Quantcast
Channel: Hvilkenbil.dk
Viewing all 1722 articles
Browse latest View live

Ordrerne vælter ind på vild Tesla-truck

$
0
0
Ekstremt design og knuste ruder har ikke lagt en dæmper på interessen: På to døgn har 146.000 bestilt den radikale pick-up Tesla Cybertruck.

Præsentationen i sidste uge af Teslas nye Cybertruck pick-up forløb ikke helt efter planen: Det ekstreme design fangede øjeblikkeligt publikums interesse. Chefdesigner Franz von Holzhausens slag på dørsiden med en forhammmer, der ikke efterlod en skramme, var også imponerende. Men så gik det galt. Efterfølgende ville von Holzhausen demonstrere, at ruderne var lige så hårdføre som karrosseriet i rustfrit stål. Det skete ved at kaste stålkugler på to sideruder. Begge ruder splintrede. Hvilket fik Tesla-chef Elon Musk til først at bande på scenen og derefter mumle, at der er plads til forbedring…

Det uheldige optrin fik Tesla-kursen til at falde mere end seks procent. Men Tesla-fans lader sig ikke sådan slå ud: Selv om Cybertruck først er klar til salg i slutningen af 2021, kan man allerede nu bestille den enorme, eldrevne pick-up. Og det har hele 146.000 personer gjort på blot to døgn. Samtidig har de lagt et depositum på 100 dollars. Dermed har lanceringen – knuste ruder eller ej – sendt et kontantbeløb i omegnen af 100 mio. danske kroner ned i Teslas pengekasse.

Kraftige udgaver er populære

Tesla er kendt for at lancere deres nye modeller længe før produktionsstart, og straks åbne for bestillinger mod depositum. Fabrikken selv afviser, at de forudbetalte beløb er afgørende for virksomheden – og oplyser heller ikke længere, hvor mange forhåndsreserveringer, firmaet ligger inde med.

Ifølge branchebladet Automotive News Europe havde Tesla ved udgangen af september 2018 forhåndsreserveringer for ca. 4,5 milliarder kroner. Udover Cybertruck er det på kommende modeller som crossoveren Model Y, sportsvognen roadster samt endnu ikke leverede Model 3.

Blandt de mange ordrer på Cybertruck er blot 17 procent på basismodellen med baghjulstræk og godt 400 kilometers rækkevidde på opladte batterier. 42 procent har bestilt mellem-udgaven med firehjulstræk og udvidet rækkevidde. De resterende 41 procent vil have topmodellen med tre motorer og hele 800 kilometers rækkevidde.

Også herhjemme er det muligt at forudbestille Tesla Cybertruck. Her er depositummet på 1.000 kroner. Der er fortrydelsesret: Ombestemmer man sig, får man hele beløbet retur.

jensv@hvilkenbil.dk

The post Ordrerne vælter ind på vild Tesla-truck appeared first on Hvilkenbil.dk.


Her er første elbil fra Lexus

$
0
0
Lexus lægger batteri i crossovermodellen UX. Udstyret bliver omfattende men rækkevidden beskeden. Dansk lancering i 2020.

2020 bliver et spændende år for fans af Toyotas luksusmærke, Lexus. Efter syv års fravær vender Lexus tilbage til Danmark. Foreløbig lidt forsigtigt med en enkelt forhandler hos det danske Toyota-importselskab i Herlev. Til gengæld bliver det med Lexus’ første batteridrevne elbil nogensinde i programmet.

UX 300e hedder den, og som navnet antyder er den baseret på crossoveren Lexus UX. Den kompakte elbil er samtidig Lexus’ mindste model, så alt efter de kommende afgiftsregler for elbiler, kan den elektriske Lexus også blive blandt mærkets billigste herhjemme.

elbil lexus
Designet er præget af skarpe streger. Bemærk baglygterne med små finner på toppen.

Lexus og Toyota satser i øvrigt på hybridteknologi, hvor en benzinmotor får hjælp af en elmotor og et mindre batteri for at forbedre brændstoføkonomien. Brintbiler står også højt på koncernens dagsorden, mens man tidligere har meldt ud, at man først vil markedsføre batteridrevne elbiler, når markedet er modent til det.

Relativt lille batteri

Netop batteriet er relativt beskedent i Lexus UX 300e. Med en kapacitet på 54 kWh rækker det ifølge Lexus til 400 kilometer på fuldt opladte batterier. Det er dog efter den gamle NEDC-norm, der for nylig er afløst af den skrappere, mere realistiske WLTP-norm. Et kvalificeret gæt lyder på, at Lexus UX 300e derfor får en reel rækkevidde omkring de 300 kilometer. Lexus oplyser endnu ikke noget om ladetider.

Til gengæld bliver UX 300e fuld af luksus og udstyr – det ligger i mærkets DNA. Ifølge Lexus gælder det for eksempel ekstra støjdæmpning, Apple Carplay, adaptiv fartpilot, fjernstyring via app på din mobiltelefon og en meget omfattende pakke af aktive sikkerhedsassistenter.

Der er usædvanligt mange knapper i UX 300e-kabinen. Og touchpad til højre for gearvælgeren.

Danske priser vil blive oplyst op til den danske lancering senere i 2020.

jensv@hvilkenbil.dk

The post Her er første elbil fra Lexus appeared first on Hvilkenbil.dk.

Syv biler vil være Årets Bil i Europa

$
0
0
Deltagerfeltet er skåret ned fra 35 biler. De ‘grønne’ dominerer: Tre elbiler og tre hybrider er i finalen om at blive Årets Bil i Europa.

Sidste år var det luksus-elbilen Jaguar I-Pace, der vandt titlen som Årets Bil i Europa. Det kan også meget vel blive en elbil, der kører med 2020-sejren i ’European Car of the Year’ (ECOTY), som kåringen officielt hedder.

60 jurymedlemmer fra 23 lande har nu skåret feltet på 35 biler ned til syv finalister. Den endelige vinder kåres den 2. marts 2020.

Det er et ’grønt’ finalefelt, påpeger juryens danske medlem Søren W. Rasmussen fra FDM:

Porsche Taycan og Tesla Model 3 er udelukkende helt elektriske, mens Peugeot 208 blandt flere versioner fås rent elektrisk.

Dertil kommer, at Ford Puma, Renault Clio og Toyota Corolla findes eller kommer i forskellige hybridversioner. Altså alt i alt seks ud af syv biler med elmotor ombord.

Tre af finalisterne er også i finalen om en anden prestigefuld titel, Årets Bil i Danmark 2020, hvor vinderen kåres i morgen d. 27. november. Hvilkenbils redaktør Jens Velling er med i dommerpanelet her.

årets bil i europa
Porsche Taycan er en af flere elbiler, der kan blive Årets Bil i Europa 2020.
Test i Tannis og Paris

Det er Tesla Model 3, den nye Peugeot 208 og BMW 1-serie.

”Modsat kåringen af Årets Bil i Danmark, der sædvanligvis skæver meget til de afgiftspålagte danske bilpriser, skejer den europæiske jury lidt mere ud. Det giver plads til en bil som luksus-elbilen Porsche Taycan, der er uden for de fleste danske bilkøberes økonomiske formåen,” forklarer Jens Velling.

Bag titlen ’European Car of the Year’ står en række europæiske bilblade og bilklubber. En særlig dansk vinkel er, at en del af testarbejdet altid foregår i Tannis, en lille by på den jyske nordkyst mellem Hirtshals og Skagen.

Inden den endelige afstemning om vinderbilen finder sted, skal de syv finalister testes intensivt, hvilket blandt andet sker ved en fælleseuropæisk test ved testanlægget Mortefontaine ved Paris.

FAKTA: Syv finalister til Årets Bil i Europa 2020

• BMW 1-serie
Ford Puma
Peugeot 208
Porsche Taycan
Renault Clio
Tesla Model 3
Toyota Corolla

Kilde: ECOTY/FDM

Årets Bil 2020: Syv tabere i fokus

henrikh@hvilkenbil.dk

The post Syv biler vil være Årets Bil i Europa appeared first on Hvilkenbil.dk.

Undersøgelse sår tvivl om elbiler

$
0
0
Elbiler skal køre fem gange jorden rundt, før de er lige så ‘rene’ som dieselbiler, hævder undersøgelse. Ekspert kalder elbiler et ‘illusionsnummer’.

Midt i den ’grønne omstilling’ til elbiler, sår en undersøgelse tvivl om, hvor miljøvenlige biltypen egentlig er.

Et omfattende studie gennemført af østrigske Joanneum Research Forschungsgesellschaft, har analyseret det samlede klimaaftryk i hele bilens livscyklus: I Tyskland skal en elbil i mellemklassen køre mindst 219.000 km. Ellers udleder den ikke mindre CO₂ end en tilsvarende bil med den nyeste dieselmotorteknologi.

”Den gennemsnitlige personbil i Europa skrottes efter 180.000 km, og meget få elbiler er reelt i stand til at køre 219.000 km på de originale batterier,« konstaterer Joanneum Research.

Undersøgelsen er finansieret af tre bilist-interesseorganisationer. Henholdsvis tyske ADAC, østrigske ÖAMTC og den internationale FIA.

Når undersøgelsen fokuserer på Tyskland, er det ikke tilfældigt. Det er Europas største bilmarked med den største bilindustri. Efter dieselskandalen i 2015 har tysk bilindustri sat store ressourcer ind på at blive førende inden for elbiler.

‘Illusionsnummer’

Ifølge finans.dk tøver en af professorerne bag studiet ikke med at kalde bevæggrundene for den ensidige satsning på elbiler et ‘illusionsnummer’.

”EU’s beslutning om at klassificere elbiler som nuludledningskøretøjer er et illusionsnummer i den forstand, at indtil al elektricitet i Europa produceres af vedvarende energikilder, vil nogle elbiler køre på fossile brændsler på samme måde som biler med forbrændingsmotorer.”

Det fastslår økonomiprofessor Hans-Werner Sinn, Ludwig-Maximilians-Universität i München. Frem til 2016 var han også præsident for det ansete Ifo Institute.

Mange faktorer spiller ind, når man skal bedømme klimapåvirkningen fra en elbil, påpeger professoren.

Batterier oplades for ofte

”De fleste elbiler har i dag en rækkevidde på i bedste fald det halve af tilsvarende biler med forbrændingsmotorer. Desværre får frygten for at løbe tør for strøm mange elbilejere til at oplade deres batterier ved snart sagt enhver given mulighed. Ofte med hurtigopladere, hvilket er dårligt for batteriernes levetid.« Det skriver Hans-Werner Sinn i en kommentar på sin hjemmeside. Kommentaren har været bragt som kronik i bl.a. The Guardian.

Den forøgede slitage på batterierne spiller ind, når man skal vurdere elbilens klimaaftryk. Man kan heller ikke tale om et nuludledningskøretøj, blot fordi udledningen af drivhusgasser flytter fra bilen til kraftværket, pointerer professoren.

”Vi har behov for en fordomsfri debat, så vi ikke risikerer fejlinvesteringer i billionklassen,” lyder det fra Hans-Werner Sinn.

De tre organisationer bag undersøgelsen understreger, at de ikke har nogen interesser i bestemte drivmidler. De vil alene sikre, at bilejerne ikke tvinges til at investere i teknologier, som viser sig ikke at have haft den lovede positive effekt på klimaaftrykket.

