Quantcast
Channel: Hvilkenbil.dk
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1722

Formkurver: 10 bilmærker på optur eller nedtur

$
0
0

Dieselskandale, emissionskrav og elbiler har skabt ‘disruption’ i bilindustrien. Hvilkenbil udpeger de 10 største vindere og tabere – og de modeller, som du skal holde øje med i 2017.

2016 blev et vildt år – også for verdens bilindustri. Intet tyder på, at 2017 bliver mindre dramatisk – heller ikke for bilindustrien, der kæmper med efterdønningerne efter VW’s dieselskandale og samtidig skal omstille sig til en meget nær fremtid, hvor infotainment, opkobling, eldrift, selvkørende teknologi og forskellige former at lease bil på er de nye og vigtigste buzzwords. Der er, for at bruge et andet, moderne udtryk, udbrudt disruption i bilindustrien, der står over for den største revolution siden Ford opfandt samlebåndet.

På den korte bane skal bilfabrikkerne fortsat tilbyde almindelige benzin- og dieseldrevne biler. Mange af dem vil være moderigtige crossovers, stadig flere vil få en eller anden form for miljøvenlig hybridteknik, og så bliver det afgørende at tilbyde moderne køreassistenter og infotainment, der spiller perfekt sammen med vores allestedsnærværende smartphones.

Lidt længere ude lurer revolutionen med overgangen til elbiler, der i et eller andet omfang kan køre selv. Det bliver en kraftanstrengelse, der vil kræve enorme ressourcer – også økonomisk – og omstillingen er allerede begyndt i bilfabrikkernes udviklingsafdelinger.

Situationen levner ikke meget plads til fejltagelser, når der her og nu skal tjenes penge til den kommende omstilling – ellers kan selv store bilmærker risikere at blive det næste Kodak: Et firma, der ikke læste fremtiden rigtigt og aldrig opdagede, hvad og hvem der overhalede dem bagfra.

Det er med andre ord tid til et reality-tjek: Hvilkenbil vover det ene øje og vurderer formkurven på 10 af de vigtigste, største, mest udfordrede og/eller succesrige bilmærker netop nu.

Alfa på optur: Sergio Marchionne, direktøren for det hele i Fiat-Chrysler koncernen, har fået solen til at titte frem på den engang så mørke himmel for italiensk bilindustri. Ikke alene har han gennemført en vellykket fusion med amerikanske Chrysler, han står bag et markant sats på ‘hjertemærket’ Alfa, der én gang for alle skal gøres til et reelt alternativ til BMW. Midlet er den baghjulstrukne belladonna af en bil, Alfa Romeo Giulia, der får gode anmeldelser verden over og også kun knebent måtte se Peugeot 3008 køre med titlen som Årets Bil i Danmark 2017. I disse dage lanceres Giulia i Europa og senere i år følger den Giulia-baserede SUV Stelvio, der kan blive for Alfa, hvad Cayenne var for Porsche og for alvor sætte gang i det beskedne Alfa-salg.

Vi tror, at Marchionne mener det alvorligt denne gang og vil reetablere Alfa som et vitalt og levedygtigt mærke. Timingen er god, for kunderne i bilernes mellemklasse vil gerne betale ekstra for mærker med prestige, præstationer og historie.
Hold øje med: Salget af Giulia i Europa – det skal være godt.

Læs mere: Skønne Giulia skal redde Alfa

BMW på nedtur: Alt tyder på, at Mercedes bliver det mest solgte premium-mærke i 2016 – og det gør helt sikkert ondt i München, hvor BMW må se ærkerivalen i Stuttgart overhale både højre og venstre om med et væld af nye modeller og avanceret teknologi. Kriseramt kan man ikke kalde BMW, men faktum er, at Mercedes lige nu har førertrøjen på i den klassiske magtkamp med BMW.

BMW er belvet overhalet af Mercedes som det mest solgte luksusmærke - det skal den nye 5-serie lave om på.

