger Michael Harley fra det anerkendte bil-analytikerfirma, Kelly Blue Book, til branchebladet Automotive News.

“Hvis den flopper, står Ford derimod med en ny Edsel på hånden,” siger han med henvisning til en af de mest tabsgivende bilmodeller i Fords historie.

jensv@hvilkenbil.dk

The post Ikonisk Mustang bliver høj og elektrisk appeared first on Hvilkenbil.dk.

Amerikanske biler får forbruger-tæsk

$
0
0
Koreanske og japanske bilmærker gennembanker USA’s hjemlige bilmærker på pålidelighed. De fine mærker fra Europa får også klø.

Der er tørre tæsk til amerikanske og europæiske bilmærker fra koreanske og japanske producenter. Det er den tydelige dom fra over 400.000 amerikanske forbrugere i en ny stor rapport om bilejernes tiltro til deres bilers pålidelighed.

Rapporten viser især to tendenser. Biler fra Korea er ved at lukke hullet til de japanske producenter. Omvendt kniber det alvorligt med bilernes pålidelighed hos de amerikanske producenter, og de europæiske er heller ikke for godt med.

Det skriver finans.dk, der har set nærmere på en undersøgelse fra Consumer Reports. Forbrugerorganisationen, der kan sammenlignes med danske Tænk, har lavet undersøgelsen om bilernes pålidelighed på baggrund af besvarelser fra knapt en halv million amerikanske bilejere.

Studiet omfatter ejernes opfattelse af de biler, som de har ejet, og hvor modellerne ikke er ældre end tre år.

Ejerne skulle blandt andet bedømme pålidelighed ud fra sikkerheden, bilernes infotainment-system, motoregenskaber og andre forhold omkring bilerne.

FAKTA: De mest pålidelige modeller:

·         Mazda MX-5 
·         Toyota Prius Prime
·         Toyota Prius
·         Lexus GX
·         Hyundai Kona
·         Mazda CX-3
·         Lexus NX
·         Toyota 4-Runner
·         Mazda CX-9
·         Lexus GS

FAKTA: De mindst pålidelige modeller:

·         Chevrolet Colorado/GMC Canyon
·         Chevrolet Camaro
·         Jeep Wrangler
·         Alfa Romeo Giulia
·         Volkswagen Atlas
·         Volkswagen Tiguan
·         Acura MDX
·         Tesla Model X
·         Chrysler Pacifica
·         Chevrolet Traverse

Når det drejer sig om opfattelsen af pålideligheden af bilmærker, er det kun Porsche fra de europæiske breddegrader, der kan presse sig ind blandt de mange asiatiske biler i toppen.

FAKTA: Bilmærkernes pålidelighed:
  1. Lexus
  2. Mazda
  3. Toyota
  4. Porsche
  5. Genesis (Hyundai luksusmærke)
  6. Hyundai
  7. Subaru
  8. Dodge
  9. Kia
  10. Mini
  11. Nissan
  12. Honda
  13. Infiniti (Nissan luksusmærke)
  14. Audi
  15. Lincoln
  16. Ford
  17. BMW
  18. Buick
  19. Chrysler
  20. Mitsubishi
  21. Mercedes-Benz
  22. GMC
  23. Tesla
  24. Volvo
  25. Chevrolet
  26. Jeep
  27. Volkswagen
  28. Acura (Honda luksusmærke)
  29. Alfa Romeo
  30. Cadillac

Kilde: Consumer Reports

henrikh@hvilkenbil.dk

The post Amerikanske biler får forbruger-tæsk appeared first on Hvilkenbil.dk.

Kåring: Årets Firmabil er fra Bayern

$
0
0
I et tæt opløb snupper den nye BMW 320d Touring titlen som Årets Firmabil 2020 foran Mercedes C-Klasse og sidste års vinder Volvo V60.

Det blev den nye BMW 320d Touring, som kørte en kneben sejr i hus som Businessbilen 2020 – blot en snudespids foran Mercedes C-Klasse 220d stationcar og Volvo V60 D4.

Sjældent har finalefeltet haft så fuldbyrdede konkurrenter, og aldrig har slutspurten været så tæt som i årets kåring. Tre premium-biler klarede den til finalerunden, hvor alle i princippet kunne være en værdig vinder. De endelige stemmer i finalefeltet lå også meget tæt.

Ifølge juryen var det dyder som sportslige køreegenskaber, fin komfort, moderne motorer og et nyt brugervenligt infotainmentsystem, der hev sejren hjem til bayerske BMW.

Bedste køreegenskaber

Martin Drescher, der er ansat hos OKI Danmark, er et af de jurymedlemmer, der havde 3-serien som favorit. Han uddyber, hvad han ser som plusser og minusser:

”BMW 320d Touring har de bedste køreegenskaber og det mest brugervenlige instrumentbord. Det er en bil, som er meget nem at betjene, både når du drejer rattet og bruger touchskærmen. Men den er også komfortabel til lange ture. Hvis man er af en vis statur, skal man dog klemme sig sammen for at komme ind og ud. Prisniveauet er også til den lidt dyrere side. Hvis der skal udstyr om bord, kan det hurtigt løbe op,” siger Martin Drescher til Jyllands-Posten.

De firmabiler, som måtte køre hjem med uforrettet sag, var Audi A4, VW Passat, Ford Mondeo, Skoda Superb, Peugeot 508, Toyota Camry og Kia Optima. Alle de deltagende biler var stationcars med automatgear og dieselmotorer på 150-190 hk. Toyota Camry fås dog kun som sedan og med hybridteknik, mens Kia Optima er en plug-in hybrid.

Årets Firmabil blev i år kåret for 14. gang. Det er ottende år, at det sker sammen med Jyllands-Posten.

Juryen består af otte professionelle firmabilister, to motorjournalister og en fysioterapeut, som bedømmer ergonomien i bilerne.

Bilerne vurderes bl.a. på køreegenskaber, komfort, sæder, ergonomi, økonomi og udstyr.

FAKTA: Deltagerfeltet i Årets Firmabil 2020

I år deltog 10 biler; ni stationcars og en sedan. De otte med dieselmotor og automatgear, en hybrid med benzinmotor, og en opladningshybrid med benzinmotor. Alle har i basisversionerne en beskatningsværdi på lige omkring 400.000 kr.