Særligt Hans-Werner Sinns beregninger og påstande er blevet stærkt kritiseret for at give et skævt billede af CO2-belastningen fra henholdsvis diesel- og elbiler. Det kan du læse mere om her, hvor der refereres og linkes til flere kritiske kommentarer.

henrikh@hvilkenbil.dk

The post Undersøgelse sår tvivl om elbiler appeared first on Hvilkenbil.dk.

Tesla Model 3 er Årets Bil i Danmark

$
0
0
Tesla Model 3 er kåret som Årets Bil i Danmark 2020. Det er første gang i kåringens historie, at en elbil vinder. Tesla vandt foran Peugeot 208.

24 medlemmer af Motorjournalisternes Klub Danmark har kåret Årets Bil i Danmark 2020. Vinder blev elbilen Tesla Model 3, og dermed blev årets kåring historisk: For første gang i de 51 år kåringen har fundet sted, blev det en elbil, der kørte med laurbærrerne.

Fuldt fortjent mente et flertal af juryen. Tesla Model 3 vandt en komfortabel sejr med 166 point foran den nye udgave af danskerfavoritten Peugeot 208, der scorede 131 point. BMW 3-serie blev nummer tre foran Kia Xceed på fjerdepladsen og en anden BMW, den nye 1-serie, på femtepladsen.

“Det er historisk, at en elbil vinder titlen, men Tesla Model 3 viser på mange punkter, hvilken retning udviklingen kommer til at gå. Lige nu er der ingen elbiler, der overgår Teslaen,” siger Motorjournalisternes formand Karsten Lemche om vinderbilen til jp.dk.

“Bilen version 2.0”

Hvilkenbil deltog også i årets kåring og havde også Tesla Model 3 øverst på stemmesedlen.

“De andre biler i finalen var faktisk glimrende, men at køre Model 3 er som at køre bilen version 2.0. Nytænkning, minimalistisk design, nærmest uvirkelige præstationer og miljøvenlig eldrift går op i en højere enhed. Model 3 får simpelthen traditionelle biler til at virke gammeldags,” lyder vurderingen fra jurymedlem og redaktør af Hvilkenbil, Jens Velling.

Godt hjulpet af minimal registreringsafgift på elbiler kan Tesla Model 3 fås fra 374.000 kr. i basisudgaven med en rækkevidde på lidt over 400 km. Selv den billigste udgave har, hvad der svarer til 300 hk og føles kraftig. I den mest populære udgave med to elmotorer, firehjulstræk og en rækkevidde på 560 km, bliver det nærmest vildt: Her råder du over 346 hk og rykker fra 0-100 km/t på 4,6 sekunder. Lydløst og miljøvenligt. Prisen er 450.000 kr., og det er billigt sammenlignet med tilsvarende benzin- og dieselbiler.

Danmarks mest solgte elbil

Selv om titlen som Årets Bil kan øge interessen og salget, behøver Model 3 næppe en blåstempling fra danske motorjournalister. Siden nytår er der solgt knapt 1.800 styk, hvilket gør Model 3 til Danmarks suverænt mest solgte elbil. I modsætning til konkurrenterne er leveringstiden også relativt beskeden. Tesla taler om et par måneder. Konkurrenterne – især Hyundai og Kia – har leveringstider på op mod et år.

Du kan læse mere om de fem finalebiler her.

Årets Bil i Danmark 2020:
  1. Tesla Model 3: 166 point
  2. Peugeot 208: 131 point
  3. BMW 3-serie: 116 point
  4. Kia Xceed: 105 point
  5. BMW 1-serie: 82 point
FAKTA: Årets Bil i Danmark gennem tiderne

1969: Ford Capri
1970: Fiat 128
1971: Citroën GS
1972: Fiat 127
1973: Audi 80
1974: Fiat 126
1975: VW Golf
1976: Simca 1307/1308
1977: Ford Fiesta
1978: Alfa Romeo Guilietta
1979: Fiat Ritmo
1980: Opel Kadett 1.3
1981: Ford Escort 1.3 L
1982: VW Polo
1983: Ford Sierra
1984: Fiat Uno
1985: Opel Kadett
1986: Ford Scorpio
1987: Peugeot 309
1988: Peugeot 405
1989: Fiat Tipo
1990: Renault 19 GTX
1991: Nissan Primera
1992: Citroën ZX
1993: Mazda 626
1994: Citroën Xantia
1995: Fiat Punto
1996: Fiat Bravo/Brava
1997: Skoda Octavia
1998: Alfa Romeo 156
1999: Ford Focus
2000: Fiat Multipla
2001: Skoda Fabia
2002: Peugeot 307
2003: Citroën C3
2004: Mazda 3
2005: Mitsubishi Colt 5D
2006: Seat León
2007: Opel Corsa
2008: Mazda 2
2009: Honda Jazz
2010: VW Polo
2011: Ford C-Max
2012: Opel Ampera
2013: Seat Mii/Skoda Citigo/VW Up
2014: Skoda Octavia
2015: Citroën C4 Cactus
2016: Opel Astra
2017: Peugeot 3008
2018: Seat Arona
2019: Ford Focus

Tesla Model 3 gnistrer af gode idéer

jensv@hvilkenbil.dk

The post Tesla Model 3 er Årets Bil i Danmark appeared first on Hvilkenbil.dk.

Voldsomt crash – går elbiler i brand?

$
0
0
Er elbiler farlige at køre galt i, fordi der går brand i batterierne? Ikke ifølge tysk test: Selv efter meget kraftige kollisioner er der ingen brand.

Bilist overlever kollision i elbil. Men brænder efterfølgende ihjel, fordi batterierne antænder og blokerer dørhåndtagene…

Sådan lyder en af de mest uhyggelige historier om ulykker, hvor elbiler har været involveret. Elbiler med kraftige batterier er ny teknologi, der kræver nye måder at håndtere redningsarbejde på. Blandt andet kan man ikke slukke brand i batterier ved at pøse vand på. Det kan også være nødvendigt at sikre sig mod stød, før man bjerger tilskadekomne fra en forulykket elbil.

Men er elbiler virkeligt så farlige, som mere eller mindre sande rygter vil vide?

Crash med høj fart

Godt spørgsmål. Som den tyske bilinspektion Dekra nu har givet et svar på. Dekra har crashtestet to elbiler for at finde ud af, om elbiler har større risiko for at bryde i brand efter kollisioner end almindelige biler med forbrændingsmotor og brændstoftank.

Med vanlig tysk grundighed gik Dekra hårdt til værks. De to elbiler – en Renault Zoe og en Nissan Leaf – blev ikke bare sendt mod en mur med de 64 km/t, som vi kender fra Euro NCAP-crashtesten. Farten var 84 km/t og i stedet for en fast barriere kolliderede biler med en metalpæl. Dermed blev kollisionskræfterne koncentreret på et væsentligt mindre område, hvilket øger belastningen markant. Faktisk ville man næppe overleve i sidekollisionstesten, vurderer Dekra. Heller ikke selv om både Zoe og Leaf har opnået topkarakter i NCAP-crashtesten.

Elbilerne ‘overlevede’ testen. Selv om det voldsomme møde med metalpælen i enhver forstand gjorde et dybt indtryk på både Zoe og Leaf, holdt batteripakkerne stand.

Større deformationszoner

“Elbilernes højspændingssystemer blev effektivt lukket af under kollisionen. Og trods en massiv deformation af batteripakken opstod der ikke brand,” konkluderede Dekras ulykkesforsker Markus Egelhaaf efter forsøget.

Testen viste også, at redningsmandskab både kan klippe karrosseriet op og bjerge kvæstede passagerer lige så hurtigt som med almindelige biler.

En interessant detalje ved elbiler er, at der er meget mindre mekanik i ‘motorrummet’. Det gør det muligt at lave en større deformationszone. På videoen her kan man se, hvordan metalpælen i frontalkollisionen med Nissan Leaf skærer sig gennem hele fronten, indtil deformationen stopper, hvor kabinen begynder. Og det er vel at mærke ved 84 km/t – langt over de 29 km/t som Euro NCAP benytter i deres pæletest.

Se også sidekollisionen på videoen herunder.

jensv@hvilkenbil.dk

The post Voldsomt crash – går elbiler i brand? appeared first on Hvilkenbil.dk.

Mustang vrinsker af klassisk køreglæde

$
0
0
BILTEST: Ford Mustang er voldsom, larmende, brutal og udrydningstruet. Men også ikonisk og svært underholdende på den gode, gammeldags måde.
Hvilken bil?

Siden debuten i 1964 har Ford Mustang været verdens mest solgte sportsvogn. Salget har rundet 10 millioner og gjort Mustang til et ikon. Historisk har den amerikanske ‘ponycar’ været en sjældenhed på vore breddegrader. Først med den aktuelle, sjette generation valgte Ford at lave en eksportudgave til salg gennem autoriserede Ford-forhandlere i Europa. I Danmark sker det i fem udvalgte Ford-forretninger.
Mustang fås både som cabriolet med stoftag og som coupé – eller fastback – som Ford kalder det. Her tester vi sidstnævnte i GT-udgaven med klassisk V8-motor på 5,0 liter med 450 hk og 10 trins automatgear til 742.000 kr. Mustang fås også med manuelt gear, mens en firecylindret basismotor med turbo og 309 hk er gledet ud af programmet.

Vidste du at?

Mustang-navnet oser af dækrøg og historie. Den er resultatet af en intern konkurrence i Ford om at skabe en personlig, sporty og prisbillig model, der gerne måtte appellere til kvinder.

Udviklingen foregik på rekordhurtige 18 måneder. Målet var at sælge 100.000 biler om året. Første år solgte Ford 400.000 styk og efter to år rundede salget én million biler. Ford havde ramt en guldåre: Mustang hittede bredt og skabte en hel klasse af såkaldte muskelbiler: Billige, men hurtige og efter amerikansk standard kompakte semi-sportsvogne med et rebelsk image, som især unge mennesker kunne identificere sig med. Mustang var ‘born to be wild’ på fire hjul. Næst efter Ford T er Mustang vel nok den mest ikoniske amerikanske bilmodel nogensinde.

Hvordan er førerpladsen?

Historien møder nutiden bag rattet i Mustang. Sportsrat med den galoperende hest i midten, kasketskygge på instrumentbrættet til både fører og passager og gammeldags håndbremse til historikerne. Digitale instrumenter, infotainmentskærm og nøglefri betjening til futuristerne. Det spiller fint sammen. Mustang er en klassisk bil i den forstand, at du kan betjene den intuitivt trods den moderne elektronik. Og så sidder du bare grundlæggende dybt og godt i Recaro-sportssæderne med perfekt afstand til det næsten lodrette rat, pedalerne og de vigtigste greb og kontakter. Du føler dig fuldt integreret med den altid nærværende mekanik. Hvilket også er nødvendigt, når du lukker op for V8-motoren. Mere om det senere.

Hvordan opleves kabinen?

Mustang er ‘fremstillet med stolthed’ i USA, som der står på klistermærker flere steder. Det er muligt, men tidligere har man haft en fornemmelse af, at verdens mest solgte sportsvogn har været samlet med en skovl efter indtagelse af lidt for mange Budweisere. Sjette generation er langt bedre – formentlig fordi den er udviklet til eksport. Audi-lignende finish er der ikke tale om, men Mustang virker solid: Knapper og betjeningsgreb føles som noget, kan kan klare trykket fra selv meget barkede næver. Kører du over ujævnheder, er der ikke noget, der rasler eller knirker. Respekt for det. Så lever vi med rigeligt store spalteåbninger og stedvis rustik plastic. Bagsæde og praktisk sans? Glem det, der kan til nød sidde et par børn bagerst, men det er svært at komme ind og ud.