BMW er overhalet af Mercedes som det mest solgte luksusmærke – det skal den nye 5-serie lave om på.

Allerede til februar forsøger BMW dog at slå tilbage med en ny 5-serie. Kigger man alene på specifikationerne, kommer den nye 5’er dog ikke med nyheder, som ikke allerede fås hos Mercedes. Dermed skal BMW – som sædvanlig – slå rivalen på mere sportslige køreegenskaber.

Den store duel ligger dog nogle år ude i fremtiden: BMW har taget hul på den med helt eller delvis eldrevne modeller som i3 og i8, mens Mercedes lurepasser og først omkring 2020 lancerer deres eget mærke for elbiler, EQ. Kalkylen er iskold; Mercedes tror også på eldrift, men også, at teknologien først tager fart i 2025 – derfor kan det være bedre at ankomme senere til festen. Tiden vil vise, om München eller Stuttgart timer overgangen til ny teknologi bedst, men her og nu har Mercedes bedst fat i kunderne.
Hold øje med: Den nye 5-serie skal som minimum køre lige op med Mercedes E-klasse.

Læs mere: Ny 5-serie skal være spitzenklasse

Honda på nedtur: De fleste bilentusiaster har et blødt punkt for Honda. Som Japans svar på BMW byder mærket som regel på markant design, gode køreegenskaber samt lækker og ikke mindst pålidelig mekanik. Problemet er, at der længe har været langt mellem saké-snapsene. Honda har haft svært ved at ramme skiven og skabe de store publikumstræffere: De kom sent med på dieselbølgen i Europa og de nåede slet ikke med på mikrobils-vognen. Senest har Honda frivilligt opgivet det engang så vigtige firmabilssegment og droppet Accord-modellen, der ellers mange gange har været blandt de mest attraktive biler i klassen.

Noget må ske – og det gør der da også i 2017, hvor vi ser en ny og umiddelbart meget lovende Civic.
Hold øje med: 10. generation af Civic ligner et comeback for Honda. 2017 vil afsløre, om Honda atter har en sællert i Golf-klassen.

Læs mere: Ny start for 10. generation af Civic

Peugeot-Citroën (PSA-koncernen) på optur: Peugeot 3008 er netop blevet kåret som Årets Bil i Danmark 2017 – og det vidner om, at Peugeot endelig er tilbage på sporet med en gennemført spændende og kvalitetspræget nyhed.

Det er også på høje tid efter alt for mange år, hvor Peugeot – og søstermærket Citroën – ikke kunne finde ud af, om man fortsat skulle være fransk og fornøjelig eller bare (endnu) et gråmeleret alternativ til tyske bilmærker som VW og Opel.

Vigende salgstal og et voksende underskud har tvunget PSA-koncernen til at redefinere sig selv. Resultatet er en ny strategi, hvor Peugeot skal være mere luksuspræget (og er det med f.eks. det nye i-Cockpit), mens Citroën skal tilbage til de oprindelige dyder med innovativ teknik og smørblød kørekomfort pakket ind i et avantgardistisk design (og er det med nye modeller som C4 Cactus og C3).
Hold øje med: Citroën C3 Picasso og Peugeot 5008. De praktiske udgaver af henholdsvis minibilen C3 og crossoveren 3008 skal udvide PSA-koncernens satsning på både avantgarde-design og moderigtige crossovers og dermed udbygge en stime af stærke nyheder fra den franske bilkoncern.

Læs mere: Franske svirp til aggressivt tysk design 

Opel på optur: Som Peugeot og Citroën er tyske Opel ved at genfinde melodien efter nogle magre år med vigende salg og underskud på bundlinjen. Astra er en fuldtræffer i Golf-klassen, og Karl gør det godt i mikroklassen trods sin sene ankomst. I 2017 følger Rüsselsheim op med den kompakte crossover Crossland X, der er udviklet over netop PSA’s Peugeot 2008 for at holde udviklingsomkostningerne nede.