Fra-priser og beskatning er med tilsvarende motorer og det mindste udstyrsniveau.

BMW 320d Touring aut. M Sport, 190 hk
18,2 km/l
Pris fra: 482.986 kr.
Beskatning fra: 407.996 kr.

Ford Mondeo ST-Line, stationcar, 2.0 EcoBlue, 190 hk
16,7 km/l
Pris fra 364.655 kr.
Beskatning fra: 333.020 kr.

Skoda Superb Combi Business Executive, 190 hk
15,7-16,7 km/l
Pris fra 444.000 kr.
Beskatning fra: 407.907 kr.

Passat Variant Elegance Plus 2,0 TDI DSG, 150 hk
18,9 km/l
Pris fra 434.995 kr.
Beskatning fra 354.995 kr.

Kia Optima SW PHEV, systemydelse 205 hk
66,7 km/l
Pris fra 329.999 kr.
Beskatning fra: 288.138 kr.

Mercedes-Benz C 220 d stationcar, 194 hk
17,9 -18,2 km/l.
Pris fra: 520.298 kr.
Beskatning fra: 389.998 kr.

Toyota Camry 2.5 VVT-i Hybrid H4, 218 hk
18,2 km/l
Pris fra 379.990 kr.
Beskatning fra: 329.900 kr.

Audi A4 Avant Advanced Prestige Tour Plus, 190 hk
18,9 km/l
Pris fra 479.985 kr.
Beskatning fra: 399.990 kr.

Peugeot 508 SW GT-Line EAT8 Blue HDI, 163 hk
17,8 km/l
Pris fra: 429.990 kr.
Beskatning fra: 355.395 kr.

Volvo V60 D4 Momentum, 190 hk
16,6-18,9 km/l
Pris fra: 506.980 kr.
Beskatning fra 375.003 kr.

Kilde: Jyllands-Posten og fagforeningen Business Danmark

FAKTA: Tidligere vindere af Årets Firmabil:

2007: Mazda6 2,0
2008: VW Passat 2,0 TDI
2009: VW Passat 2,0 TDI
2010: Opel Insignia 160 CDTI
2011: Audi A4 2,0 TDI
2012: VW Passat 1,6 BMT
2013: Volvo V40D2
2014: Skoda Octavia 2,0 TDi elegance Combi
2015: Ford Mondeo 2,0 TDCi 180 Titanium
2016: Ford Mondeo 2,0 TDCi 180 Titanium
2017: Renault Talisman 160 hk DCi Intense
2018: Opel Insignia Sportstourer 2,0 turbo D Dynamic
2019: Volvo V60 D4 aut. Momentum

Kilde: Jyllands-Posten og fagforeningen Business Danmark

Foto: Lars Krogsgaard

henrikh@hvilkenbil.dk

The post Kåring: Årets Firmabil er fra Bayern appeared first on Hvilkenbil.dk.

Elektrisk Passat rykker nærmere

$
0
0
VW viser produktionsmoden elektrisk stationcar, der kommer på markedet sidst i 2021. Lav vindmodstand giver rækkevidde på hele 590 km.

For blot få dage siden viste VW tegninger af konceptbilen ID. Space Vizzion – en fuldt elektrisk stationcar i Passat-størrelse. Nu løfter fabrikken sløret for den produktionsmodne model, der ventes på markedet i slutningen af 2021. Samtidig afslører VW flere detaljer om bilen, der også kan blive spændende for danske bilkøbere.

Med en længde på knapt fem meter er Space Vizzion endnu længere end den populære Passat. Den ekstra længde skal – sammen med placering af batteripakken under gulvet – give særdeles gæstfrie pladsforhold i kabinen. Angiveligt også plads til en tredje sæderække, så Space Vizzion i alt kan transportere syv personer.

elektrisk stationcar
Dørhåndtagene er blot felter med lys i. Når du rører ved dem, springer dørene op.
340 hk

Batteripakken bliver på 82 kWh. Modsat tidens moderne SUV-modeller er Space Vizzion en lav og lang elektrisk stationcar. Sammen med snedige vindkanaler i motorhjelm og tag og manglen på strittende dørhåndtag gør det karrosseriet ekstremt vindglat. Derfor bliver rækkevidden hele 590 km på fuldt opladte batterier. Og det skyldes ikke, at VW sparer på kræfterne: Topudgaven får 250 kW (340 hk) og firehjulstræk, hvilket gør det muligt at rykke fra 0-100 km/t på 5,4 sekunder. Topfarten er dog begrænset til 175 km/t.

Space Vizzion fortsætter det nye designindtryk, som VW lancerer med sine elektriske ID. modeller. Her er bløde, svungne former og futuristisk brug af LED-lys og info-skærme.

Særligt i kabinen dyrker ID-familien et nyt formsprog – og det gælder i høj grad Space Vizzion: De vigtigste informationer om kørslen som fart og navigation vises i såkaldt ‘Augmented Reality’ – en hologram-agtig teknik, der ligger et niveau over de kendte head-up displays. Med den ‘udvidede realisme’ ser informationerne ud som om de er ‘malet på asfalten’ et par meter foran bilen.

Førerpladsen minder om Tesla Model 3: Ingen knapper og kæmpe, central infoskærm.
Ingen knapper

Sekundære informationer om lyd, telefon, ventilation osv. er samlet på en 15-tommer stor skærm i midterkonsollen. Gearvælgeren, som i en elbil blot styrer frem, bak eller parkér, er rykket op i en stilk bag rattet. På selve rattet styrer du bl.a. lydstyrke og den adaptive fartpilot ved hjælp af små trykfelter. Dermed er førerpladsen renset for knapper, nøjagtig som vi kender det fra Tesla Model 3.

Mulighed for at bruge din smartphone som nøgle og trådløs opdatering af bilens software er andre features, som vi kender fra Tesla.

Space Vizzion er den syvende elbil baseret på VWs specifikke elbils-platform, MEB. Ikke desto mindre ser den ud til at blive den tredje elbil, som VW sender på markedet. Den Golf-store ID.3 bliver den første til sommer, derefter følger den mellemstore crossover ID.Crozz. Herefter ser Space Vizzion ud til at klemme sig ind lige før ID.Buzz – en rummelig mpv inspireret af det originale VW ‘rugbrød’, der dukker op i 2022.