Er sikkerheden i orden?

Ikke rigtigt. De amerikanske myndigheder har givet topkarakter for Mustangs crashsikkerhed, men i den europæiske Euro NCAP-test gik det mindre godt. Oprindeligt fik Mustang kun to af fem stjerner i NCAP-testen i 2017. Efterfølgende puttede Ford flere aktive sikkerhedsassistenter i Mustang og fik en ny crashtest. Det løftede karakteren til tre stjerner. Det er stadig utilfredsstillende. Ikke mindst fordi Mustang ifølge Euro NCAP har relativt ringe strukturel styrke i kollisioner: Mustang får kun bedømmelsen 72 pct. i beskyttelse af voksne passagerer på forsædet, mens bedømmelsen for børn på bagsædet er helt nede på 32 pct. Herhjemme har Mustang fået én over mulen af bilklubben FDM, der simpelthen har frarådet køb pga. utilfredsstillende sikkerhed. Læs mere på euroncap.com.

Hvordan kører den?

Ford Mustang bekræfter umiddelbart alle fordomme om amerikanske biler: Stik den en lige vej og tryk speederen ned i gulvtæppet, så er alt godt. Slår vejen et sving, kommer udfordringerne. Slår den to, kan du være på vej i grøften…

I et vist omfang har jeg det på samme måde med Mustang. Ford har godt nok for første gang pensioneret den stive bagaksel – kendt fra lastbiler og hestevogne – i Mustang. Standard er nu et avanceret multilink ophæng, der skal få ponyen til at makke ret i kurverne. Så længe vejen er tør, har jeg tillid til bilen. Præcision er ikke Mustangs kernekompetence, men den virker stabil og kan placeres uden alt for meget vaklen i geledderne. Affjedringen lader sig heller ikke slå ud af ujævnheder. På våd vej derimod… Her tripper og stepper Mustang som var der glatte hestesko og ikke gummi på baghjulene. Ikke siden en mindeværdig køretur i en aldeles morderisk Dodge Viper har jeg behandlet en speeder med mere respekt. Godt at Mustang trods alt har esp…

Hvordan er motoren?

‘There’s no replacement for displacement’ som de siger i USA. Og en klassisk, amerikansk fem liters V8 har alt det slagvolume, der skal til for at gøre dig til ‘king of the road’. Her er ingen turbo, for det er ikke nødvendigt. Dermed er der heller ingen turbotøven, men direkte adgang til motorens jættekræfter.

Vip lidt med speederen, og de otte cylindre brummer blidt som Barry White, mens du magtfuldt cruiser gennem byen. Træd speederen ned, og du sparker til en slumrende grizzly-bjørn.

Den vågner med et jordskælvende brøl og sætter så i fart, langt hurtigere end du kan nå at sige ‘0-100 km/t på 4,8 sekunder’. Stærkt vanedannende – og ikke så tørstigt, som man skulle tro. Trods adskillige ‘raketaffyringer’ kørte vi over 10 km/l i testugen. Greta Thunberg er næppe imponeret, men det er faktisk flot for så kraftig en motor.

Passer prisen?

Ja. En ottecylindret sportsvogn med 450 heste og masser af basisudstyr til 742.000 kr. er nærmest et slagtilbud. Mens Ford sædvanligvis er meget rundhåndende med udstyr, tager de sig dog godt betalt, hvis du vil have noget ekstra i den amerikanske Mustang. Testbilens frække orange lakering koster over 22.000 kroner, og du skal give næsten 10.000 kroner for både de sorte fartstriber og den noget 80er corny hækspoiler. Testbilens 10-trins automatgear står i 33.000 kr., og dem vil vi overveje at spare. Med hele 10-trin har gearkassen en tendes til at ‘bladre’ lidt for ofte i tandhjulene. Manuelt gear giver mere direkte dialog med grizzlyen derude under hjelmen og gør Mustang endnu sjovere.

Er der alternativer?

Lavstammede potente coupéer med CO2-udslip som gamle bybusser er en truet race, så Mustang har ikke mange klassekammerater. Audi sælger ikke længere A5 Coupé herhjemme, og så kan vi kun finde tre direkte rivaler: BMW M4 med 431 hk til 1.492.000 kr., Mercedes-AMG C63 Coupé med V8 og 476 hk til 1.563.000 kr. og Toyotas nye, ægte sportsvogn GR Supra med 340 hk til 1.010.000 kr. Priserne taler for sig selv – Mustang er ren discount sammenlignet med konkurrenterne. Samtidig byder den på mere historie, højere ikon-faktor og ikke mindst ‘old school’ køreglæde. I tilfældet Mustang kan billigst sagtens være bedst. Det er i hvert fald sjovest.

Konklusion:

For: Ikonisk design, brutal power, autentisk køreglæde, lav pris.
Imod: Sikkerhed.
Hvilkenbil siger:
[star-reviews]Ford Mustang er verdens mest solgte sportsvogn – og det forstår vi godt. Den er langt fra verdens bedste, men ingen andre vækker så mange følelser som den originale, amerikanske muskelbil. Her er så meget ikon-status, mekanisk tilstedeværelse og en ægte, ligefrem køreoplevelse for noget, der sammenlignet med konkurrenterne kun koster en nævefuld dollars. Nyd Ford Mustang før denne prægtige ‘autosaurus’ bliver udryddet…

FAKTA: Ford Mustang GT Fastback 5.0 V8 aut.

Vejl. pris, inkl. lev.: 742.000 kr.
Anslået kontantrabat:* 25.000 kr.
Årlig ejerafgift: 8.520 kr.
Garanti (rust/mekanik): 12/2 år
Sikkerhed (Euro NCAP): 
Antal airbags: 7
Forbrug: 8,3 km/l
Forbrug i test: 10,2 km/l
Længde/bredde/højde: 478/192/138 cm
Bagagerum (min/max): 408 liter
Vægt: 1.831 kg
Motor: 8 cyl., 5,0 liter, benzin
Effekt: 450 hk/529 Nm
0-100 km/t: 4,8 sek
Topfart: 250 km/t

Særligt standardudstyr (GT):

Klimaanlæg, fuld digital instrumentering, nøglefri betjening, el-ruder, el-spejle, multijusterbar førerplads, lædersæder, splitbagsæde, 8” trykfølsom skærm, Apple Carplay og Android Auto, bakkamera, afstandsalarm og automatisk nødbremse, vognbaneassistent, træthedsregistrering, adaptiv fartpilot, 19” alufælge, sportslæderrat med varme og betjening af radio, kørecomputer, sædevarme for, fuld LED lygter, fire køreprogrammer, Brembo bremser, spærredifferentiale.
Metallak: 12.300 kr. (*Anslået af hvilkenbil.dk)

Ekstraudstyr:
MagneRide undervogn: 35.000 kr., Recaro lædersæder: 32.000 kr., sorte striber: 7.200 kr., hækspoiler: 9.500 kr., Orange Fury metallak: 22.800 kr.

jensv@hvilkenbil.dk

The post Mustang vrinsker af klassisk køreglæde appeared first on Hvilkenbil.dk.

Bilsalget holder dampen oppe

$
0
0

Men salget af elbiler er, trods fremgang, stadig kun marginalt og trues af stigende afgifter. Se de mest solgte bilmærker og modeller i november.

Salget af nye biler har det godt og er på vej mod ny rekord. I november fik 18.114 nye personbiler nummerplader på. Det er ca. 1 pct. flere end i november 2018.

Ser vi på årets første 11 måneder, er der blevet indregistreret 210.100 nye biler, hvilket er 2,7 procent flere biler end sidste år, viser nye tal fra De Danske Bilimportører.

Bilsalget for 2019 tegner dermed til at blive en smule højere end sidste års rekordsalg.

Men der er skår i glæden over fremgangen, mener Danske Banks privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen.

I november blev der solgt 374 elbiler. Det er ganske vist ca. 75 procent flere end i november sidste år, men fortsat meget beskedent sammenlignet med de 18.000 mere konventionelle biler, der blev solgt i november. Elbilerne udgjorde således kun 2 procent af bilsalget i november.

”Det understreger, at udviklingen hen mod en mere eldrevet bilpark stadig går meget langsomt. Vi forventer, at der kommer mange nye elbiler på det danske marked til næste år. Det højere udbud burde hjælpe elbilsalget på vej, men der er stadig lang vej igen før salget er oppe på siden af det konventionelle bilsalg,” konkluderer privatøkonomen.

Afgiften stiger

Desuden hænger der en truende, mørk sky over salget af elbiler og politikernes ambitiøse mål om, at der skal være en million elbiler på de danske veje om bare ti år, pointerer Hvilkenbils redaktør Jens Velling: Nemlig stigende afgifter.

”Lige som salget af elbiler endelig er ved at få fat, og der sker en markant udvidelse af udbuddet af elbiler, som kan bidrage til at øge salget, kan det paradoksalt nok blive sat tilbage,” siger Jens Velling.

Årsagen er, at registreringsafgiften efter de gældende regler skal stige fra årsskiftet. Sammensætningen af de nuværende afgifter betyder nemlig, at elbiler bliver dyrere for hvert år der går. Allerede fra årsskiftet vil elbiler, der koster over 400.000 kr., blive pålagt en stigning i registreringsafgiften. Og der er vedtaget en yderligere stigning i 2021.

Hvis der ikke ændres i registreringsafgiftsloven for elbiler, vil de altså blive dyrere i fremtiden.

De igangværende finanslovsforhandlinger kan ifølge De Danske Bilimportørers direktør Gunni Mikkelsen have stor betydning for den fortsatte udbredelse af elbiler.

Han opfordrer politikerne til at tage reglerne op til revision.

”Hvis regeringen ønsker at sænke Danmarks samlede CO2-udledninger, vil en politik som denne føre til det modsatte, da meget få borgere vil kunne købe elbiler og dermed bidrage til den grønne omstilling, ligesom vi heller ikke vil kunne bidrage til de mål som EU har sat for at tvinge bilproducenterne til at udvikle og sælge grønne biler”.

”Flere elbiler er nemlig en af de hurtigste veje til at indfri det politiske mål om at reducere CO2-udslippet med 70 procent i 2030 i forhold til 1990,” slår direktøren for De Danske Bilimportører fast.

Miniklassen er populær

Det mest populære mærke i november er Volkswagen, der har solgt 2.495 biler. På andenpladsen er det Toyota med 1.680 biler og på tredjepladsen ligger Mercedes-Benz, der har fået 1.554 nye biler ud på de danske veje.

Tre minibiler har stort set solgt lige godt. Den bedst sælgende model i november er Peugeot 208 med 513 biler. Lige i hælene er det søstermodellen Citroën C3 med 511 nye biler og på tredjepladsen Toyota Yaris (billedet) med 509 solgte biler.

FAKTA: Top 20 i november 2019
Mærke Model Antal
Peugeot 208 513
Citroen C3 511
Toyota Yaris 509
Nissan Qashqai 499
Volkswagen Polo 457
Toyota Aygo 445
Bmw 3’Er 431
Skoda Fabia 416
Mercedes-Benz C-Klasse 384
Volkswagen Passat 370
Skoda Octavia 362
Renault Clio 359
Opel Astra 358
Mercedes-Benz A-Klasse 345
Volkswagen Up! 340
Opel Corsa 310
Toyota Corolla 285
Volkswagen Touran 283
Ford Fiesta 275
Volkswagen Golf 259


Kilde: De Danske Bilimportører

henrikh@hvilkenbil.dk

The post Bilsalget holder dampen oppe appeared first on Hvilkenbil.dk.