Tredje generation af Insignia skal fortsætte Opels positive udvikling.

Tredje generation af Insignia skal fortsætte Opels positive udvikling.

Endnu vigtigere er den nye Opel Insignia. At den har fået tilnavnet Grand Sport siger alt om de enorme forventninger, der er til Opels topmodel.
Hold øje med: Tredje generation af Insignia, der lige som Astra ligner en Opel, der for alvor kan udfordre Volkswagen – denne gang i den vigtige klasse for mellemstore familie- og firmabiler.

Læs mere: Ny Insignia er større men lettere

Renault-Nissan alliancen på…stand-by? Initiativer skorter det ikke på hos den fransk-japanske Renault-Nissan alliance, men formkurven er svær at blive klog på. Renault lancerer stribevis af nye modeller i et flot design signeret husarkitekten Laurens van den Acker. Hvad angår teknik og køreoplevelse er nyheder som Megane, Kadjar og især den store Talisman dog mere gennemsnitlige. Nissan lokker omvendt med en ret så radikalt designet Micra i 2017, og Qashqai er fortsat førerhund i den brandvarme crossover-klasse.

Alliancens trumfkort er måske i virkeligheden topchefen Carlos Ghosn – også kendt som ‘le cost killer’ – der for nylig har fået japanske Mitsubishi Motors med i folden og dermed skabt verdens fjerdestørste bilproducent. Ghosn satser på, at Renault-Nissan’s mangeårige erfaring med elbiler kommer mærkerne til gode i de kommende år – og han plejer ikke at tage fejl…
Hold øje med: Renault Scenic og Grand Scenic (billedet), der med enorme 20-tommer hjul og frække former redefinerer den praktiske familie-MPV. Det skal blive spændende at se, om Scenic kan holde på nogle af de mange kunder, der ellers skifter til modefænomenet crossover.

Læs mere: 24 cm gør en forskel i Scenic

Skoda på optur: Mens VW-koncernen ryster i sin grundvold, fortsætter Skoda med at udbygge sin position som den sparsommelige bilkøbers Volvo med veldesignede og vellykkede bilmodeller til den fornuftsprægede forbruger.

SUV-bamsen Kodiaq ligner et nyt hit for Skoda.

SUV-bamsen Kodiaq ligner et nyt hit for Skoda.

Salget af det tjekkiske mærke bare stiger og stiger, og det er som om Skoda ikke kan gøre noget forkert for tiden. Opskriften på succes er værdi for pengene, god udnyttelse af VW-koncernens enorme arsenal af teknik, nu pakket ind i et mere selvsikkert design end nogensinde før.
Hold øje med: Kæmpe-SUV’en Skoda Kodiaq. Den tjekkiske bjørn ligner den fornuftige mands svar på kolossen Audi Q7.

Læs mere: Skoda slipper bjørnen løs

Tesla på optur: I slutningen af 2017 lancerer Tesla deres ‘elektriske folkevogn’, Model 3. Ret beset ligner den mere en eldrevet rival til BMW’s 3-serie, men særligt i USA kan Model 3 med sin kompakte størrelse og pris parret med heftige præstationer blive det folkelige gennembrud for elbilen i Guds, Trumps og bilernes eget land. På vore breddegrader bliver Model 3 en mindre og knapt så dyr udgave af den store Model S. Medmindre regeringen besinder sig og ruller de annoncerede afgiftsstigninger på elbiler tilbage, vil den dog mere blive et statussymbol for velbeslåede Greenpeace-medlemmer end egentlig folkelig.
Hold øje med: De første anmeldelser af Model 3. Bliver den lige så god som Model S men bare billigere, vil den cementere Teslas position som verdens førende elbilproducent.

Læs mere: Her er Teslas elektriske folkevogn 

Toyota på optur: Alt tyder på, at den japanske gigant kommer ud af 2016 som verdens største bilproducent, godt hjulpet af VW’s selvmål med dieselskandalen.

