Elbiler skal køre fem gange jorden rundt, før de er lige så ‘rene’ som dieselbiler, hævder undersøgelse. Ekspert kalder elbiler et ‘illusionsnummer’.
Midt i den ’grønne omstilling’ til elbiler, sår en undersøgelse tvivl om, hvor miljøvenlige biltypen egentlig er.
Et omfattende studie gennemført af østrigske Joanneum Research Forschungsgesellschaft, har analyseret det samlede klimaaftryk i hele bilens livscyklus: I Tyskland skal en elbil i mellemklassen køre mindst 219.000 km. Ellers udleder den ikke mindre CO₂ end en tilsvarende bil med den nyeste dieselmotorteknologi.
”Den gennemsnitlige personbil i Europa skrottes efter 180.000 km, og meget få elbiler er reelt i stand til at køre 219.000 km på de originale batterier,« konstaterer Joanneum Research.
Undersøgelsen er finansieret af tre bilist-interesseorganisationer. Henholdsvis tyske ADAC, østrigske ÖAMTC og den internationale FIA.
Når undersøgelsen fokuserer på Tyskland, er det ikke tilfældigt. Det er Europas største bilmarked med den største bilindustri. Efter dieselskandalen i 2015 har tysk bilindustri sat store ressourcer ind på at blive førende inden for elbiler.
‘Illusionsnummer’
Ifølge finans.dk tøver en af professorerne bag studiet ikke med at kalde bevæggrundene for den ensidige satsning på elbiler et ‘illusionsnummer’.
”EU’s beslutning om at klassificere elbiler som nuludledningskøretøjer er et illusionsnummer i den forstand, at indtil al elektricitet i Europa produceres af vedvarende energikilder, vil nogle elbiler køre på fossile brændsler på samme måde som biler med forbrændingsmotorer.”
Det fastslår økonomiprofessor Hans-Werner Sinn, Ludwig-Maximilians-Universität i München. Frem til 2016 var han også præsident for det ansete Ifo Institute.
Mange faktorer spiller ind, når man skal bedømme klimapåvirkningen fra en elbil, påpeger professoren.
Batterier oplades for ofte
”De fleste elbiler har i dag en rækkevidde på i bedste fald det halve af tilsvarende biler med forbrændingsmotorer. Desværre får frygten for at løbe tør for strøm mange elbilejere til at oplade deres batterier ved snart sagt enhver given mulighed. Ofte med hurtigopladere, hvilket er dårligt for batteriernes levetid.« Det skriver Hans-Werner Sinn i en kommentar på sin hjemmeside. Kommentaren har været bragt som kronik i bl.a. The Guardian.
Den forøgede slitage på batterierne spiller ind, når man skal vurdere elbilens klimaaftryk. Man kan heller ikke tale om et nuludledningskøretøj, blot fordi udledningen af drivhusgasser flytter fra bilen til kraftværket, pointerer professoren.
”Vi har behov for en fordomsfri debat, så vi ikke risikerer fejlinvesteringer i billionklassen,” lyder det fra Hans-Werner Sinn.
De tre organisationer bag undersøgelsen understreger, at de ikke har nogen interesser i bestemte drivmidler. De vil alene sikre, at bilejerne ikke tvinges til at investere i teknologier, som viser sig ikke at have haft den lovede positive effekt på klimaaftrykket.
Særligt Hans-Werner Sinns beregninger og påstande er blevet stærkt kritiseret for at give et skævt billede af CO2-belastningen fra henholdsvis diesel- og elbiler. Det kan du læse mere om her, hvor der refereres og linkes til flere kritiske kommentarer.
The post Undersøgelse sår tvivl om elbiler appeared first on Hvilkenbil.dk.