Bilisterne i Midt- og Vestjyllands Politikreds kører stærkere end i resten af Danmark. Næsten hver tredje har en fart over 100 km/t på landevejen.
“Sænk farten – bare lidt.” De skilte møder vi i disse uger 4.600 af derude på landevejene, hvor Rådet for Sikker Trafik har sat gang i en ny kampagne for at få os til at lette foden fra speederen.
For fart dræber. Det er et faktum, som er vanskeligt at argumentere sig ud af. Særligt på landevejene, der i 2017 og 2018 lagde asfalt til 60 procent af alle trafikdrab.
Selv om gennemsnitshastigheden på vejene generelt falder, var høj fart stadig hovedårsagen til dødsfaldene i 47 pct. af alle dødsulykker i 2018. Det viser statistik fra Vejdirektoratet.
Et af budskaberne i “Sænk farten – bare lidt” er, at det er ikke kun vanvidsbilister, der er involveret i dødsulykker. I 62 pct. af alle trafikdrab, hvor høj hastighed er en faktor, var hastighedsgrænsen overskredet med mindre end 20 km/t, viser statistikker fra Vejdirektoratet. Så selv en relativ lille hastighedsoverskridelse er altså risikabel.
I årene 2012-2017 var for høj hastighed skyld i 416 trafikdrab i Danmark. I en undersøgelse, som Promonitor gennemførte for Rådet for Sikker Trafik blandt 2.354 danske bilister i første halvår 2019, svarer 56 procent, at de meget ofte, ofte eller engang imellem kører 90 km/t eller mere på landevejene, hvor hastighedsgrænsen er 80 km/t. 23 pct. svarer, at de kører 100 km/t eller mere.
Rådet for Sikker Trafiks undersøgelse fra første halvår 2019 er gennemført i landets 11 politikredse. Undersøgelsen viser, at 72 pct. af bilisterne i Midt- og Vestjyllands Politikreds meget ofte, ofte eller en gang imellem kører 90 km/t, når hastighedsgrænsen er 80 km/t. (Se tallene fordelt på politikredse i bunden af artiklen). Næsten hver tredje kører meget ofte, ofte eller en gang imellem 100 km/t.
Lille overskridelse fordobler risiko
90-95 km/t på en landevej lyder måske ikke umiddelbart af meget. Men en undersøgelse fra Transportøkonomisk Institut i Norge viser, at man fordobler risikoen for at ende i en dødsulykke, hvis hastigheden øges fra 80 til 93 km/t.
På Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside – sikkertrafik.dk – kan man beregne en situation som ovenstående. Hvis to ens biler med to lige hurtigt-reagerende chauffører kører hhv. 80 og 93 km/t og pludselig foretager en katastrofeopbremsning, kører bilen med udgangshastigheden på 93 km/t stadig 58,1 km/t, når bilen med udgangshastigheden på 80 km/t holder stille. Hvis den ene bil fra start kører 100 km/t, vil den stadig køre 73 km/t, når den første holder stille.
Man kan så lade fantasien løbe og forestille sig, hvordan en cyklist har det, når han/hun er blevet ramt af en bil med 58,1 km/t. Eller endnu værre: med 73 km/t.
“Følger bare trafikken…”
For at få en idé om, hvorfor folk kører for hurtigt, gennemførte Rådet for Sikker Trafik i august en undersøgelse blandt 1.000 lidt for fartglade bilister. Blandt bilisternes mest benyttede undskyldninger er, at “de bare følger trafikken”, at “vejen indbyder til at køre for hurtigt”, og at “der er jo ikke andre trafikanter.”
Kampagnen “Sænk farten – bare lidt” løber indtil 22. september og vil udover skiltene langs vejene være suppleret af små filmklip på TV og i biografer.
Læs mere om kampagnen og bliv klogere på konsekvenserne af for høj fart her.
FAKTA
Så mange (i procent) kører meget ofte, ofte eller en gang imellem 90 km/t eller mere, når hastighedsgrænsen er 80 km/t – i parentes så mange kører 100 km/t eller mere, når hastighedsgrænsen er 80 km/t.
Midt- & Vestjyllands Politikreds: 72 pct. (32)
Nordjyllands Politikreds: 63 pct. (26)
Syd- & Sønderjyllands Politikreds: 62 pct. (25)
Sydøstjyllands Politikreds: 61 pct. (25)
Fyns Politikreds: 56 pct (24)
Gennemsnit: 56 pct. (23)
Østjyllands Politikreds: 53 pct. (23)
Københavns Vestegns Politikreds: 53 pct. (24)
Midt- og Vestsjællands Politikreds: 49 pct. (16)
Sydsjællands og Lolland-Falsters Politikreds: 47 pct. (18)
København Politikreds: 45 pct. (22)
Nordsjællands Politikreds: 45 pct. (19)
The post Vestjyderne elsker fart – og dør af det appeared first on Hvilkenbil.dk.