Elbiler slipper for højere afgifter

$
0
0
Ny finanslov sender planlagt afgiftsstigning for elbiler til hjørne. Regeringen afventer udspil fra elbils-kommission, der er klar til sommer.

Elbiler slipper for højere afgifter efter nytår. I hvert fald det næste års tid. Det er resultatet af finansloven for 2020, som regeringen har aftalt med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet.

Socialdemokratiet og de fire støttepartier “er enige om at annullere den planlagte stigning i 2020. Aftalepartierne noterer sig i den forbindelse, at Kommissionen for grøn omstilling af personbiler medio 2020 kommer med forslag til en omlægning af bilafgifterne til fremme af grønne biler og fastholdelse af statens provenu på længere sigt,” står der i finanslovsaftalen.

Dermed trykker regeringen reelt på pause-knappen: Når den såkaldte elbils-kommission har afleveret sit forslag, skal der laves en ny aftale om afgiften på elbiler for 2021. Hvad den munder ud i er endnu uvist. Aftaleparterne skriver dog i finanslovsaftalen, “bilafgifterne skal bidrage til den fortsatte udbredelse af grønne biler.”

Fradrag for grønne firmabiler

Det gælder også firmabiler. Fra 1. april til 31. december 2020 indføres der derfor et fradrag i beskatningsgrundlaget for grønne firmabiler (elbiler og plug-in hybridbiler) på 40.000 kr. Firmabilister kan altså se frem til lidt billigere firmabiler næste år. Fradraget ventes at koste statskassen 25 mio. kr. i alt, mens det koster i omegnen af 100 mio. kr., når elbiler slipper for højere afgifter i 2020.

Finansloven er især gode nyheder for de dyrere elbiler fra Tesla, Mercedes, Audi og Jaguar. Efter planen skulle afgiften nemlig kun øges for elbiler over 400.000 kr. Det ville for eksempel betyde, at Danmarks mest solgte elbil, Tesla Model 3 i Long Range-udgaven med to motorer (billedet), ville stige 4.500 kr. efter årsskiftet. Den noget større og dyrere Tesla Model X Long Range ville blive hele 104.000 kr. dyrere. Det viser beregninger foretaget af FDM.

Kommende elbiler som VW ID.3, Peugeot e-208 og Opel Corsa-e skal koste under 400.000 kr. og ville dermed ikke blive berørt af afgiftsstigninger.

Udvalget af elbiler tredobles snart

jensv@hvilkenbil.dk

The post Elbiler slipper for højere afgifter appeared first on Hvilkenbil.dk.

Dansker-favoritter scorer højt i crashtest

$
0
0
12 biler har mødt muren i kæmpe crashtest af 12 biler. Der er ros til nye udgaver af Skoda Octavia og Renault Captur, men ris til Peugeot 2008.

Der er travlhed i Euro NCAPs testlaboratorier. Inden nytår skal godt en snes biler gennem den skrappe, europæiske crashtest, der endda skærpes yderligere i 2020.

Hele 12 biler har mødt muren i årets næstsidste crashtest – og flere af dem er særligt interessante for danske bilkøbere.

Det gælder for eksempel den nye Skoda Octavia (billedet), der er klar til salg herhjemme i foråret. Danske bilkøbere har sædvanligvis et godt øje til den tjekkiske folkevogn, og det kommer den nye crashtest ikke til at lave om på: Fjerde generation af Octavia får topkarakteren fem stjerner og høster ros for både sin høje kollisionsbeskyttelse og masser af aktive sikkerhedsassistenter.

Renault Captur er ofte Danmarks mest solgte kompakte crossover. Den nye udgave får topkarakter i Euro NCAPs crashtest.

Samme pæne ord får en dansker-favorit med på vejen. Anden generation af den kompakte crossover, Renault Captur, scorer også alle fem stjerner. Også her er der ros til aktive sikkerhedsassistenter og kollisionssikkerheden, der bedømmes til flotte 96 procent. Captur står klar hos de danske forhandlere umiddelbart efter nytår.

Peugeot sparer på nødbremsen

Et par måneder senere får Captur konkurrence af landsmanden Peugeot 2008. De to kæmper ofte om at være klassens bestseller, og her kan Captur måske få en fordel. Med den standardmonterede automatiske nødbremse bliver det i hvert fald kun til fire stjerner for Peugeot 2008 i crashtesten.

Peugeot kan dog levere en mere avanceret nødbremse, der ikke kun er baseret på et kamera men også radar. Den virker bedre, og så scorer 2008 alle fem stjerner. Det er endnu uvist, om den danske importør vil gøre den avancerede nødbremse standard og dermed udelukkende sælge modellen med femstjernet sikkerhed.

”Vi har desværre tidligere måttet kritisere Peugeot-koncernen for at sælge biler uden optimal sikkerhed, og endnu en gang har de desværre valgt at spare på sikkerheden. Det er ikke godt nok, og vi opfordrer den danske importør til kun at tage udgaven med sikkerhedspakke og dermed de fem stjerner hjem,” siger det danske medlem af Euro NCAP, FDMs Søren W. Rasmussen til fdm.dk.

Hos Ford er der heldigvis ikke noget valg: Den nye Ford Kuga, der får dansk premiere i begyndelsen af 2020, har udstyret i orden og får topkarakter af Euro NCAP.

Det samme gælder en kendt model, der står i samme showroom. Ford Mondeo har efterhånden otte år på bagen, men Ford har omhyggeligt opdateret den populære firmabil med bl.a. automatisk nødbremse. Det bringer Mondeo på omgangshøjde med nye biler og belønnes af Euro NCAP med alle fem stjerner.

Helt så godt går det ikke for to andre biler med mange år på bagen. Søster-MPVerne VW Sharan og Seat Alhambra er opgraderet med automatisk nødbremse og selekraftbegrænsere på bagsæderne, og det rækker til absolut respektable fire af fem stjerner i Euro NAPs crashtest.

Storfamilien kan dog også få fem-stjernet sikkerhed i samme bilkoncern: Kæmpe-SUV’en Audi Q7 får topkarakter, men her er prisen så også næsten tre gange så høj.

Tesla topper igen

Er penge ikke noget problem, byder Tesla Model X på exceptionelt god sikkerhed. Den elektriske SUV scorer hele 94 procent for sikkerhedsassistenter og 98 procent for kollisionssikkerhed. Det er imponerende værdier, der nok engang placerer Tesla blandt markedets mest sikre biler. For nylig scorede den mindre Model 3 samme, høje bedømmelse.

En anden kostbar elbil klarer sig også godt: Euro NCAP sender også fem stjerner efter den elektriske sportsvogn Porsche Taycan.

Lige så godt går det for et andet nichemærke. Japanske Subaru har haft den mellemstore SUV Forester til eksamen, og det slipper den fra uden ridser i lakken. Faktisk findes der kun fem-stjernede biler i Subarus modelprogram – ganske imponerende.

Årets næstsidste crashtest byder også på en enkelt dumpekandidat: Jeep Renegade får kun tre stjerner, fordi automatisk nødbremse ikke er standard på alle markeder i Europa.

Du kan læse mere om de enkelte crashtests på euroncap.com.

jensv@hvilkenbil.dk

The post Dansker-favoritter scorer højt i crashtest appeared first on Hvilkenbil.dk.

Når V8-bulder overdøver klimadebatten

$
0
0
Tør man efterhånden vise sig i en ottecylindret Ford Mustang? Foran en klimademonstration? Hvilkenbils Jens Velling tog chancen…

Fornylig langede Jeremy Clarkson, rapkæftet vært fra Top Gear og The Grand Tour, ud efter miljøaktivisten Greta Thunberg. Clarkson kaldte Thunberg en ‘idiot’ og gav hende skylden for, at unge mennesker i dag hader biler.

“Alle jeg kender under 25, er ikke det mindste interesseret i biler. Greta Thunberg har slået bilshowet ihjel,” sagde Clarkson til avisen the Sun. Og uddybede på sin sædvanlige bramfri facon:

“Før de kan sige ‘mor og far’, lærer de i skolen, at biler er af det onde. De har ikke andet i hovedet.”

Nu er Jeremy Clarkson ikke kendt for at udtrykke sig i nuancerede gråtoner. Clarkson er sort eller hvid, provokationer og sjove one-liners. Han er ikke et sandhedsvidne, men showtime. Men derfor kan den gamle gnavpot jo godt have en pointe. Og som Clarkson har jeg også en oplevelse af, at nutidens unge om ikke hader biler, så i hvert fald har andre interesser.

Mobiltelefoner og sociale medier for eksempel. Hvilket giver sig udslag i, at eventuel bilinteresse blandt dem under 25 ofte er centreret om digital infotainment…

Det er i hvert fald ikke emner som køreegenskaber, motorkraft, samlekvalitet eller mærkehistorik, der kickstarter en ungdommelig bilsnak. Teknik som knastaksler, progressiv styring og hjulophæng er de blanke på.

Og der er mere, som Jeremy Clarkson siger: De unge har også fået flyskam og kødskam og generelt dårlig samvittighed over verdens CO2-udledning. Ja, Greta Thunberg nøjes ikke med at skamme sig. Hun er vred og skælder ud. Og de unge lytter.

Det gør også indtryk på mig. Man behøver ikke være under 25 for at bekymre sig om klimaet. Og det er da tankevækkende, så vådt og varmt det er her sidst på året…

GT hedder V8-udgaven af Mustang. Vi garanterer, at det IKKE står for Greta Thunberg…

Alt det sad i baghovedet, da jeg for nylig fik en helt særlig bil til test. En Ford Mustang GT. Alle amerikanske muskelbilers ‘Godfather’. Et ikonisk Detroit-jern med fem liters V8-motor og 450 heste, der snarere lyder som vrede grizzly-bjørne, når der er fuld blæs på alle fire udstødningsrør. Og nå ja, så var ponyen iført skrigorange metallak med sorte fartstriber. Lad os bare sige, at det ikke er en bil, du diskret cruiser rundt i…

Jeg forsøgte ellers. Unge Thunberg havde lige talt dunder i FN, og jeg var – helt ærligt – lidt ramt. I disse Thunberg-tider føles det nærmest upassende at køre Ford Mustang. I hvert fald uden for Trumps USA.

Skæbnen ville ikke desto mindre, at jeg på et tidspunkt kom til at køre lige forbi en klimademonstration arrangeret af danske skoleelever. Av tænkte jeg – det kan jo gå helt galt, det her: Benzinslubrende V8-bulder må virke som en orange klud på de unge demonstranter, løb det nærmest panik-agtigt gennem mit hovede.

Og ganske rigtigt. Lige som jeg passerer klimademonstranterne, hører jeg et højt pift. Et tegn til angreb, flyvende brosten, hvinende nøgler i lakken og vrede dunk på taget…

Men nej, piftet blev efterfulgt af et begejstret “feeed bil!” og vilde vink fra en flok gymnasieelever. Jeg kiggede lige en ekstra gang – men den var god nok: De var en kæmpe flok og udstyret med store bannere og papskilte, der kaldte til kamp for klimaet. Og de havde lige udtrykt deres udelte begejstring for den orange, ottecylindrede Ford Mustang med fartstriber, firedobbelt udstødning og et CO2-udslip, der ville få Greta Thunberg til at sprutte af raseri…

Ret sjov oplevelse. Og ret overraskende. Og det var kun begyndelsen på en vild testuge i den orange Mustang. Flere gange tænkte jeg, at nu bliver jeg overfaldet af rasende miljøaktivister. Hver gang tog jeg fejl. I stedet fik jeg smil, vink, opadvendte tommelfingre og begejstrede tilråb. En kvindelig nabo, der er flink til at cykle, hoppede af cyklen og insisterede på en tur rundt om blokken. Hun grinede hele vejen. Vennerne, deres søde koner og små børn ville også have en tur. Selv isolationscellen af et bagsæde var helt fin, bare de kunne få en tur i Mustangen.