Ifølge VW skal Space Vizzion med små ændringer sælges i både Europa og Nordamerika.

To elektriske skateboards tager dig det sidste stykke vej i byen. De bliver næppe standard…

jensv@hvilkenbil.dk

The post Elektrisk Passat rykker nærmere appeared first on Hvilkenbil.dk.

Kvadratisk, praktisk, fantastisk Berlingo

$
0
0
BILTEST: Tredje generation af Citroën Berlingo er langt bedre end sit rygte. Plads og praktik er i en klasse for sig, mens komforten er overraskende høj.
Hvilken bil?

Citroën Berlingo er en ener. Født som rustik varevogn, men i 1996 udstyret med bagsæde, sideruder og gulvtæppe. Voila! Citroën skabte en ualmindelig rummelig og hårdfør familiebil, der lige siden har delt vandene. Modstanderne finder den grim og grov, tilhængerne falder for Berlingos upolerede charme og praktiske sans. Øgenavne har den også fået. Fra ‘familiecontainer’ til ‘Postmand Per-bil’. Mens diskussionen fortsætter, er Citroën nået til tredje generation. Delvist baseret på PSA-koncernens EMP2-platform har Berlingo endelig fået moderne sikkerhedsassistenter og tidssvarende crashsikkerhed. Designet signalerer stadig flyttekasse, men teknikken er topmoderne. Priserne begynder ved 175.000 kr., men her tester vi topudgaven Skyline med 110 hestes turbobenzinmotor til 265.000 kr.

Vidste du at?

Fra sin fødsel i 1996 har Berlingo haft en dedikeret fanskare. På et tidspunkt solgte Citroën mere end 2.000 om året herhjemme, hvor Berlingo især hittede hos familier med barnevogn.

Sidstnævnte kunne stilles direkte ind i bagagerummet uden at blive slået sammen. En uhørt luksus for travle forældre – og større børn var vilde med skydedørene og panoramaudsigten gennem de enorme ruder.
Siden har Berlingo tabt terræn til først mere personbilsagtige MPV’ere og senest høje SUV og crossover-typer. Men Berlingo er stadig i en klasse for sig, hvis du vil have mest plads til prisen. Og stadig en ener. Der findes kun ganske få rivaler.

Hvordan er førerpladsen?

Hvis du er allergisk overfor hård plastic, er Berlingo ikke noget for dig. Men inden du løber skrigende væk, så læs lige videre: De hårde overflader er robuste og nemme at tørre af. Du sidder højt og med overdådig udsigt. Både over vejen, de enorme sidespejle og alt fra speedometer til den højtplacerede trykskærm i midterkonsollen. Og så byder Berlingo på en nærmest katedral-lignende rumfornemmelse – så meget luft er der omkring dig i førersædet. Det er stærkt vanedannende. Det samme gælder de mange opbevaringsrum og bokse, som du finder over alt i kabinen. Og hvis du stadig tror, at Berlingo er en grov varebil, så tjek lige head-up displayet i forruden, der både viser hastighed, navigations-angivelser og genkender vejskilte…

Hvordan opleves kabinen?

Stooor – det er lige før, at der er ekko i Berlingos lagerhal af en kabine. Der er adgang til bagsædet via to skydedøre, fladt gulv hele vejen over og de tre separate sæder kan vippes direkte ned i gulvet, så du får et gigantisk varerum på 3.000 liter. Stik dén…
Med sæderne oppe har du plads til 675 liter bagage. Og det er bare op til ruderne. Her er ingen læssekant, og om nødvendigt kan du låne en gaffeltruck og køre bagagen ind på en EU-palle. Her i topudgaven Skyline forkæles du med glastag og diverse aflæggerum i loftet. Berlingos kabine er magnifique i enhver forstand. For 10.000 kr. kan du få to ekstra bagsæder, og skal Berlingo forvandles til en minibus, koster det yderligere 30.000 kr. at rykke op i den forlængede XL-udgave.

Hvordan er sikkerheden?

Her der virkelig sket fremskridt for Berlingo. Med EMP2-platformen er sikkerheden endelig på omgangshøjde med moderne konkurrenters. Automatisk nødbremse og aktiv vejbaneassistent er standard, og du kan tilkøbe adaptiv fartpilot for 4.300 kr. I selve crashtesten er Berlingo solid og stabil, men belastningen af forsædepassagerernes brystkasser er lidt forhøjet. Til gengæld er beskyttelsen mod piskesmældsskader ved påkørsel bagfra god på alle siddepladser. Berlingos akilleshæl er beskyttelsen af passagerer på tredje sæderække, der kan tilkøbes som ekstraudstyr. Her er beskyttelsen ringe. Læs mere på euroncap.com

Hvordan kører den?

Forbløffende godt. Berlingo ligner måske en kummefryser med let afrundede kanter, men byder på alt andet end afkølede køreegenskaber. Særligt forhjulene evner at glatte konflikter med vejen ud som en dreven diplomat, mens den relativt simple, stive bagaksel kun lader sig mærke med meget skarpe kanter. Den aktive sikkerhed er også i orden med altid forudsigelig opførsel og et styretøj, der gør det let at placere den store Berlingo præcist på vejen.

Den helt store og positive overraskelse er det lave støjniveau. Oppe i fart hører du stort set intet til hverken motor, dæk eller vind. Til prisen er Berlingo blandt de mest komfortable biler, vi har prøvet.

Hvordan er motoren?

Tre cylindre, 1,2 liter og 110 hk lyder ikke af meget til en næsten to meter høj og bred bil, der skærer gennem luften som et legehus. Men det går. Rigtigt godt endda. Vi kender ganske vist også PSA-koncernens 1,2 liters turbobenziner som en særdeles velopdragen og flittig arbejdshest. Det er den også i Berlingo, der næsten opleves kvik, når hestene får lidt ekstra at leve af. Gearskiftet er – uden at være skarpt som i en Mazda – også langt bedre, end vi er vant til hos Citroën. Her er ingen slinger i skiftevalsen. Dog sidder gearstangen rigeligt langt fremme i midterkonsollen. Brochuren lover 14,4 km/l, og det nåede vi let uden at behandle speederen som et råddent æg.

