BILTEST: Mustang Mach-e er Fords første ægte elbil. Pris og design sidder lige i el-skabet, men vægten spænder ben for Fords paradedisciplin.
Hvilken bil?
Mustang Mach-e er den første Ford, der er udtænkt og udviklet som elbil. En kæmpe satsning for Ford, der markerer vigtigheden ved ikke at kalde bilen for en Ford, men slet og ret Mustang. Kendere ved, at det er heftig, otte-cylindret sportsvogn, så det er et spøjst valg til en miljøvenlig elbil. Men Mustang, der i tresserne skabte begrebet ’pony-cars’ – små, billige og potente sportsvogne – er også det mest ’sexede’ varemærke hos Ford, der selv kalder Mach-e for ’en SUV, en elbil og en Mustang på én gang’. Der er med andre tjekket af i alle bokse – så må tiden vise, om bilkøberne også synes, de får tre gode ting på én gang.
Her tester vi topudgaven med et af markedets største batterier på 99 kWh (88 kWh netto), firehjulstræk, 258 kW (351 hk) og en liste over standardudstyr så lang som menukortet på en amerikansk familierestaurant. Prisen er 480.000 kr. Billigste Mach-e til 400.000 kr. har baghjulstræk, 269 hk og et batteri på 68 kWh netto, der rækker til 440 km.
Vidste du at?
Mustang Mach-e er lidt af en kraftpræstation af Ford. Mens Tesla i årevis har vist vejen for elbiler, har især de europæiske bilproducenter nølet. Mange af dem er først nu begyndt at lægge elmotorer i batterier i biler, der egentlig er udviklet til forbrændingsmotorer. Amerikanske Ford må have skævet misundeligt til Tesla i Californien. Og så, på rekordtid, udviklet en elbil, der er en direkte konkurrent til Tesla Model 3 og Model Y: En helt ny elbil på en ny platform dedikeret til eldrift og med avanceret elektronik, der benytter trådløs opdatering som Tesla og virker væsentligt mere modent end eksempelvis VW’s ditto.
Sjovt nok har Ford samtidig indgået en aftale med netop VW om at benytte tyskernes elektriske MEB-platform til en række andre Ford-elbiler. En klar indikation af, hvor ekstremt dyr den elektriske omstilling er for bilfabrikkerne.
Hvordan er førerpladsen?
Med en kæmpe 15-tommer infotainmentskærm i midterkonsollen er inspirationen fra Tesla Model 3 tydelig. Ford har bare vippet skærmen på højkant og tilført en stor volumeknap, der ser ud til at svæve oven på glasset. En cool detalje, der sammen med et tydeligt digitalspeedometer bag rattet understreger, at førerpladsen forener det futuristiske og funktionelle på forbilledlig vis. Man mærker, at Ford kommer fra Apple, Google og Microsofts hjemland. Softwaren er hurtig og systemet relativt intuitivt at bruge. VW kan med fordel både kigge og kopiere; betjeningen i Mach-e fungerer langt bedre end i ID.3 og den direkte konkurrent ID.4.
Sidst men ikke mindst, sidder du godt bag rattet i Mach-e. Også selv om vi savner sidestøtte – forsæderne virker som om de er designet til også at rumme amerikanere i størrelse XL.
Hvordan opleves kabinen?
I betragtning af, at Mustang Mach-e er næsten tre meter mellem akslerne, født som elbil og dermed har ’pakket’ batterier og el-motorer optimalt, skuffer pladsen lidt. Benpladsen på bagsædet er lige godkendt til voksne, mens bagagerummet ikke er meget større end i en Golf. Til gengæld er der et fint ’frunk’ ude foran, der napper 80 liter ekstra og endda har afløb til dine våde badebukser. Mach-e frådser med pladsen, fordi designerne har fået lov at lave en langstrakt motorhjelm, der dufter af sportsvognen Mustang. Fair nok, det er med til at gøre Mach-e mere spændstig at se på end europæiske Ford-vogne som Kuga og Focus. Endelig overrasker Ford positivt på finishen, der er mere Deutsch end Detroit: Her er bløde overflader helt over på dørsiderne (tag dén VW), stof på instrumentbrættet og tykt glas på infoskærmen. Kun ’veganer-indtrækket’ i kunstlæder skæmmer. Især på rattet, hvor fingrene straks fornemmer, at det syntetiske skind aldrig har siddet på en græssende prærieko. Så hellere stof, hvis det ikke må være ægte læder.
Er sikkerheden i orden?
Mustang Mach-e har endnu ikke været en tur i Euro NCAPs torturkammer. Til gengæld har den klaret sig godt i den amerikanske IIHS crashtest, hvor den fik bedømmelsen ’top safety pick’. Vi forventer, at den også får en god og formentlig fem-stjernet bedømmelse af Euro NCAP. Ikke mindst fordi Mach-e er spækket med sikkerhedsudstyr og aktive sikkerhedsassistenter som automatisk nødbremse, blindvinkelassistent og kameraovervågning, der også opfanger tværgående trafik. Og så kommer man bare ikke uden om, at en Mach-e med en egenvægt massive 2,2 tons som regel vil trække det lange strå i et ublidt møde med en dansk gennemsnitsbil.
Hvordan kører den?
Ford er mestre i at lave dynamiske og underholdende biler. Med fornavnet Mustang havde vi sat næsen op efter en reel udfordrer til den p.t. bedst kørende elbil, Tesla Model 3. Men vi blev skuffede. Mach-e er især hæmmet af en ’tænd-sluk’ servostyring: Når du kører lige ud, slukker servoen for at spare strøm. Når du så skal dreje, er styretøjet stendødt. Først når du har bevæget rattet lidt, tænder servoen igen. Læg hertil, at du aldrig er tvivl om, at denne pony er tung som en bryggerhest. I alle sving og på alle ujævnheder mærker du, at Mach-e slæber rundt på 2,2 tons. Undervognen har svært ved at tøjle vægten og falde til ro på ujævnheder.