Så lærte jeg det. Det kan godt være, at gnavne Clarkson har en pointe og at amerikanske muskelbiler synger på sidste V8-vers. Men lige præcis Ford Mustang har så meget historie, ikon-status og ren og skær fysisk tilstedeværelse, at den stadig vækker barnlig begejstring. Selv de unge glemmer – i hvert fald for en stund – alt om Greta, G4-smartphones og CO2-skam. Større ros kan en bil næsten ikke få anno 2019.

Mustang vrinsker af klassisk køreglæde

jensv@hvilkenbil.dk

The post Når V8-bulder overdøver klimadebatten appeared first on Hvilkenbil.dk.

Her er Danmarks 15 billigste elbiler

$
0
0
Her er listen over de 15 billigste elbiler, som du kan købe herhjemme næste år. Se også, hvor meget du skal betale for hver rækkevidde-kilometer.

Elbilerne er på vej. 2020 kan blive et gennembrudsår for den miljøvenlige biltype i Danmark. Dels fordi udvalget mangedobles. Dels fordi regeringen netop har udskudt næste års annoncerede afgiftsstigninger på elbiler over 400.000 kr.

Så mange penge behøver du dog ikke bruge på en ny elbil. Tværtimod udvides udvalget næste år især af de lidt mindre og billigere elbiler. Et godt eksempel er ‘trillingerne’ fra VW-koncernen VW Up, Seat Mii og Skoda Citigo. De tre mikrobiler har tidligere været blandt de mest solgte biler i Danmark til fra-priser under 100.000 kroner. I begyndelsen af næste år gør de comeback. Trillingerne ligner sig selv, men er nu gjort elektriske og omdøbt til e-Up, Mii Electric og Citigo-e.

Mii og Citigo med mest rækkevidde til prisen
billigste elbiler
Skoda Citigo-e ser ud, til sammen med søsterbilen Seat Mii Electric, at blive Danmarks billigste elbil.

Det får priserne til at sige. En e-Up skal således koste fra 163.000 kr., mens Seat Mii Electric netop er prissat til 150.000 kr., hvilket gør den til Danmarks billigste elbil. Skoda Citigo-e ventes at placere sig midt i mellem. Sammenlignet med andre elbiler er det stærke priser, der har gode chancer for at genoplive interessen for de tre mikrobiler. Rækkevidden på fuldt opladte batterier bliver nemlig 260 km. Og det er vel at mærke efter den realistiske WLTP-norm, der kommer tæt på strømforbruget i virkelighedens verden.

Dermed kommer det tysk-spanske-tjekkiske trekløver ned på en pris pr. rækkevidde-kilometer på ca. 600 kr. Seat Mii Electric når helt ned på 577 kr. pr. km. Det kan ingen andre elbiler konkurrere med, viser en undersøgelse af forholdet mellem pris og rækkevidde foretaget af Hvilkenbil.dk

Den netop faceliftede Renault Zoe (billedet) kommer tættest på med 623 kr. per rækkevidde-kilometer, hvilket faktisk er en anelse billigere en VW e-Up. Peugeot e-208 er fjerdebilligst med 676 kr. på km, mens søsterbilen Corsa-e koster 742 kr. pr. km.

Små batterier – dyr rækkevidde

Undersøgelsen viser også, at små batterier umiddelbart holder bilens pris nede. Det gælder eksempelvis for den kommende Mazda MX-30, der er en mellemstor crossover med mange smarte detaljer til relativt billige 253.000 kr. Men holder man prisen op mod rækkevidden, ser MX-30 ikke længere billig ud: Med en rækkevidde på beskedne 220 kilometer betaler man 1.265 kr. pr. rækkevidde-kilometer.

Endnu dyrere bliver en rækkevidde-kilometer i den lille Smart ForFour. Her rækker fuldt opladte batterier til en tur på 135 kilometer. Holdt op mod bilens pris på 210.000 kroner, betaler du dermed hele 1.556 kroner for hver kilometer, du får ud af batteriet.

Nu skal elbiler naturligvis bedømmes på andet end rækkevidde. Det kan være plads, ladetid, design og køreegenskaber. Men faktum er, at mange bilkøbere anser ‘rækkevidde-angst’ for at være blandt de største forhindringer for at skifte til elbiler. Derfor kan det give mening at vurdere forholdet mellem pris og rækkevidde.

Større batterier kan betale sig

Hvilkenbils undersøgelse viser, at det ofte kan betale sig at betale lidt mere for at få et større batteri.

Det kan ikke lade sig gøre i førnævnte trillinger og andre, nye elbiler som Peugeot e-208 og Opel Corsa-e fås også kun med én batteristørrelse.

Men i en del modeller kan man vælge mellem to størrelser. Det gælder for eksempel Kia e-Niro. Her koster basisudgaven 275.000 kr. med en motor med 136 hk og en rækkevidde på 289 km 275.000 kr. Det svarer til 952 kr. pr. rækkevidde-kilometer. Betaler du 335.000 kr. – altså 60.000 kr. mere, får du både 204 hk og en rækkevidde på 455 km. Det reducerer prisen pr. rækkevidde-kilometer til 736 kr., hvilket er billigere end den mindre Opel Corsa-e.

Se også listen herunder over de 15 billigste elbiler på det danske marked i 2020.

Danmarks 15 billigste elbiler

Model: rækkevidde, pris-pr.-km, lancering: pris fra

Seat Mii Electric: 260 km, 577 kr., marts: 150.000 kr.
Skoda Citigo-e:
260 km, 600 kr., marts: 156.000 kr. (forventet)
VW e-Up: 260 km, 627 kr., januar: 163.000 kr.
Smart ForTwo: 135 km, 1.481 kr., nu: 200.000 kr.
Smart ForFour: 135 km, 1.556 kr., nu: 210.000 kr.
Peugeot e-208: 340 km, 676 kr., marts: 230.000 kr.
Renault Zoe (facelift): 385 km, 623 kr., nu: 240.000 kr.
Opel Corsa-e: 330 km, 742 kr., medio: 245.000 kr.
Nissan Leaf: 270 km, 926 kr., nu: 250.000 kr.
Mazda MX-30: 200 km, 1.265 kr., efterår, 253.000 kr.
Hyundai Ioniq: 311 km, 868 kr., nu: 270.000 kr.
Kia e-Soul: 277 km, 975 kr., nu: 270.000 kr.
Kia e-Niro: 289 km, 952 kr., nu: 275.000 kr.
Honda e: 220 km, 1.259 kr., april: 277.000 kr.
VW ID.3: 330 km, 848 kr., sommer: 280.000 kr.

jensv@hvilkenbil.dk

The post Her er Danmarks 15 billigste elbiler appeared first on Hvilkenbil.dk.

Nu bliver bilens hjul ikke større…

$
0
0
Med 23 tommer er vi ved at nå grænsen for, hvor store fabriksmonterede hjul bliver på biler. Større hjul giver ingen mening, siger Audis chefdesigner.

For 25 år siden var 15-tommer hjul normen for de fleste biler. Og 18-tommer var reserveret virkeligt potente sportsvogne. Eller hårdtpimpede hjemmetuner-udgave af VW Golf og BMW 3-serie.

Siden er hjulene vokset betragteligt. Særlig de populære SUV-modeller trækker størrelsen op. Her begynder hjulstørrelsen ofte ved 17 eller 18 tommer. Ellers får de høje biler nemlig et ‘forkert’ look med alt for dominerende karrosseriflader i forhold til hjulene.

Hos Audi er man langt forbi 18 tommer på den store SUV, Q8. På den hidsige RS-topudgave er hjulene hele 23 tommer. Men så bliver de formentlig heller ikke større.

“I forhold til det mulige, er vi afgjort ved at nå grænsen,” siger Audis designchef Marc de Lichte til bilmagasinet Motor Authority.

Ifølge Lichte “giver det ingen mening” at sætte endnu større hjul på bilerne.

Store hjul er tunge
hjul
Audi Q8 er en stor bil. Så stor, at 23-tommer fælgene her på RS-udgaven ikke ser mærkelige ud. Men nu bliver hjulene heller ikke større, forudser Audi.

Det skyldes flere ting. Bl.a. er det svært at gøre den samlede hjuldiameter større. Gør man det, bliver dæksiderne – eller dækprofilen, som det hedder – endnu lavere, og det vil for alvor gå ud over affjedringskomforten.

En anden udfordring er vægten. Fælge – også selv om de er lavet af aluminium – er tungere end dæk. Jo større fælg, desto højere vægt. Og det er særligt kritisk, fordi dækkets vægt så at sige befinder sig på den ‘forkerte’ side af bilens affjedring. Man kalder det også ‘uaffjedret vægt’, og den gør heller ikke noget godt for hverken komfort eller køreegenskaber.

De enorme 23-tommer hjul på en Audi Q8 RS vejer intet mindre end 43 kg pr. styk. Fælgene er altså ikke bare rekordstore for en seriefremstillet bil – de er også rekordtunge.

Som bildesigner er Marc de Lichte ret vild med store hjul. De tilfører designet drama og derfor er især modeltegninger præget af enorme hjul. Men når det bliver alvor, og tegningen skal omsættes til en rigtig bil, der kan masseproduceres, skrumper hjulene.

Elbiler vil ændre design

Ifølge Marc de Lichte vil overgangen til elbiler også få stor betydning for hjulenes størrelse.

“Trenden går mod elbiler, hvor dæk med lav rullemodstand og rummelighed vil blive belønnet,” siger han.

Mekanikken fylder simpelthen mindre i en elbil end i en bil med forbrændingsmotor. Derfor kan man både gøre elbiler lidt mindre og samtidig tilbyde mere kabineplads. Og bliver fremtidens elektriske biler lidt mindre, gælder det samme for hjulene.

Fans af enorme hjul får dog tid til at vænne sig til en fremtid med mere moderate fælgstørrelser. Ifølge Marc de Lichte vil Audi bygge store biler med meget store hjul som f.eks. dem på Q8 RS “i mindst fem år endnu,” inden elbilerne for alvor tager over.

jensv@hvilkenbil.dk

The post Nu bliver bilens hjul ikke større… appeared first on Hvilkenbil.dk.

Golf 8 skal koste fra 250.000 kr.

$
0
0
Priserne for den nye VW Golf 8 starter ved en kvart million kroner. Standardudstyret bliver omfattende med bl.a. fuld digital instrumentering.

Ottende generation af VW Golf når frem til de danske forhandlere i marts. Og vil du køre derfra i din egen, nye Golf 8, skal du lægge mindst 250.000 kr. på bordet. Den kvarte million rækker til standardudgaven med en trecylindret turbo-benzinmotor på 1,0 liter med 115 hk og manuelt gear.

Basisudgaven hedder bare Golf, men modsat tidligere er der langt fra tale om en skrabet adgangsbillet til Golf-klubben. Udstyrslisten er overraskende lang og omfatter bl.a. disse fine detaljer: LED-lygter for og bag, automatisk klimaanlæg, fuld digital instrumentering, infotainmentsystem med 10-tommer touch-skærm, varme i forsæderne, indbygget SIM-kort og såkaldt Car2X, der deler informationer om bl.a. glatte veje, uheld og kø med andre biler med samme system.