Mens salget buldrer derudaf, udvider Toyota nu sin allerede stærke mærkeværdi med nye kvaliteter som frækt design og mærkbar køreglæde.

Jo, du læste rigtigt: Frækt design og køreglæde. Udviklingen er allerede begyndt med den nye udgave af alle hybridbilers moder, Prius, og i begyndelsen af 2017 skruer Toyota yderligere op for charmeoffensiven med crossover’en C-HR.

Så fræk har du aldrig set Toyota før - crossoveren C-HR varsler nye tider for verdens mest solgte bilmærke..

Så fræk har du aldrig set Toyota før – crossoveren C-HR varsler nye tider for verdens mest solgte bilmærke..

Vi tror, at japanerne har fundet opskriften på yderligere succes og vil accelerere yderligere fra rivalerne i 2017, mens Volkswagen bløder milliarder af euro til oprydning efter dieselskandalen.
Hold øje med: Crossoveren C-HR, designet af danske Stephan Rasmussen, viser vejen frem for det nye, mere lidenskabelige Toyota.

Læs mere: Dansk design gør Toyota frækkere 

VW på nedtur: Der er nu gået mere end et år, siden VW blev afsløret i at fuske med udstødningen fra 11 millioner dieselbiler, men mareridtet er kun lige begyndt for den tyske bilgigant. Selv om forbrugerne måske er ved at glemme den største skandale i tysk industri efter 2. verdenskrig, er det først nu, at konsekvenserne for alvor begynder at ramme VW-koncernen. Regningen for at rydde op og betale sagsanlæg og bøder efter det store svindelnummer løber angiveligt op i nærmest ufattelige 130 milliarder kroner – måske endda mere når støvet har lagt sig.

Selv for velpolstrede VW er det et beløb, der kan mærkes. I de kommende år skal der derfor afskediges tusindvis af medarbejdere, modelprogrammet skal slankes, og der bliver færre penge til udvikling af fremtidens folkevogne. Samtidig skal der satses på udvikling af elbiler. VW-koncernen skal med andre ord ud i en øvelse, der kan sammenlignes med at blæse og have mel i munden samtidig med, at man går på line. Det bliver ikke let.
Hold øje med: Den faceliftede Golf, der skal trække VW-salget de næste par år. Andre livsvigtige modeller, der ikke må fejle er Passat, crossoveren Tiguan og en ny Polo, der dukker op sidst i 2017.

Læs mere: Forsigtigt facelift af Golf med fokus på teknik

jensv@hvilkenbil.dk

The post Formkurver: 10 bilmærker på optur eller nedtur appeared first on Hvilkenbil.dk.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1722

Trending Articles


Grand galla med gull og glitter


Psykiater Tonny Westergaard


Jav Uncensored - Tokyo-Hot n1002 Miyu Kitagawa


Moriya Suwako (Touhou)


BRODERET KLOKKESTRENG MED ORDSPROG 14 X 135 CM.


Naruto Shippuden Episode 471 Subtitle Indonesia


Fin gl. teske i sølv - 2 tårnet - stemplet


Kaffefilterholder fra Knabstrup


Anders Agger i Herstedvester


Onkel Joakims Lykkemønt *3 stk* *** Perfekt Stand ***


Sælges: Coral Beta/Flat (Højttaler-enheder)


Starwars landspeeder 7110


NMB48 – Durian Shounen (Dance Version) [2015.07.15]


Le bonheur | question de l'autre


Scope.dk som agent?


Akemi Homura & Kaname Madoka (Puella Magi Madoka Magica)


Tidemands taffel-marmelade julen1934+julen 1937+julen 1938.


Re: KZUBR MIG/MMA 300 zamena tranzistora


Analyse 0 mundtlig eksamen


DIY - Hæklet bil og flyvemaskine