Passer prisen?

Ja, hvis du kigger dig for i prislisten. Testbilen med dyreste Skyline udstyr er ikke helt billig til 265.000 kroner. Her har Berlingo mange konkurrenter. Vi ville vælge mellemudgaven Iconic. Og gerne med den nyudviklede 1,5 liters dieselmotor med 100 hk, hvis man har et kørselsbehov omkring 25.000 kilometer årligt. Diesel er faktisk 10.000 kr. billigere end den iøvrigt fine benzinmotor med 110 hk. Med Iconic-udstyr er det farvel til modutop, head-up display og alufælge, men du får rigtigt meget bil for 220.000 kr. Du kan også dyrke den rustikke side af Berlingo i basisudgaven Street. Her får du 75 hestes turbodieselmotor, aircondition og fartpilot for blot 175.000 kr.

Er der alternativer?

Kun ganske få. Søsterbilen Peugeot Rifter Allure med samme motor koster 240.000 kr., men har også mindre udstyr. VW Caddy med 102 hestes turbobenzinmotor koster 257.000 kr., men udstyrslisten er væsentligt kortere, og du skal af med hele 11.500 kr. for metallak.
Bedste alternativ finder vi faktisk hos Citroën selv. Her kan du hoppe over i en Citroën Grand C4 Spacetourer med plads til syv personer, 130 hestes turbobenziner og pænt med udstyr i kampagneudgaven Platinum Limited til 255.000 kr. Den er svær at slå for storfamilien. Dermed står den største konkurrent til Berlingo lidt ironisk lige ved siden af på samme udstillingsgulv…

Konklusion:

For: Plads, praktisk sans og høj komfort
Imod: Berlingo er ikke alles kop beaujolais…
Hvilkenbil siger:
[star-reviews]Pak fordommene væk og tag et frisk kig på tredje generation af Citroën Berlingo. Du får ikke mere plads og praktisk sans til prisen. De indre kvaliteter er indiskutable, og vi kender ingen Berlingo-ejere, der ikke siger je t’aime til deres familiecontainer. Læg hertil moderne sikkerhedsudstyr og forbløffende høj komfort, og Berlingo er ikke bare kvadratisk og praktisk men også ret fantastisk.

FAKTA: Citroën Berlingo Multispace 1,2 Puretech 110 Skyline

Vejl. pris, inkl. lev.: 265.000 kr.
Anslået kontantrabat:* 10.000 kr.
Årlig ejerafgift: 1.160 kr. 
Garanti (rust/mekanik): 12/2 år
Sikkerhed (Euro NCAP): 
Antal airbags: 6
Forbrug (EU-norm): 14,3 km/l (158 gr. CO2/km)
Forbrug i test: 14,4 km/l
Længde/bredde/højde: 440/185/184 cm
Akselafstand: 279 cm
Bagagerum (min/max): 775/3.000 liter
Køreklar vægt: 1.548kg
Motor: 3 cyl., 1,2 liter, turbobenzin
Effekt: 110 hk/254 Nm v/1750 omdr./min.
0-100 km/t: 11,7 sek.
Topfart: 169 km/t

Særligt standardudstyr, Skyline:

Head-up display, oplukkelig bagrude, modutop (inkl. glastag), 16″ alufælge, fartpilot, p-sensor for og bag, klimaautomatik, elektrisk p-bremse, regn- og lyssensor, fire elruder, armlæn på forsæder, varme i forrude, skiltegenkendelse, 8″ touchscreen med Apple Carplay, bluetooth, USB og DAB+ radio, elbetjente og el-indfoldelige sidespejle med varme, fjernbetjent centrallås, højdejusterbart førersæde, multijusterbart læderrat, LED-kørelys, skydedøre i begge sider, hillholder, nedfældeligt tre-delt bagsæde, kørecomputer, fartpilot og fartbegrænser, varme i forsæder, nedfældbart ryglæn på højre forsæde.

Ekstraudstyr på testbilen:
Navigation: 6.500 kr., adaptiv fartpilot: 4.300 kr., bakkamera: 3.300 kr.
Metallak: 5.000 kr. (*Anslået af hvilkenbil.dk)

jensv@hvilkenbil.dk

The post Kvadratisk, praktisk, fantastisk Berlingo appeared first on Hvilkenbil.dk.


Kåring: Kvinder foretrækker Mazda 3

$
0
0
Kvinder verden over har talt: Mazda 3 vinder titlen Women’s World Car of the Year 2019 – og tog også prisen som bedste familiebil.

Vi nærmer os afslutningen på året, og så er det højsæson for diverse prisuddelinger og kåringer. Ikke mindst Årets Bil i Danmark, hvor Hvilkenbil.dk er med i dommerpanelet, Årets Businessbil, ’Det Gyldne Rat’ m.fl.

Traditionen tro kårer verdens motorjournalist-kvinder også deres favoritter i den årlige Women’s World Car of the Year, som i år foregik i Dubai.

Overordnet vinder hos verdens kvinder blev Mazda 3, der blev lanceret i en ny version tidligere på året. Størrelsesmæssigt hører den til i den lille mellemklasse – også kaldet Golf-klassen.

Den enstemmige beslutning blev truffet af en jury af 41 kvinder fra 34 forskellige lande på tværs af fem kontinenter.

Begejstrer også mænd…

Her på Hvilkenbil.dk er vi – tre mænd – også begejstrede for Mazda 3. Efter vores test i juni fremhævede vi køreglæde, design, finish og et højt udstyrsniveau.

Derimod var vi mindre begejstrede for et beskedent bagsæde og bagagerum. Så som familiebil er Mazda’en ikke vores førstevalg. Fem ud af seks stjerner dryssede vi over Mazda 3. Læs vores test her: Mazda 3 er entusiastens valg 

Mazda 3 vandt foran de øvrige finalister – se forskellige biler som: Audi e-Tron, BMW 3-serie, Citroën C5 Aircross, Ford Kuga, Hyundai Sonata, Kia XCeed, Lexus UX, Porsche 911, Range Rover Evoque, Renault Clio, Tesla Model 3, Toyota Corolla, Volkswagen T-Cross og Volvo S60.