Den aktive sikkerhed er også omfattende med adaptiv fartpilot, aktiv sporassistent og et udvidet nødbremsesystem. Sidstnævnte bremser f.eks. automatisk, hvis man prøver at krydse en vej med modkørende biler.

Alufælge og kromdetaljer følger med Golf 8 fra midterste udstyrsniveau, Life.
Større motor, mere udstyr

Vil du have en større motor, ryger du automatisk op i næste udstyrstrin, der tilføjer et ‘Life’ til Golf-navnet. Her udvides udstyrslisten med p-sensorer for og bag, alufælge, midterarmlæn foran, trådløs opladning af smartphones, variabel bagagerumsbund, stemningsbelysning med 10 farver og klimaautomatik med tre zoner.

Luksus-udgaven af Golf hedder Style og afløser den tidligere Highline-model. Her opgraderes alufælgene til 17-tommer, endnu bedre LED-lygter og udvidet assistentpakke med bl.a. kø-assistent. Spejlene kan elektrisk klappes ind, og førersædet får også elektrisk justering og indbygget massage. Endelig pyntes Golf 8 med flere krom-detaljer inde og ude.

Ønsker man et mere sportsligt design, tilbyder VW R-line-udstyr som sportssæder, mere sportslige 17-tommer hjul og køreindstillinger. En strammere sportsundervogn og progressivt styretøj understreger R-Lines sportslige ambitioner.

To slags hjulophæng

Som Golf 8-køber skal man være opmærksom på, at der er forskel på undervognen. Modeller med mindre end 150 hk må nøjes med en simpel, halvstiv bagaksel af compound-typen. Først fra 150 hk ofrer VW en multilink-bagaksel med uafhængig affjedring på Golf 8.

En multilink-bagaksel adskiller affjedringen mellem de to baghjul og giver alt andet lige både mere komfort og styrepræcision. VW begyndte at differentiere mellem halvstive og uafhængige baghjulsophæng med forgængeren, Golf 7, men har undervejs lagt skillepunktet forskellige steder.

De første udgaver af Golf 8, der kommer til Danmark, bliver de forventede volume-modeller som basisudgaven 1,0 TSI, 1,5 TSI med 130 eller 150 hk samt diesel-varianterne 2,0 TDI med 115 eller 150 hk. Lade-hybriderne GTE forventes at nå frem midt på året, mens stationcar-udgaven og de kraftige GTI og R-modeller først er klar sidst i 2020.

Alt om VWs nye Golf

jensv@hvilkenbil.dk

The post Golf 8 skal koste fra 250.000 kr. appeared first on Hvilkenbil.dk.

Opel Insignia får pudset brillerne

$
0
0
Opel Insignia får et mildt facelift med fokus på lygteteknik og forbedret sikkerhed. Dansk premiere i begyndelsen af 2020.

Opel Insignia har set lyset. I hvert fald i den let ansigtsløftede udgave, der kommer til Danmark i starten af det nye år.

Anden generation af Insignia blev lanceret i 2017. Næste år fylder modellen tre år, og så er det tid til det traditionelle midtvejs-facelift. For Insignias vedkommende bliver der tale om et meget mildt ét af slagsen. Fokus ligger på Opels fine lygteteknik, der forbedres yderligere: Alle Insignia får LED-lygter for og bag, mens de meget avancerede IntelliLux-udgaver kan tilkøbes.

IntelliLux er adaptive LED-lygter af matrix-typen, der automatisk tilpasser sig forhold som sving, modkørende biler og belysning i øvrigt. Med det kommende facelift af Insignia udvides antallet af LED-enheder i de to forlygter fra 32 til 168. Dermed kan lyskeglerne justeres endnu mere præcist til forholdene. Det gælder for eksempel ved modkørende biler, hvor IntelliLux-lygterne kan bevare et langt lys i højre side af vejen og samtidig undgå at blænde modkørende. Den forbedrede lygteteknik skal fastholde Opels position som en af bilindustriens bedste til lys.

Udsynet bagud forbedres også i den faceliftede Insignia. Et digitalt bakkamera giver et bedre billede, mens en radar kan advare om tværgående trafik, når du bakker.

insignia facelift
Hatchback-udgaven af Insignia får samme firkantede udstødningsrør som stationcarudgaven.
Skal se bredere ud

Ellers er det småt med nyheder. Opels designere har gjort fronten bredere at se på ved hjælp af en bredere kølergrill og smallere forlygter. Bagtil får den femdørs hatchback samme smalle udstødningsrør som stationcar-udgaven. Et visuelt trick, der også får Insignia til at se bredere ud.

Når Opel ikke laver større ændringer på Insignia, skyldes det formentlig, at den er baseret på teknik fra Opels tid som en del af den amerikanske GM-koncern.

Siden har franske PSA (Peugeot og Citroën) købt Opel. Næste Insignia skal derfor baseres på en PSA-platform, inklusive anden teknik som motorer og gearkasser fra de nye, franske ejere.

TEST: Opel Insignia – slagskib til slagpris

jensv@hvilkenbil.dk

The post Opel Insignia får pudset brillerne appeared first on Hvilkenbil.dk.


Høje ambitioner for ny Mercedes GLA

$
0
0
Anden generation af GLA, Mercedes’ mindste SUV, bliver 10 centimeter højere og mere praktisk anlagt. Dansk premiere omkring sommer.

Det er slut med at være en wannabe-SUV for Mercedes GLA. Anden generation af stjernemærkets indgangsbillet til SUV-klassen bliver væsentligt mere praktisk anlagt. Højden vokser med hele 10 centimeter, du sidder også væsentligt højere, og benpladsen på bagsædet øges med 12 centimeter.

mercedes gla
Større grill og mere højde er med til at give den nye GLA et mere SUV-agtigt udtryk.

Dermed imødegår Mercedes kritikken af den første GLA, der ret beset var en A-klasse med større frihøjde og andet offroader-lir som store hjul og diverse beskyttelseslister. Plads var en mangelvare, i hvert fald på bagsædet.

2. generation, som Mercedes netop har afsløret, baserer sig fortsat på A-klassen. Men nu på den nye udgave, der bl.a. gør sig udmærket ved fuld digital instrumentering og Mercedes såkaldte MBUX-brugerflade med stemmestyring.

Stilen er også lidt mere barsk SUV end poleret crossover. Fronten er højere, hjulkasserne firkantede og beskyttelseslisterne rundt langs alle kanter mere markante end før.

Højere siddeposition

GLA er faktisk den ottende bil, der er baseret på Mercedes’ mindste platform. Som moderigtig SUV forventes den at blive en særdeles vigtig og storsælgende model for Mercedes, der med stort held har udvidet sit udvalg af mindre og billigere biler. Fornylig afslørede Mercedes den lidt større GLB, der også er baseret på den kompakte A-klasse, men ikke desto mindre får plads til syv personer. Sammenlignet med GLB får GLA rollen som den frække lillebror:

“GLB er den mest funktionelle og rummelige repræsentant for vores kompaktklasse-familie, mens GLA bliver dens sporty bror og en mere livsstils-orienteret SUV,” forklarer salgs- og markedschef Britta Seeger i forbindelse med afsløringen.

mercedes gla
Kabinen er stort set uændret løftet over fra A-klassen. Skærmene er to gange 7 tommer eller to gange 10 tommer.

Sammenlignet med A-klassen, som GLA er baseret på, sidder du hele 14 centimeter højere. Siddestillingen er også mere opret. Sammen med væsentligt større sideruder, længdejusterbart bagsæde og et større bagagerum på 435 liter skal det øge SUV-fornemmelsen betydeligt.

Omvendt bliver GLA halvanden centimeter kortere. Længden på 441 cm gør den til en af Mercedes- mest kompakte modeller. Praktisk i en snæver vending i de storbyer, hvor en ‘city-Jeep’ som GLA forventes at finde fleste af sine kunder. Mercedes kalder selv GLA for en ‘city-SUV’.

Benzin, diesel og ladehybrid

I første omgang kommer GLA med to benzinmotorer – begge med fire cylindre og turbo. Som GLA 200 er der en 1,3 liters maskine under hjelmen, der er udviklet i samarbejde med Renault og yder 163 hk. I AMG-versionen med betegnelsen GLA 35 passer ydelsen bedre til de to muskelbuler i motorhjelmen: 306 heste yder topmodellen, der naturligvis også trækker på alle fire hjul.

Senere følger flere dieselversioner og en ladehybrid, der formentlig kommer til at hedde GLA 250 e.

GLA benytter samme, smalle baglygter som A-klassen.

Priserne er endnu ukendte. Hvilkenbil gætter på, at en GLA 200 med 163 hk skal koste i omkring 450.000 kr.

jensv@hvilkenbil.dk

The post Høje ambitioner for ny Mercedes GLA appeared first on Hvilkenbil.dk.

Toyota Corolla er genfødt

$
0
0
BILTEST: Den farveløse Auris er borte, og en langt bedre Corolla er tilbage. Men Toyotas trinløse CVT-gear er stadig en prøvelse.
Hvilken bil?

Sig Toyota, og folk med blot en smule kendskab til biler siger umiddelbart derefter hybrid. En teknologi, der i tilfældet Toyota kombinerer benzin- og elmotor, og en teknologi, som Toyota var pioner med i 1997 i den første Prius. Siden har japanerne holdt fast og videreudviklet, og stort set alle Toyotas modeller fås i dag som hybrider.
Ugens testbil er den nye Corolla i hybridudgave og stationcar-indpakning med H3-udstyr til 294.000 kr. Netop den udgave af den nye skarptskårne og ungdommeligt udseende Corolla ventes at blive den bedst sælgende. Merprisen fra den 5-dørs hatchback er 15.000 kroner, og de er givet godt ud, særligt fordi man får bedre plads på bagsædet, da der er seks centimeter længere mellem stationcarens aksler, men naturligvis også et noget større bagagerum.

Vidste du at?

I 2006 mente Toyota, at Corolla-navnet indeholdt for meget ‘morfar’, og verdens mest solgte bilmodel ændrede navn til Auris. Der betyder noget med ‘guld’ og skulle appellere til et yngre publikum. Men den nu afsluttede Auris-æra tænker Toyota næppe tilbage på som gylden.

Om Toyota dengang konsulterede en numerolog, hvor den dybe filosofi synes at være, at en navneændring gør lykke og er den ufejlbarlige opskrift på et godt liv, vides ikke. Men uanset hvad måtte Toyota – da den første eufori over Auris havde lagt sig – ligesom mange godtroende med nyindkøbte navne sande, at et nyt navn alene gør det ikke.
Trods Auris-intermezzoet kan dog Toyota glæde sig over, at Corolla stadig er den bedst sælgende bilmodel nogensinde – over 50 millioner er det blevet til siden den første i 1966.

Hvordan er førerpladsen?

Hvilkenbils testchauffør værdsætter overskuelighed, hvor føreren kan nøjes med at forholde sig til et begrænset antal knapper til de mest benyttede funktioner. Det er godt for sikkerheden, da knapper kan betjenes uden at skulle fjerne blikket fra vejen.
Jeg sætter også pris på hurtigtvirkende og intuitive trykfølsomme skærme, hvor det er ukompliceret at finde vej gennem menuerne. Og jeg sætter ikke mindst pris på god ergonomi, så man uanset højde og drøjde, arme og bens længde kan indrette sig til en behagelig stilling bag rattet.
Alt dette opfylder Corollaen. Lidt mere plads til at lægge småting fra sig kunne jeg dog godt ønske mig. Corolla byder kun på kopholderne mellem sæderne og rummet under midterarmlænet til de småting, der er ubekvemme at beholde i bukselommerne.

