Fiat-Chrysler og PSA-koncernen fusionerer og bliver verdens 4. største bilproducent. Læs her, hvad det vil betyde for bilkøberne.
Blot to døgn efter de første forlydender om et muligt samarbejde, er det nu officielt: Italiensk-amerikanske Fiat-Chrysler fusionerer med den franske PSA-koncern. Tilsammen bliver de to til verdens fjerde største bilproducent, kun overgået af Volkswagen, Toyota og Renault-Nissan alliancen.
FCA-PSA fusionen skal være et såkaldt ligeværdigt samarbejde: Ejerskabet fordeles med 50 procent til hver. Den nuværende PSA-chef Carlos Tavares får ansvaret for den daglige ledelse af den nye bilgigant. Til gengæld bliver Fiat-Chryslers nuværende bestyrelsesformand, John Elkann, bestyrelsesformand for det fusionerede selskab.
Analytikere er enige om, at FCA-PSA er et godt match: Fiat-Chrysler får højst tiltrængt adgang til ny teknologi hos PSA, der til gengæld får adgang til det amerikanske marked via FCA’s amerikanske mærker Chrysler, Jeep og Dodge. Sammenlægningen giver også flere finansielle muskler, der skal bruges til en omstilling til elbiler og teknologi, der kan gøre bilerne selvkørende.
Når de to koncerner fusionerer, ventes de at få en samlet markedsværdi på 374 milliarder kroner. Endnu vigtigere anslår brancheanalytikere, at sammenlægningen vil give en synergieffekt på 68 milliarder kroner. Det er penge, som man sparer ved at lægge forskellige funktioner sammen.
12 bilmærker tilsammen
I alt råder den nye koncern over hele 12 bilmærker: Alfa Romeo, Fiat, Chrysler, Dodge, Jeep, Lancia, Maserati, Citroën, DS, Peugeot og Opel og Vauxhall. Særligt i Europa bliver koncernen en magtfaktor med det næsthøjeste bilsalg, kun overgået af VW-koncernen.
Mens fusionen overordnet handler om at konsolidere sig – ikke mindst økonomisk – i et svært marked, får den også betydning for bilkøberne. Endnu har FCA-PSA ikke meldt konkrete planer ud, men hvilkenbil vurderer, at bilkøberne kan se frem til særligt disse seks nyheder og tiltag:
Ny Punto og luksus-Peugeot’er
1. Fiat får adgang til PSAs moderne platforme til mini- og mellemklassebiler. Det skaber en genvej til at lave en ny Fiat Punto hurtigt og billigt. Punto er p.t. udgået, men har tidligere været en sællert for Fiat.
2. Fiat kan også benytte en fransk platform til næste generation af Tipo i den lille mellemklasse. Fiat har planer om at droppe modellen, men når PSA alligevel fremstiller Citroën C4, Peugeot 308 og Opel Astra på platformen, er det oplagt at bruge samme teknik til en ny Tipo.
3. Fiat mangler nærmest desperat flere SUV-modeller. Nu kan der laves Fiat-udgaver af biler som Citroën C5 Aircross, Peugeot 3008 og 5008 samt Opel Grandland X. Hurtigt og relativt billigt.
4. PSA er længere fremme med elbiler end FCA. Den franske elbilsteknik fra eksempelvis den nye Peugeot 208 kan også benyttes af Fiat.
5. Peugeot vil gerne positionere sig som et prestigemærke. Her er det oplagt at benytte teknikken fra Alfa Romeo Giulia og Stelvio samt Maserati Ghibli til kommende topudgaver af Peugeot. Det giver adgang til kraftige motorer og baghjulstræk.
6. PSA-koncernen overvejer at droppe deres Citroën, Peugeot og Opel-modeller i mikroklassen. Men Fiat storsælger fortsat den lille 500. Det kan give så meget volume, at der alligevel bliver økonomi i at lave nye udgaver af C1, 108 og Karl. Formentlig i elektriske udgaver.
The post Officielt: Fiat-Chrysler og PSA fusionerer appeared first on Hvilkenbil.dk.