Sidste års vinder i Women’s World Car of the Year var Volvo XC40 – læs vores test af Volvo XC40 her: Volvo XC40 er cool på svensk

FAKTA: Women’s Car of the Year 2019

Ud over at vinde topprisen blev Mazda 3 også bedømt som årets familiebil. Kia Motors modtog anerkendelse i to kategorier, hvor XCeed blev kåret til årets ’Urban Car’, og Soul EV vandt ’Green Car’ prisen. BMW 8-serie kårede de kvindelige motorjournalister til årets luksusbil, Porsche 911 vandt sportsvognsklassen, mens Range Rover Evoque blev bedste SUV/Crossover.

Kilde: womensworldcoty.com

henrikh@hvilkenbil.dk

The post Kåring: Kvinder foretrækker Mazda 3 appeared first on Hvilkenbil.dk.

Kør trygt på helårsdæk – også i din SUV

$
0
0
Helårsdæk bliver stadig bedre. Ikke bare til små biler med beskedent kørselsbehov. Nu er de også gode nok til store, tunge SUV-biler, fastslår tysk test.

Helårsdæk er noget bras, der til nød kan bruges til de helt små biler af bilister med et meget beskedent kørselsbehov. Og hvis sneen endelig falder, bør du nok lade bilen stå og tage bussen i stedet…

Sådan har automatreaktionen ofte lydt, når talen er faldet på helårsdæk. Den forkætrede dæktype der kombinerer egenskaberne fra sommer- og vinterdæk har altid haft svært ved at blive accepteret.

Men de senere år er der sket noget. I USA og Asien har man i årtier kørt på helårsdæk. Nu vinder de også frem blandt kræsne bilister i Nordeuropa. God hjulpet af ny teknologi og stadig fugtigere og mindre hvide vintre.

Resultat ‘gør indtryk’

I det tyske bilmagasin AutoBilds seneste dæktest vinder helårsdæk yderligere terræn. Sædvanligvis seriøse AutoBild har denne gang testet helårsdæk i størrelse 17-tommer til mellemstore SUV-biler som f.eks. VW Tiguan, Honda CR-V og Audi Q5. De tyske dæktestere er selv overraskede over resultatet, som de mener ‘gør indtryk’ og ligger ‘forbløffende tæt’ på rene sommer- og vinterdæk.

Kort fortalt skyder de bedste helårsdæk alle kendte fordomme ned. De formår faktisk at forene egenskaberne på vinter- og sommerdæk: De står godt fast på sne og is og har samtidig korte standselængder på tør asfalt. Til overflod er både støjniveau og slid lavt. Især det sidste er overraskende, for rent teknisk er helårsdæk mere et vinter- end et sommerdæk. Gummiblandingen er blød og mønstret lidt grovere, men ifølge AutoBild giver det hverken mere støj eller slid.

Kun hvis man sammenligner helårsdæk med de bedste dæk til henholdsvis sommer- og vinterbrug, bliver de overgået. Men altså på ingen måde udkonkurreret. De bedste helårsdæk kører uden problemer lige op med gennemsnitligt gode sommer- og vinterdæk.

AutoBild konkluderer, at helårsdæk – selv til større SUV-biler – er blevet et reelt alternativ. Kører du på helårsdæk sparer du også udgifter til et ekstra sæt dæk og eventuelt dækhotel samt tid og udgifter til det halvårlige dækskift.

Michelin og Bridgestone er bedst

Ret beset kører du også altid på relativt frisk gummi, fordi du slider dækkene op i løbet af tre-fire år. Skifter du mellem sommer- og vinterdæk, kan dækkene måske blive dobbelt så gamle, inden mønstret er slidt ned. Og det er et minus, fordi jo ældre dækket er, desto hårdere bliver gummiet og så reduceres vejgrebet.

AutoBilds test af helårsdæk bliver ikke mindre troværdig af, at det for en gangs skyld ikke er et tysk dækmærke, der vinder. Hæderen går i stedet til franske Michelin og japanske Bridgestone. De to vinder-helårsdæk får begge prædikatet ‘forbilledlig’ og er uden svagheder. Begge formår den svære kunst at stå fast på is og sne i vinterføre og samtidig styre og bremse effektivt på både tør og regnvåd asfalt i sommertemperaturer. Ret imponerende for det svarer faktisk til den kendte disciplin at have mel i munden og blæse samtidig…

Du kan læse bedømmelsen af de 10 testede helårsdæk herunder:

Test af 10 helårsdæk

Størrelse 235/65 R 17 tommer til bl.a. VW Tiguan, Honda CR-V og Audi Q5

1. Forbilledlig: Bridgestone Weather Control A005
Allround-talent med fremragende egenskaber under alle vejrforhold. Høj styrepræcision og dynamisk opførsel på våd vej. Kort bremselængde på tør og våd vej.

1. Forbilledlig: Michelin CrossClimate SUV
Imponerende på sne og is, dynamisk-sportslig opførsel på tør vej, højeste sikkerhedsreserver ved aquaplaning og præcise styreegenskaber.

3. Godt: Continental AllSeasonContact
Allround-talent med bedste vinteregenskaber, sportslig på våd vej, præcis styring med god feedback og lav rullemodstand. Svagheder: Let forlænget bremselængde på tør vej.

3. Godt: Hankook Kinergy 4S² X
Premiumdæk med stærke vinteregenskaber, høj sikkerhedsreserve ved aquaplaning, dynamisk opførsel på våd vej og støjsvagt. Svagheder: Let forlænget bremselængde på tør vej.

5. Godt: Goodyear Vector 4Seasons Gen-2 SUV
Helårsklassiker med afbalancerede egenskaber, stabile køreegenskaber under alle vejrforhold og særlig lavt støjniveau. Svagheder: Let forlænget bremselængde på tør vej.

6. Tilfredsstillende: Falken EuroAll Season AS 210
Høj traktion og kort bremselængde på sne og god mod aquaplaning.
Svagheder: Let forlænget bremselængde på våd vej, understyring på våd og tør vej.

7. Tilfredsstillende: Toyo Celsius
God i sne.
Svagheder: Middelmådigt vejgreb og understyring på våd og tør vej, forsinket styrereaktion og forhøjet rullemodstand.