Hvordan opleves kabinen?

Pladsen er god på forsædet, og udsynet er glimrende. Det hele virker solidt, og kvalitetsindtrykket er klart hævet i forhold til Auris. I øvrigt pudsigt, at Toyota holder fast i de gamle kontakter til sædevarmen – kontakterne ligner noget fra før Corolla blev til Auris.
Stationcarens akselafstand er 270 cm, seks cm mere end den 5-dørs hatchback, og det nyder bagsædepassagererne godt af. Loftshøjden bag halter dog lidt, så mine 188 cm har begrænset plads mellem isse og loft. Adgangen til bagsædet er derfor heller ikke særlig gæstfri, og man skal passe på ikke at støde hovedet ind i metallet, når man smyger sig ind.
Bagagerummet sluger næsten 600 liter, hvilket er mere end godkendt.

Er sikkerheden i orden?

Ved Euro NCAP-testen 2019 scorede Corolla uden problemer alle fem stjerner. En velfungerende automatisk nødbremse holder øje med både fodgængere og cyklister, og den adaptive fartpilot fungerer på den der stilfærdige men overbevisende facon, som man ville ønske sig af alle intelligente fartpiloter.
Derimod er den aktive vognbaneassistent forfærdelig formynderisk og rystende nervøs. I en grad, så jeg nærmest var mere tryg uden vognbaneassistenten. Altså slog jeg den fra.
LED er det nye sort – halogen må være på vej helt ud – og LED er muligvis godt for miljøet, og helt sikkert godt for udsynet i mørke. Med til designpakken hører intelligente LED-forlygter, der selv blænder op og ned og justerer lyslængde i forhold til medtrafikanterne. Det fungerer glimrende. Læs mere på euroncap.com

Hvordan kører den?

Toyotas bestræbelser hen imod at være mere ungdommelig slår ikke kun igennem på designet, men også på køreegenskaberne. Corolla står på samme platform som C-HR, og den er ganske skarp. Med lavere tyngdepunkt samt et direkte og let styretøj er Corolla nok den mest præcise Toyota, jeg har kørt i nyere tid – fraset selvfølgelig Yaris GRMN, GT86, og Supra.

Komfort er dog prioriteret ganske højt, så den er en kompetent familiebil, og på alle parametre er den et kvantespring frem i forhold til Auris.

Køremåde i forhold til hybrid-teknologien må man også forholde sig til, og man kan med let speederfod starte sin kørsel på ren el. Især i byen og til moderat landevejskørsel giver hybriden mening. Ved meget motorvejskørsel kørte Corolla-hybriden imidlertid helt ned til godt 12 kilometer på literen – ved udelukkende by- og landevejskørsel med let speederfod nærmede vi os 19 km/l. Referencebilen (testchaufførens privatvogn) – en VW Golf 1,5 TSI med 130 hk og manuelt gear – kører på motorvej sjældent under 17 km/l.

Hvordan er motoren?

Det bringer os videre til drivlinjen, der er basis-hybridens akilleshæl. Selv om konkurrenter i årevis har påvist, at både dobbeltkoblingsgearkasse og manuel transmission spiller fint sammen med hybridteknologi, synes det ikke at være en mulighed, som Toyota overvejer.
Folk, der kører hybrid-Toyota vil nok anfægte mit synspunkt, men når man først har prøvet velfungerende hybrider parret med andet end CVT-gear, vil jeg fastholde, at den der føromtalte akilleshæl – den er ikke kun perforeret, den er bristet: Når behovet for en hurtig overhaling melder sig, suser omdrejningstallet op i de røde felt, og det samme gør mit blodtryk. Her lyder Corolla nærmest som en scooter med ét gear – og det burde man ikke byde de pæne mennesker, der kører Toyota.

CVT-gearet i selskab med denne basis-hybrid virker ganske enkelt ikke særlig godt. Overvej derfor den kraftigere udgave med 184 hk. Merprisen på 45.000 kr. kan være givet godt ud, fordi den lettere kan holdes ved lavere omdrejninger.

Passer prisen?

Så passer prisen på 294.000 kr.? Grundlæggende ja, for her er masser af både sikkerheds- og komfortudstyr, høj kvalitet og ganske god plads.
Lige nu fås testbilen, altså basis-hybriden, til en kampagnepris på 288.000 kr. Den store hybrid kan – så længe lager haves – fås til 313.000 kr. (normalpris 339.000 kr.), altså blot 19.000 kr. mere end normalprisen for basis-hybriden. Den ville jeg nok skynde mig at slå til på. Billigste Corolla stationcar med 1,2 liters benzinmotor og 116 hk koster 228.000 kr., og det er en stærk pris.

Er der alternativer?

I Corolla-størrelsen er udvalget nærmest uudtømmeligt. Direkte konkurrenter til Corolla Hybrid er der pt. ikke nogen af, før vi i løbet af første halvår 2020 får Volkswagen-gruppens ottende Golf med såkaldt mild-hybrid-teknik, kaldet eTSI, med et 48 volts batteri. Og den nye Skoda Octavia med samme motorer. Kia Ceed stationcar kommer også som ladehybrid i 2020.
Hvis man går efter meget bil for pengene i klassen, er Opel Astra et særdeles stærkt alternativ. Den topudstyrede Exclusive med 1,4 liters turbomotor, der yder 150 hk, fås til 265.000 kr.

Konklusion:

For: Komfort, sikkerhedsudstyr, plads på forsæde og i bagagerum (stationcar).
Imod: CVT-gearet… og loftshøjden over bagsædet.
Hvilkenbil siger:
[star-reviews]Den nye Corolla Hybrid ser lige så godt ud, som den er behagelig at køre i, kvaliteten er høj, og mængden af sikkerhedsudstyr er lige så høj. Men hvis man vælger basis-hybriden, bør man køre en lang tur af forskellige typer veje for at afdække, om man kan leve med CVT-hysteriet.

Toyota Corolla Touring Sports 1,8 VVT-i Hybrid H3 Premium

Vejl. pris, inkl. lev.: 317.990 kr.
Anslået kontantrabat:* 20.000 kr.
Årlig ejerafgift: 1.080 kr.
Garanti (rust/mekanik/hybridkomponenter/batteri): 12/3/5/10 år
Sikkerhed (Euro NCAP): 
Antal airbags: 7
Forbrug (EU-norm): 20,4 km/l (112 gr. CO2/km)
Forbrug i test: 12,4-19,9 km/l
Længde/bredde/højde: 465/179/144 cm
Bagagerum (min/max): 598 liter
Vægt: 1.505 kg
Motor: 4 cyl., 1,8 liter, benzin + elmotor
Samlet systemydelse/effekt: 122 hk
0-100 km/t: 11,1 sekunder
Topfart: 180 km/t

Særligt standardudstyr (H3 Premium):

Automatisk nødbremse, aktiv vognbaneadvarsel, skiltegenkendelse, adaptiv fartpilot, head up-display, 8-tommers berøringsfølsom skærm med bluetooth, trådløs opladning af mobiltelefon, mirrorlink, DAB-radio, seks højttalere, bakkamera, LED High-forlygter m. automatisk op- og nedblænding, 2-trins varme i forsæder, læderrat m. varme, 2-zonet klimaanlæg, elspejle med varme og foldefunktion, elruder for og bag, regn- og lyssensor, nøglefri adgang og start, 17 tommer alufælge, mørktonede ruder bag, tofarvet metallak.

Metallak: Fra 4.999 kr. (* Anslået af hvilkenbil.dk)

Ekstraudstyr:
Navigationsanlæg: 8.275 kr.
Design-pakke med bl.a. LED-forlygter med intelligent lysfordeling, 17 tommer alufælge og tofarvet metallak: 18.000 kr.
Smart-pakke med bl.a. nøglefri adgang, 10 tommer head up-display, trådløs opladning af mobiltelefonen, elektrisk betjening af bagklap og elektrisk foldbare sidespejle: 30.000 kr.

mortenk@hvilkenbil.dk

The post Toyota Corolla er genfødt appeared first on Hvilkenbil.dk.

Har du styr på din slutseddel?

$
0
0
Hvis du er bilejer, ved du højst sandsynligt godt, hvad en slutseddel er. Men ved du også, hvor vigtigt det er at have styr på slutseddelens indhold?

Annonce: At vide, hvad der står i slutseddelen, spiller faktisk en utrolig central rolle i det at blive bilejer, da det kan have store konsekvenser ikke at kende til indholdet. Det handler nemlig om at vide, hvad det egentlig er, du får for dine penge. Her kan du læse mere om slutseddel bil.

Det er super fedt at få sig en ny bil – især hvis du ikke har haft bil tidligere, eller hvis du var godt og grundigt træt af din gamle øse. Nu har du endelig fået råd, eller blot fået en grund, til at købe en ny bil. Det er en fed følelse, som mange bilentusiaster kan nikke genkendende til.

Men når det er sagt, er det ikke kun sjov og spas at købe ny bil. Der er faktisk utrolig mange ting, du skal tage stilling til, når du skal ud at købe en bil. Hvad har du råd til, hvad for en model passer bedst til det, du skal bruge bilen til? Skal du have ny eller brugt bil? Hvad er fordelene ved at købe, og hvad er fordelene ved at lease? Hvilken slags lån skal du tage, hvis du overhovedet skal tage et lån? Der er mange ting, der skal tages stilling til i forbindelse med et bilkøb – men noget du bestemt ikke må glemme, er vigtigheden af at have styr på din slutseddel.

Inden du køber ny eller brugt bil skal du sikre dig, at der er styr på handlens slutseddel.
Hvad er en slutseddel?

Helt overordnet er en slutseddel det dokument, der sørger for at binde køber og sælger sammen omkring de forskellige oplysninger, der knytter sig til bilen. Med andre ord er det en slags købsaftale, hvor både køber og sælger skriver under på, at de er enige i de betingelser, der står skrevet i dokumentet.

Men hvad indeholder en slutseddel så? Typisk indeholder den oplysninger om køber og sælger, og punkter som for eksempel bilens modelnavn, kilometertal, årgang, tilstand af bilen, overdragelsesdatoen, salgsprisen og andre ting. En slutseddel indeholder altså rigtig mange vigtige oplysninger omkring køb og salg af biler – og ting som er meget vigtige for både køber og sælger at vide noget om.

Som du nok kan fornemme, er en slutseddel vigtig at have styr på. Det er yderst vigtigt, at læse din slutseddel godt og grundigt igennem, når du køber en bil, da det er bindende, når først din underskrift er sat på sedlen.

Undgå fusk

Som tidligere nævnt, er det utrolig vigtigt, at du har styr på din slutseddel – men hvorfor er det helt præcist så vigtigt? Hvad kan gå galt, når du ikke har læst din slutseddel grundigt nok igennem? Det er især vigtigt at læse din slutseddel meget grundigt igennem, hvis du køber en bil fra en brugtvognsforhandler. Det skyldes, at mange forhandlere faktisk stadig sælger biler som “beset”, hvilket efterhånden har været ulovligt i rigtig mange år.

Bilforhandleren selv håber på, at køber vil acceptere, således at han eller hun ikke kan klage, og sådan slipper sælger for en udgift til at reparere bilen i henhold til købeloven.