Så glem alt om den berømte Ford-dynamik. Mach-e er skabt til amerikanske highways, hvor det første, skarpe sving du tager, er det ind i din egen indkørsel.
Hvordan er motor og opladning?
Med to elmotorer, træk på alle fire og 258 kW (351 hk), burde der være et spark i Mach-e, der berettiger til navnet Mustang. Men her driller vægten igen. Bevares, Mach-e er ikke en bovlam krikke, men 2,2 tons dødvægt lægger altså en dæmper på overskuddet. Til sammenligning er Model 3 med omtrent samme motorkraft markant hurtigere. Forklaringen er naturligvis, at det enorme batteri vejer godt til. Fordelen er en fin rækkevidde på 540 km – godt hjulpet af et moderat forbrug på 187 Wh/km, som vi endda kom tæt på under testen. Uden at køre overdrevent defensivt, endte snitforbruget i blandet kørsel på 190 Wh/km – absolut godkendt for så stor og tung en bil.
Når strømmen er brugt, kan Mach-e lades med op til 150 kW i en lynlader. Til sammenligning tager en VW ID.4 125 kW. Derhjemme lader Mach-e med 11 kW, som langt de fleste elbiler i dag.
Passer prisen?
Ja, du får meget elbil for pengene i Mustang Mach-e. Kort fortalt har den mere power, længere rækkevidde og mere udstyr end en direkte konkurrent som VW ID.4. Faktisk giver topudgaven, som vi tester her, nok allermest for pengene, fordi den stort set har alt i udstyr. Overvej dog at spare 40.000 kr. på Mach-e med baghjulstræk og 294 hk, hvis du vil have den helt lange rækkevidde på mere end 600 km. For mange vil det være mere interessant end de flere kræfter i topudgaven, og så lever du nok med at undvære 19-tommer hjul, adaptive LED-forlygter og eljusterbare forsæder. Du kan også presse prisen ned i 400.000 kr. for basisudgaven med 269 hk. Så reduceres rækkevidden dog til 440 km, og det synes vi er i underkanten for elbil, der er bedst på langturen.
Er der alternativer?
Ja, hele verden vil have SUV’ere, og derfor ser vi stadig flere elektriske af slagsen, også selv om biltypen sluger ekstra meget strøm. En oplagt konkurrent er VW ID.4, der er meget lig Mach-e i størrelse og plads. GTX-udgaven med 299 hk og firehjulstræk er tætteste match til 410.000 kr., men så er rækkevidden kun 479 km. Til gengæld synes vi, at ID.4 kører bedre end Mach-e.
ID.4’s søsterbiler er også oplagte alternativer: Skoda Enyaq 80 Sportline med 204 hk og 523 km rækkevidde koster 420.000 kr., mens luksusudgaven Audi Q4 E-tron Quattro 50 Attitude med 299 hk og 481 km rækkevidde fås til 460.000 kr. Sidst i år ser vi Tesla Model Y – SUV-udgaven af Model 3 – der bliver den mest direkte rival til Mustang Mach-e.
Konklusion:
For: Rækkevidde, udstyr, design, fair pris.
Imod: Vægt, ’on-off’ styring, urolig undervogn.
Hvilkenbil siger:
FAKTA: Mustang Mach-e AWD UR
Vejl. pris, inkl. lev.: 480.000 kr.
Anslået kontantrabat:* 5.000 kr.
Årlig ejerafgift: 660 kr.
Garanti (rust/batteri/mekanik): 12 år/8 år – 160.000 km/2 år
Sikkerhed (Euro NCAP): Ikke testet
Antal airbags: 7
Længde/bredde/højde: 471/188/163 cm
Akselafstand: 298 cm
Bagagerum (uden/m. nedfældet bagsæde + frunk): 402/1.420 + 81 liter
Køreklar vægt: ca. 2.180 kg
HK/drejningsmoment: 351 hk/580 Nm
Batteri: 88 kWh netto
Rækkevidde (WLTP): 540 km
Forbrug (WLTP-norm): 187 Wh/km
Målt forbrug: 190 Wh/km
Ladestik: CCS Type 2
Max ladekapacitet pr. time: Indbygget lader: 11 kW (AC). Supercharger: Op til 150 kW (DC)
0-100 km/t: 5,1 sek
Topfart: 180 km/t
Særligt standardudstyr AWD UR:
SYNC 4 infotainment, 10” digital instrumentering, 15,5” touchskærm, Android Auto/Apple CarPlay (trådløs), trådløs oplader, trådløse softwareopdateringer, indbygget FordPass Connect-modem, telefon som nøgle, adaptiv fartpilot m. Stop & Go-funktion og Lane Centering, Pre-Collision m. kamera og radar, 2-zoners klimaanlæg, Lane Keeping System, AWD via Dual eMotor-teknologi, 19” alufælge, sæder i Sensico-kunstlæder, LED-lygter, eljusterbare forsæder, elspejle, parkeringssensor for og bag, bakkamera, One Pedal Drive, automatisk op- og nedblænding af fjernlys.
Ekstraudstyr:
Clever unlimited lade-abonnement med ubegrænset opladning på hjemmelader og netværk: 749 kr. mdl.
Metallak: 6.800 kr. (*Anslået af hvilkenbil.dk)
The post Elektrisk pony er tung som en bryggerhest appeared first on Hvilkenbil.dk.