8. Ikke anbefalelsesværdigt: Kleber Citilander
Gode vinterkvaliteter, god komfort.
Svagheder: Kun tilfredsstillende egenskaber på tør og våd vej, forsinket styrereaktion, svømmende opførsel på tør vej og lang bremselængde på våd vej.

9. Ikke anbefalelsesværdigt: Nankang Cross Seasons AW-6 SUV
God på sne, fair pris.
Svagheder: Begrænset vejgreb på tør og våd vej, farligt lang bremselængde på våd vej, svømmende opførsel på tør og våd vej.

10. Ikke anbefalelsesværdigt: Pirelli Scorpion Verde All Season
Støjsvagt, god pris.
Svagheder: Middelmådigt vejgreb på sne og våd vej, ringe sikkerhed mod aquaplaning, understyring på våd vej og farligt lang bremselængde på våd vej.

En varm anbefaling i en kold tid til helårsdæk

jensv@hvilkenbil.dk

The post Kør trygt på helårsdæk – også i din SUV appeared first on Hvilkenbil.dk.

Tesla afslører ekstrem pick-up

$
0
0
Teslas nye pick-up er på alle måder ekstrem: Radikalt design, rustfrit stål og op til 800 km rækkevidde. Men noget gik galt under præsentationen…

Tesla er kendt for spektakulære præsentationer af banebrydende elbiler, og med mærkets første pick-up, Cybertruck, nærmer vi os chokeffekt.

Den enorme pick-up er den californiske elbil-pionérs femte model. At kalde den ekstrem er nærmest en underdrivelse.

Designet er ikke for de generte. Cybertruck er udelukkende tegnet med lige streger og ligner en krydsning mellem et amerikansk stealth-bombefly, noget fra en science fiction film og sportsvognen Lotus Esprit. Den sidste inspiration er meget konkret. Tesla-grundlægger Elon Musk har tidligere fortalt, at Cybertrucks design er delvist afledt af den fladnæsede Lotus, kendt fra James Bond-filmen ‘Spionen der elskede mig’. Science fiction-klassikeren ‘Blade Runner’ er en anden inspirationskilde.

pick-up
Tesla Cybertruck er enorm – og enormt kantet. Man kan stå på lamellerne, der trækkes ned over ladet.

Størrelsen er også ekstrem – i hvert fald efter europæiske forhold: 5,9 meter lang, 1,9 meter høj og mere end 2 meter bred. Den slags mastodonter er de dog vilde med i bilens hjemland, USA. Her er de tre mest solgte bilmodeller pick-up’er i nogenlunde samme størrelse XXL. I guds og bilernes eget land vil man også sætte pris på Cybertrucks næsten lastbilagtige egenskaber. Ladet rummer knapt tre kubikmeter og må laste knapt 1.600 kg. Topudgaven må trække – hold lige på truckerkasketten – 6.350 kg…

Rekordlang rækkevidde

Præstationerne er der til gengæld ikke noget lastbil over. Basismodellen får en rækkevidde på godt 400 km, baghjulstræk og rykker fra 0-96 km/t på ca. 6,5 sekunder. Nærmest ekstrem – der var betegnelsen igen – bliver topmodellen med firehjulstræk, 0-96 km/t på 2,9 sekunder og rekordlang rækkevidde på 800 km. Det er vel at mærke efter den amerikanske EPA-norm, der er endnu skrappere end den skærpede, europæiske WLTP-norm.

Selve karrosseriet er også i en liga for sig. Det består udelukkende af ultrahårdt koldpresset rustfrit stål, der bedre end alle andre materialer kan modstå det ofte hårde arbejdsliv for en pick-up. Tesla beviste det under præsentationen ved at slå på karrosseriet med en hammer. Slagene efterlod ingen buler.

Med en længde på næsten 6 meter er der plads til to sæderækker og seks personer i Cybertruck.

Mindre overbevisende gik det, da Tesla ville vise, at Cybertrucks ruder er næsten skudsikre. Der blev kastet store stålkugler på ruderne – der gik i stykker. Et pinligt stunt for Tesla, der har brugt flere år på at udvikle Cybertruck og i forvejen kritiseres for kvalitetsproblemer. Der er dog tid til at rette på fejlen. Selv om Cybertruck mod depositum kan bestilles nu – også i Danmark – triller den først af samlebåndet i slutningen af 2021.

Herhjemme er depositummet beskedne 1.000 kr. De danske priser kendes endnu ikke, men i USA begynder de ved 40.000 dollars. Det svarer til Tesla Model 3, der herhjemme begynder under 400.000 kr.

Frontalangreb på ‘big 3’

Trods ridser i ruden er der dog ingen grund til at grine af Tesla. Slet ikke, hvis man er en af de ‘tre store’ i USA. Cybertruck er nemlig et frontalangreb på Ford, General Motor og Chrysler, der i årtier har tjent de fleste af deres penge på at sælge store, men relativt simple og kostbare pick-up trucks til deres amerikanske hjemmepublikum.

Lykkes det Tesla at bryde igennem til dette enorme, men også dybt konservative marked, kan det blive en vigtig indtægtskilde for Tesla. Og et slag i nyrerne på de ‘tre store’.

Om det er realistisk er analytikerne uenige om.

“Selv om det kun bliver Tesla-fans, der køber den, vil der blive stor efterspørgsel for Cybertruck. Hvis Tesla kan producere tilstrækkeligt mange, og hvis de første købere er tilfredse, kan Cybertrack give Tesla adgang til et enormt marked,” sagde Karl Brauer, udgiver af branchebladet Autotrader, efter præsentationen.

Redaktør på det tilsvarende Kelley Blue Book, Matt DeLorenzo, er mere skeptisk:

“Cybertruck bliver i bedste fald et nicheprodukt og udgør ikke en fare for pick-up markedet. En anden ulempe for Tesla er, at der ikke vil være skattefordel for denne elektriske pick-up, når den kommer på markedet.”

Cybertruck er klar på lidt af hvert. Bemærk den indbyggede slidske i bagsmækken. Luftaffjedringen kan ‘neje’ som en bybus.

Sandt er det, at mens Tesla tidligere har haft et forspring med modeller som Model S, Model X og Model 3, triller Cybertruck først af samlebåndet når konkurrenterne er klar med deres elektriske pick-up’er.

