Fusion skal redde Fiat Chrysler fra milliardbøder for langsom omstilling til bæredygtige biler. Omvendt får Renault adgang til det amerikanske bilmarked.
Fiat-Chrysler koncernen (FCA) har for nylig betalt californiske Tesla en gigantisk sum – angiveligt over 3 mia. dollars – for, at en del af Teslas biler tæller med i Fiat Chryslers samlede bilproduktion.
Årsagen er, at EU løbende strammer kravene. Fra 2021 må modellerne fra en bilproducent i gennemsnit kun udlede 95 gram CO2 pr. kørt kilometer. Lever producenterne ikke op til kravet, får de mia.-bøder af EU.
Da Tesla fremstiller elbiler, der ligger langt under EU’s krav til det samlede, gennemsnitlige CO2-udslip for bilproducenter, mens Fiat Chrysler til gengæld er blandt de producenter, der er længst bagud med at nedbringe bilmodellernes gennemsnitlige CO2-udslip, kan FCA altså købe ’CO2-aflad’ hos Tesla.
Det er primært de største Jeep, Chrysler og Dodge-modeller fra den amerikanske side af Fiat Chrysler-koncernen, der sviner. Sidste år lå Fiat-Chryslers gennemsnitlige udslip på 119 gr. CO2/km. Ifølge analytikere kan det i 2020 oversættes til en ‘CO2-bøde’ på mere end 20 milliarder kroner.
Nissan sidder også med
Men efter engangsbetalingen til Tesla i april går Fiat-Chrysler nu efter en permanent løsning på sit CO2-problem. Ifølge amerikanske Bloomberg News har FCA foreslået franske Renault en fusion, som bestyrelsen i Renault nu ser nærmere på.
Ejerskabet skal ifølge forslaget deles ligeligt mellem aktionærerne i Fiat Chrysler og Renault gennem et hollandsk holdingselskab.
Hvis en fusion med Renault ikke bliver til noget, vil Fiat Chrysler sandsynligvis forsøge at få foden inden for i alliancen mellem Renault og de to japanske bilproducenter Nissan og Mitsubishi. Dette understreges af, at Fiat Chrysler i fusionsudspillet foreslår, at Nissan skal have en plads i den gruppe, der skal forhandle fusionen. Begge muligheder kan hjælpe Fiat Chrysler med at overvinde de udfordringer, som koncernen står over for.
Analytikere ser også FCA-frieriet til Renault som et taktisk skridt.
Slår de to bilproducenter sig sammen, vil det blive verdens tredjestørste bilproducent efter Volkswagen og Toyota. Renault har små biler i sit modelprogram, og der vil kunne høstes stordriftsfordele ved at dele platforme og dermed spare udviklings- og produktionsomkostninger. Ikke mindst i forbindelse med omstillingen til elbiler. I fusionsudspillet taler Fiat Chrysler om årlige synergier i størrelsesordenen 5 mia. euro.
Renault er dog ikke nær under samme pres som Fiat Chrysler, så hvis Renault vælger at takke ja til en fusion, vil det være af anderledes strategiske grunde end sin italiensk-amerikanske konkurrent, vurderer finanskommentatorer.
Kun japanske Honda Motor Company har større udfordringer end Fiat Chrysler med at nå under den kommende CO2-grænseværdi.
FAKTA: Der vanker snart bøder for CO2-udledning
Fra modelåret 2021, der introduceres i efteråret 2020, må den gennemsnitlige nye personbil i Europa kun udlede 95 gram CO₂ pr. kilometer.
Bilproducenterne skal nå dette tal som gennemsnit på tværs af alle modeller, som de producerer og sælger, og magter de ikke det, vanker der bøder fra EU-Kommissionen.
For hvert gram CO₂ over grænsen, skal der betales en bøde på 95 euro pr. bil, der sælges.
Hvis en producent fx sælger 1 mio. biler med en gennemsnitlig CO₂-udledning på 96 gram pr. kilometer, vanker der en bøde på 95 mio. euro svarende til godt 700 mio. kr.
Sidste år lå Fiat-Chryslers gennemsnitlige udslip på 119 gr. CO2/km. Ifølge analytikere kan det i 2020 oversættes til en ‘CO2-bøde’ på mere end 20 milliarder kr.
Kilde: Finans.dk/Hvilkenbil.dk
The post Fiat frier til Renault appeared first on Hvilkenbil.dk.