Renault og EU tester system, der gør det muligt at hurtig-oplade elbilen, mens du kører 100 km/t på særlige lade-strækninger. Målet er at øge rækkevidden og dermed populariteten for elbiler.
Rækkevidde-angst – altså frygten for at strande midt ude i ingenting i en elbil på flade batterier – er fortsat den største hæmsko for elbilens folkelige gennembrud.
Tesla er kommet langt med en teoretisk rækkevidde på 500 km, men de færreste har råd til mærkets lækre Model S. De store bilfabrikker rører også på sig og vil tilbyde mindre og billigere elbiler med samme rækkevidde omkring 2020. Ulempen ved elbiler er dog fortsat, at længere køreture kræver pauser ved ladestandere langs med ruten.
Renault er måske det bilmærke, der mest seriøst forsøger at komme rækkevidde-angsten til livs. Den franske bilfabrik var først med idéen med elbiler, der automatisk kunne få skiftet batterier, men trods enorme investringer – bl.a. i Danmark – floppede idéen og er nu lagt i mølposen.
Nu forsøger Renault igen. Denne gang med trådløs opladning – såkaldt induktion – der sker, mens du kører i bilen på særlige vejstrækninger. Nede i vejen er placeret induktionsspoler, der lader bilen op uden fysisk kontakt og mens bilen kører.
To firmaer – Qualcomm og Vedecom – har bygget et stykke ’induktionsvej’ i Frankrig, mens Renault leverer to eldrevne Kangoo, der kan oplades trådløst. De første forsøg er gået godt: Over en kort strækning er det lykkedes at lade de elektriske Kangoo med 20 kWh ved en fart på 100 km/t.
20 kWh er væsentligt mere end de beskedne 3 kWh, som man typisk kan overføre derhjemme via et almindeligt elstik – men dog ikke så meget som en kraftig hurtiglader, der hos Renault kan lade med op til 43 kWh.
Hurtigt boost
Idéen med såkaldt ’dynamisk trådløs opladning’ er da heller ikke nødvendigvis at lade et halvtomt batteri fuldstændigt op, men snarere give batteriet et hurtigt boost og dermed forøge rækkevidden uden behov for pauser. Blandt udfordringerne er blandt andet at overføre tilstrækkeligt med strøm på relativt kort tid og at få induktionsvej og elbil til at spille optimalt sammen.
Forsøget er dog så vellykket, at det nu skal fortsætte under EU’s såkaldte FABRIC-projekt. FABRIC er et samarbejde mellem 25 virksomheder fra ni lande, der skal fortsætte med at udvikle trådløs opladning af elbiler ind til projektet forhåbentligt kan gå fra forsøg til virkelighed.
Læs også: Gratis strøm skal kickstarte salg af elbiler
The post Oplad elbilen med 100 km/t appeared first on Hvilkenbil.dk.