Pick-up-ejere angriber Tesla

Cybertruck skal også overbevise nogle kunder, der er blandt de mest konservative i USA. Mens Teslas personbiler hitter blandt veluddannede på USAs øst- og vestkyst, er der en vis folkelig modstand mod elbiler andre steder i USA. Her beretter Tesla-ejere om netop pick-up-ejere, der med vilje blokerer Teslas opladningspladser.

Chikanen har på det seneste nået nye højder med såkaldt ‘rolling coal’ angreb på Tesla-ejere. Her ‘angribes’ Tesla-ejere af især dieseldrevne pick-up’er, hvor ejerne bevidst opsamler og udløser en sky af sort dieselrøg mod bagvedkørende biler.

‘Only in America’, som amerikanerne selv siger. I Trumps USA er der også opstået dybe skel mellem bilisterne. Tesla elektriske Cybertruck vil utvivlsomt være en rød klud for mange amerikanere. Måske er det derfor, at den ligner en bil, der er klar til krig…

jensv@hvilkenbil.dk

The post Tesla afslører ekstrem pick-up appeared first on Hvilkenbil.dk.

Har du (heller ikke) set lyset?

$
0
0
SMS’er under kørsel, vejvrede og hidsige blink med bilens fjernlys: Hvilkenbils Morten Kjeldsen funderer over vores dårlige trafikkultur.

Når bilister tager plads bag rattet i deres helt private rum, i deres kæreste eje bilen, kommer det indre urmenneske op i mange. Den normalt så venlige, tolerante og imødekommende familiefar forvandles til en krokodille i den mudrede flods vandoverflade på lur efter sit næste bytte.

Vi har garanteret alle mødt bilister derude i asfaltjunglen, som end ikke overvejer at give plads, når to vognbaner fletter sammen. Som ikke tøver med at strække den midterste finger op til vulgær hilsen, hvis man uforvarende har overtrådt en eller anden uskreven junglelov, som man ikke havde kendskab til.

Det klæder os ikke, men er udtryk for en skidt trafikkultur og en uforskammet måde at opføre sig på overfor en medtrafikant, der kunne være din flinke nabo. Eller din rare onkel.

Og vi ved det godt.

Men ligesom på de sociale medier, hvor man risikerer at få hældt en skidtspand ud over sig, hvis man stikker næsen frem, så er det, som om der hersker et andet kodeks, når vi spænder selen, starter motoren og kører afsted. En latent vrede lurer.

Selv om vi godt ved, at det er vanvittig farligt – og strengt forbudt – er der tilsyneladende ingen velovervejede love og oplysende kampagner om livsfarlige konsekvenser, der kan forhindre os i at tjekke mobiltelefonen for SMS’er eller endog skrive en SMS, mens vi kører derudaf med 80 km/t.

Man undrer sig

Hvilkenbils skribent undrer sig dagligt over alle de bilister, der tydeligvis sidder og betjener mobiltelefonen, mens de kører. Jeg bliver lettere chokeret, når jeg i et lyskryds bliver mødt af en fuckfinger fra en bilist, der kører over for rødt. Jeg er forundret over, at folk hellere vil risikere bulede kofangere end tage hensyn ved sammenfletninger. Og jeg chokeres over bilister, der uden at orientere sig bagud kaster sig ud i motorvejens overhalingsbane.

Og som ugentlig pendler mellem Danmarks to største byer, oftest efter mørkets frembrud, har endnu et aspekt af jungleloven vist sit ucharmerende ansigt.

For har man på en motorvej efter mørkets frembrud formastet sig til at køre med det lange lys tændt, så er vi alle – som i ALLE – blevet mødt af modkørendes hysteriske blink med det lange lys.

Hvad er det lige, der sker? Det vil jeg tillade mig at undre mig over og give lidt opmærksomhed hér.

Færdselsloven siger…

Lad os tage lidt lovtekst først:

I Færdselslovens paragraf 33 stk. 2 står, at “fjernlys (langt lys) skal anvendes, når førerens synsvidde under hensyn til køretøjets hastighed ellers er utilstrækkelig til sikker kørsel”.

I paragraf 33 stk. 3 står blandt andet, at “fjernlys (langt lys) må ikke anvendes ved møde med andet køretøj i sådan afstand fra dette, at føreren kan blændes”.

Og så til de tørre fakta:

Kommende bilister, der terper teoribogen, lærer, at det lange lys skal oplyse vejen mindst 100 meter frem, nærlyset mindst 30 meter.

Hvis du kører 110 km/t, tilbagelægger du knap 31 meter i sekundet. En normal reaktionstid – altså den tid, der går, fra du opdager en forhindring, til du begynder at bremse – er på halvandet sekund, så på den tid triller bilen 45,8 meter.

Under normale vej- og vejrforhold, med gode dæk, er bremselængden for en personbil i gennemsnit 51,9 meter.

Det vil sige, at en bil, der skal bremse ned fra 110 km/t – reaktionstid plus bremselængde – typisk tilbagelægger mellem 95 og 100 meter, inden den holder stille.

Med 130 km/t tilbagelægger man godt 36 meter i sekundet, med halvandet sekunds reaktionstid 54,2 meter plus en bremselængde på 72,4 meter. Altså en total standselængde på 120-130 meter.

Av.

Er du gal, mand

Lad os sige, at du har gode lygter på din bil: Dermed er den mørke vejbane oplyst af nærlyset 35-40 meter frem.

Med ovennævnte beregninger får du således øje på den mørklagte forhindring – en lastbil, der står på tværs (?) – 40 meter før du smadrer ind i den. For du triller 45,8 meter, inden foden når bremsen, og dermed kører du 110 km/t i kollisions-øjeblikket.

Dét gør ondt.

Selv om du på grund af hjælpende lys fra modkørende, hjælp fra det klart skinnende månelys, de funklende stjerner og andre faktorer kan øjne forhindringer længere fremme end de antal meter, som nærlyset rækker, og dermed når at påbegynde nedbremsningen, så er det sandsynligt, at du stadig ruller 50-60 km/t, når du rammer forhindringen.

Dét gør også ondt.

Kører du 130 km/t med nærlyset tændt … tja, så gør det virkelig ondt.

Dette er ekstreme betragtninger, worst-case scenarier. Jeg ved det godt.