Hvis der er en fejl i en slutseddel, er det desværre ofte fordi, der er en hensigt bag fra sælgers side. Når en virksomhed ikke angiver sig selv på slutsedlen, kan det nemlig gøre det en stor del mere besværligt for kunderne at klage. Forhandlere kan finde på at sætte et andet CVR-nummer på, end den forretning, som kunden gik og troede, at han eller hun havde forhandlet med.

Men hvorfor sætter forhandleren så et andet CVR-nummer på? Selvom du ikke kan komme uden om systemet, ved at skrive ukorrekte oplysninger, kan det blive meget svært at gennemskue fuskeriet, når alle andre oplysninger er af bilforhandleren.

Sælger som privat

Endnu et problem er desværre, at mange forhandlere faktisk forsøger at sælge deres bil som privatpersoner, uden at kunden reelt set er klar over det, og på den måde kommer uden om købeloven. De laver en slutseddel, som ligner, at der er foregået en privat handel.

Der er altså mange forskellige ting, du skal være opmærksom på, når du underskriver din slutseddel. Det er desværre ikke alle mennesker eller forhandlere, som ønsker det bedste for dig i forbindelse med købet af din nye bil. Selvom du ønsker at tro på det bedste i alle mennesker, er det derfor en rigtig god ide, at være utrolig grundig i din læsning, inden du skriver under på din næste købsaftale. Således undgår du at blive snydt og generelt at opleve fusk, når du nu endelig skal ud at køre i din helt nye bil. Læs dokumentet grundigt, skriv under og smut så ud og cruise i din nye lækre bil.

Annonce fra nembilhandel.dk

The post Har du styr på din slutseddel? appeared first on Hvilkenbil.dk.

Problemer for hårdtslående Tesla Cybertruck

$
0
0
Australsk crashtest-chef sår tvivl om, hvorvidt Tesla Cybertruck kan godkendes. Europæisk ekspert slutter sig nu til tvivler-koret.

Selvfølgelig – kunne man i bagklogskabens ulideligt klare lys tænke – vil den kun med store ændringer kunne typegodkendes til at køre ude i den almindelige trafik.

Men den overvejelse var der ikke mange, der gjorde sig i begejstringsrusen over Elon Musks nyeste påfund, den ekstreme Tesla Cybertruck. Og med en lettere farceagtig præsentation i slutningen af november, da chefdesigneren utilsigtet kom til at knuse to sideruder, glemte man tilsyneladende at stille kritiske spørgsmål til den elektriske Cybertrucks sikkerhed.

Godkendelse kræver ændringer

Men i Australien var de hurtige til at stille det oplagte spørgsmål: Mon ikke Cybertruck med det kantede design og sine ekstremt hårde materialer i en kollision med en fodgænger eller cyklist vil forvandle den bløde trafikant til mos?

John Goodwin, chefen for det australske ANCAP – downunder-svaret på den europæiske sikkerhedsorganisation Euro NCAP – var hurtigt ude. Allerede ugen efter Cybertruck-præsentationen, antydede han, at det kantede frontdesign og pick-up’ens særdeles hårde materiale ville være alt for hårdtslående ved mødet med bløde trafikanter.

“ANCAPs krav er velkendte. Ganske som vi forventer, at et køretøj er i stand til at passe godt på sin fører og sine passagerer, skal det være eftergivende over for andre trafikanter. Inklusive fodgængere og cyklister,” sagde John Goodwin til internetmediet news.com.au.

Ifølge Goodwin vil Tesla Cybertruck ikke kunne godkendes til det australske marked i dens nuværende form. For at kunne blive typegodkendt vil den formentlig skulle gennemgå nogle meget dramatiske ændringer.

Goodwin er også bekymret for de folk, der opholder sig i Cybertruck ved en kollision. De materialer, den er fremstillet af – på Teslas danske hjemmeside kaldet “ultrahård 30X koldvalset, rustfrit stål og Tesla-panserglas” – formodes ikke at indeholde deformationszoner. Dermed kan Cybertruck ikke opsuge kræfter ved en kollision, og det kan have dramatiske følger for passagererne.

Samme vurdering har eksperter ved SGS-TÜV, der står for typegodkendelse af biler i Tyskland. De siger til det tyske ugemagasin Automobilwoche, at Elon Musk bliver nødt til at foretage væsentlige designændringer på Cybertruck, før den kan godkendes i Europa.

I yderste konsekvens betyder det, at Tesla Cybertrucks opsigtsvækkende design også kan blive dens dødsdom.

Over 250.000 forudbestillinger

Allerede få dage efter præsentationen af Cybertruck havde en kvart million mennesker verden over reserveret pick-up’en ved at indbetale et depositum på 100 dollar. Det vil sige, at Elon Musk & Co. allerede har rådighed over 25 millioner dollar (godt 167 mio. kr.), inden bilen er klar til produktion.

Forhåndsreserveringer er en velkendt Tesla-metode. Branchetidsskriftet Automotive News Europe anslog i efteråret 2018, at Tesla på det tidspunkt havde indkasseret 4,5 milliarder kroner fra kunder, som har forhåndsreserveret crossoveren Model Y, sportsvognen roadster og Model 3.

I øjeblikket er kun sidstnævnte blevet til virkelighed. Elon Musk fastholder dog, at forudbetalingerne ikke har afgørende betydning for virksomhedens muligheder for at udvikle modeller og for virksomhedens eksistens.

mortenk@hvilkenbil.dk

The post Problemer for hårdtslående Tesla Cybertruck appeared first on Hvilkenbil.dk.

Hvor tysk er tyske biler?

$
0
0
Vi taler om tyske, japanske, koreanske, franske og italienske biler. I virkeligheden er moderne bilproduktion et puslespil af brikker fra hele verden.

Jeg kører kun i tyske biler. Kunne aldrig drømme om at køre fransk. Japanske biler går aldrig i stykker. Svenske biler er de sikreste…

Du har sikkert hørt disse bastante og stærkt nationalistiske udsagn før. Mange bilejere forbinder forskellige kvaliteter med de lande, som biler kommer fra: Franske biler har fremragende affjedring, tyske biler er bygget til fri fart, svenske biler klarer sig godt i kulden osv.

Så ja, der fik vi lige luftet endnu flere fordomme. Men ret beset er det svært at tale om ‘rent’ tyske, franske, svenske, franske, japanske – fortsæt selv listen – biler. Vi er snarere ude i nogle moderne og tidstypiske begreber som ‘multi-kulti’, diversitet og globalisering, når vi skal beskrive nutidens bilproduktion.

Den gennemført tyske, franske eller japanske bil findes ikke længere. Og her taler vi ikke bare om indviklede ejerforhold, som at svenske Volvo er ejet af kinesiske Geely. At tyske BMW ejer engelske Mini. For ikke at tale om italienske Fiat, der ejer amerikanske Chrysler, rent juridisk hører hjemme i Holland og i øvrigt snart fusioner med franske Citroën og Peugeot, der for kort tid siden overtog tyske Opel…

Det handler om penge

Nej, det er endnu mere kompliceret, når vi kigger på produktionen af den enkelte bilmodel. Her er der ingen interesse for landegrænser, nationale kendetræk eller for den sags skyld fine fornemmelser for arv og kultur. I moderne bilproduktion er globaliseringen tværtimod slået fuldt igennem for at presse omkostningerne i bund og øge fortjeningen. Jo flere styks den enkelte komponent kan fremstilles i, desto billigere bliver den. Det handler om penge og om at overleve i en af verdens mest konkurrenceprægede industrier. Så er der ganske enkelt ikke råd til at gå op i, om der står ‘made in Germany’ på hver eneste lille stump i en tysk bil.

Et godt eksempel er BMW X2. Den smarte crossover fremstilles i Regensburg godt 100 kilometer fra BMW’s hovedkvarter i München. Altså umiddelbart et gennemført tysk produkt, fremstillet i det mest tyske af det tyske, delstaten Bayern.

Men kigger man X2 efter i svejsesømmene, kan man lige så godt kalde bilen multinational. Det viser en oversigt over bilens forskellige komponenter, som analysefirmaet IHS Markit har lavet for brancheblandet Automotive News Europe. Det gør de løbende – og resultatet for BMW X2 kan sagtens overføres til alle andre bilmodeller fra andre bilmærker.

Undersøgelsen understreger, hvor globaliseret bilindustrien er blevet. Herunder følger et udpluk af komponenterne i X2 med en oversigt over, hvem leverandørerne er – og hvilket land de kommer fra. Sagen er, at bilfabrikker som BMW fremstiller meget få bildele selv. I stedet køber BMW dele hos mange forskellige underleverandører. Disse spænder fra små, lokale og meget specialiserede leverandører til enorme selskaber som f.eks. Bosch, der fremstiller et bredt udvalg af bil-komponenter på fabrikker over hele verden.

tyske biler
BMW X2 fremstilles hjemme i Tyskland. Men de enkelte dele kommer fra globale underleverandører.
Her kommer delene til BMW X2 fra

For- og bagaksel befæstigelse:
Gestamp. Stor underleverandør fra Spanien, der er eksperter i karrosseri-dele og hjulophæng. Leverer også hele metalpresser til bilindustrien.

Fælge:
Borbet. Tysk producent af især alufælge til et væld af bilmærker. Laver også ‘uoriginale’ alufælge.

Måtter:
Autoneum. Schweizisk producent af bilmåtter.

Dørforsegling:
Carcoustics. Tysk producent af lyddæmpende gummiliste-forseglinger til døråbninger.

Elektronisk gearvælger (automatgear):
Kostal. Tysk, familieejet virksomhed, der har specialiseret sig i styre-elektronik.

Servostyring:
Nexteer. Amerikansk leverandør af elektrisk og hydraulisk servohjælp.

Fjedre:
BWI Group. Beijing West Industries er en kinesisk underleverandør af fjedre.

Lydsystem:
Harman. Oprindeligt er Harman amerikansk producent af højttalere og andet lydudstyr, men er i dag opkøbt af sydkoreanske Samsung.

Dørlåse:
Kiekert. Tysk underleverandør af dørhåndtag og låsesystemer.

Indvendig støjdæmpning:
Auria. Firmaet var oprindeligt amerikansk leverandør af støjisolering og instrumentdele til biler samt cockpits. Efter en konkurs er Auria i dag kinesisk ejet og en stor producent af støjisolering til biler.

Solskærme:
Grupo Antolini. Trods det italiensk-klingende navn er denne leverandør af diverse kabine-dele spansk. Antolini er verdens største producent af loftsbeklædning til biler.

Rat:
Takata. BMW er berømte for deres ofte meget lækre læderrat, men får dem lavet i byen. Takata var oprindeligt japansk, men efter en skandale med defekte ratairbags, er firmaet i dag overtaget af kinesiske Joyson Safety Systems.

Krumtapaksel:
Rheinmetall. BMW er berømt for deres motorer, men laver ikke alle dele selv. Produccenten af krumtapaksler er dog tysk.

Motorblok:
Nemak. Stor, international producent af bl.a. motorblokke. Mexicansk ejet.

Motorophæng:
Continental. Kendt for dæk men også en af verdens største underleverandører til bilindustrien. Tysk.

Ventiler:
Eaton: Amerikansk producent af motordele som ventiler.

Kilde: Automotive News Europe

jensv@hvilkenbil.dk

The post Hvor tysk er tyske biler? appeared first on Hvilkenbil.dk.

Viewing all 1722 articles
Browse latest View live