Men hvorfor har vi – også – ufornuftige junglelovs-betragtninger om det at køre med langt lys på motorveje? Det er jo nødvendigt. I hvert fald hvis det skal være sikkert.

Nej, man må ifølge Færdselsloven ikke blænde modkørende. Man skal blænde ned 200-300 meter før mødet med den modkørende (og ikke på en kilometers afstand, som mange modkørende synes at insistere på).

Men det betyder jo, hvis man betragter tingene helt firkantet, at inden man blænder ned, hvorved lyskeglen går fra 100 meter til 30 meter, skal man have sat sin hastighed betragteligt ned.

Hvilket ingen gør, da det synes dumt og selvfølgelig heller ikke uden risiko, da de bagvedkørende må formodes stadig at køre 110 eller 130 km/t.

Kig væk, så er det ikke så slemt

Verden er ikke firkantet, og virkeligheden er heller ikke sort/hvid som nær- eller fjernlys og som beskrevet i love og fakta.

Men hvorfor er det sådan derude på de mørklagte motorveje?

Jeg formoder, at mange os instinktivt har en tendens til at kigge direkte ind i de modkørendes lys i stedet for at koncentrere blikket på vores egen vejbane. Men det giver jo ingen mening, for på en motorvej skal du netop ikke fokusere på de modkørende, da de ikke kommer i nærheden af dig.

Hav blikket stift rettet mod din egen kørebane og prøv, hvor lidt den modkørende med det lange lys i virkeligheden generer dig. Bare fordi du ser en modkørendes skarpe lys, er det jo ikke det samme, som at man bliver blændet i en grad, så man intet kan se.

Vi ville kunne hjælpe hinanden, færdselskulturen og såmænd også trafiksikkerheden, hvis vi lige tæller til 10, suger luft dybt ned i maven og trækker overbærende på skulderen, hver gang vores rethaveriske og dyriske instinkter pibler op til overfladen.

Det ville på alle mulige måder være både fornuftigt og hensigtsmæssigt.

Vær positiv

Jeg skal ikke nødvendigvis pudse min trafikale glorie og hæve mig op på en piedestal, men jeg nægter at tjekke min telefon, mens jeg kører, og jeg tuder mine sønner ørene fulde med budskabet: Væk med telefonen, når I kører.

Der findes faktisk en “forstyr ikke under kørslen”-funktion, der automatisk returnerer en SMS med ordene “jeg læser din besked, når jeg holder stille.”

Jeg bestræber mig på at give medtrafikanter plads, smile og løfte hånden til venlig hilsen (for der er faktisk mange derude, som bliver taknemmelige og løfter hånden til tak, når man viser hensyn).

Jeg gider ikke være vred, når jeg kører bil. For jeg kan lide at køre bil, jeg har en dejlig bil, og jeg holder af at komme glad og sikkert frem hver gang. Med puls og blodtryk i normalt leje.

Og ja – jeg kører ofte med det lange lys tændt på de mørke motorveje, så jeg med mine 130 km/t kan se sikkert langt frem. At min bils forlygter virker som magneter på de modkørendes bilisters øjne og afstedkommer koleriske blink med det lange lys – tja, det må de jo selv om.

Jeg blænder ned, når vi er 200-300 meter fra hinanden og håber på, at jeg meget snart kan blænde op igen, så jeg kan se, hvad der rent faktisk foregår uden for mit nærlys’ rækkevidde.

Mens jeg tilbagelægger 54,2 meter i sekundet.

mortenk@hvilkenbil.dk

The post Har du (heller ikke) set lyset? appeared first on Hvilkenbil.dk.

Toyota RAV4 får over 300 hk

$
0
0
Plug-in udgaven af Toyotas RAV4 kører op til 60 km på ren el og har firehjulstræk som standard. Den kommer til Danmark i andet halvår af 2020.

Toyota har netop haft verdenspremiere på en opladningsudgave af den populære mellemstore SUV, Toyota RAV4 Hybrid. Nyheden bliver den hidtil mest kraftfulde RAV4 med 306 hestekræfter.

RAV4 Plug-in, som bilen kommer til at hedde, byder udover den kraftfulde hybridmotor også på firehjulstræk som standard og en rækkevidde på ren el på op til 60 km. 

Det intelligente firehjulstræk understøttes af to elmotorer – en til forhjulene og en anden til baghjulene. I kombination med den samme 2.5-liters benzinmotor, som også ligger i den almindelige hybridudgave af RAV4, yder hybridsystemet samlet set hele 306 hk. Det sender RAV4 Plug-in fra 0 til 100 km/t på blot 6,2 sekunder – og sætter konkurrenterne med brændstofmotor i klassen eftertrykkeligt til vægs.

På trods af den effektfulde hybridmotor markerer den firehjulstrukne RAV4 Plug-in sig stærkest blandt klassens plug-in hybridbiler med en brændstoføkonomi på 77 km/l. CO2-udledningen er nede på 30 g/km målt efter WLTP-testmetoden.

rav4 plug-in
Som ladehybrid kan RAV4 køre op til 60 km på ren el.

Op til 60 km på ren el

Rækkevidden på ren el er som sagt op til 60 km. Med en gennemsnitlig pendlingsafstand for danskere ifølge Danmarks Statistik på 22 km fra bopæl til arbejde, vil man altså snildt kunne køre mellem hjem og arbejde i den nye RAV4 Plug-in helt uden brug af brændstof.

Den ’almindelige’ hybridbil, RAV4 Hybrid, uden opladningsmulighed, kom i år i en helt ny og femte generation der sender RAV direkte mod alle tiders salgsrekord for modellen i Danmark. Foreløbig er der leveret over 2.000 nye RAV4 i Danmark siden introduktionen først på året. Det svarer til en stigning på 55 procent sammenlignet med samme periode i fjor.

RAV4 fås også med en 2.0-liters benzinmotor, men hovedparten af danskerne har indtil nu valgt hybridudgaven af RAV4.

Toyota offentliggør priser på den nye RAV4 Plug-in tættere på introduktionen, der i Danmark sker i anden halvdel af 2020.

Læs vores test af Toyota RAV4 Hybrid her.

henrikh@hvilkenbil.dk

The post Toyota RAV4 får over 300 hk appeared first on Hvilkenbil.dk.

Viewing all 1722 articles
Browse latest View live