Hallo! Er der nogen? På kun tre uger uddelte politiet 1.651 klip i danskernes kørekort for brug af håndholdt mobil under kørslen.
Mere end hver fjerde mellem 18 og 35 år mener, at det er i orden at betjene sin mobiltelefon, mens man kører bil.
Det viser en undersøgelse foretaget for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension. Tager man gennemsnittet for alle aldersgrupper, mener 14 procent, at det er i orden at rode med mobiltelefonen, mens man kører.
Med blot en del af sin fornuft aktiveret er det bemærkelsesværdigt. Man ved, at uopmærksomhed i trafikken er en af de bedste opskrifter på en ulykke. Statistikkerne viser, at uopmærksomhed spiller ind i hver tredje dødsulykke.
83 procent af de 1.500 adspurgte i undersøgelsen, mener dog, at det er uacceptabelt at betjene mobiltelefonen under kørslen.
Et klip og 2.000 kr. i bøde
10. september blev straffen for brug af håndholdt mobil under kørslen hævet til et klip i kørekortet og en bøde på 2.000 kr.
Men politiets 1.651 uddelte kørekort-klip i løbet af de første tre uger, viser at der fortsat er behov for en stor indsats.
Derfor har Rådet for Sikker Trafik netop iværksat kampagnen “Læg mobilen – så er du lægger”. Den skal understrege farerne ved brug af håndholdt mobil under kørslen. Blandt andet at man tilbagelægger 89 meter i blinde, hvis man med 80 km/t har opmærksomheden rettet mod sin mobiltelefon i blot fire sekunder. Og at risikoen for at køre galt stiger helt op til 12 gange, hvis man for eksempel er optaget af at taste på sin telefon i stedet for at koncentrere sig om kørslen. Det viser undersøgelser fra Danmarks Tekniske Universitet
Det må du, og det må du ikke
For at pinde det ud, så ingen kan være i tvivl: I Færdselslovens paragraf 55a står der at: “førere af køretøjer må under kørsel ikke benytte sig af håndholdt teleudstyr og andre håndholdte kommunikationsapparater”.
Ud over mobiltelefonen er det blandt andet GPS-apparater og tablets.
Og “køretøjer” er ud over bil også bus, lastbil, motorcykel og knallert. Bruger man håndholdt mobil under kørslen i et af de køretøjer, er straffen et klip i kørekortet og 2.000 kr. i bøde.
“Køretøjer” er også lille knallert, hvor bøden er 1.500 kr., samt cykel, el-løbehjul og “andre, små motoriserede køretøjer” (1.000 kr. i bøde).
Håndfrit er tilladt. Det vil sige, at man må betjene apparatet uden fysisk berøring af apparatets egne knapper eller display. Altså må man gerne kigge på sin mobiltelefon, bruge stemmestyring, betjene eftermonterede knapper/display på f.eks. instrumentbrættet, eller betjene headset.
Hvis mobiltelefon, GPS eller tablet er anbragt i en holder fastgjort på køretøjet, må man gerne trykke på apparatets knapper/display.
Uacceptabelt som spritkørsel
Kampagnen “Læg mobilen – så er du lægger” opfordrer også passagerer til at sige fra, hvis man kører med en bilist, der tjekker sin håndholdte mobil. Målet er at gøre det lige så uacceptabelt at være uopmærksom bag rattet, som det er at køre spritkørsel.
“Det er overraskende, at så mange synes, at det er i orden at rode med mobilen, taste på sin GPS eller lede efter ting, når man kører bil. For man udsætter sig selv og andre for en stor risiko, når man er uopmærksom,” siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.
Epinions undersøgelse stillede spørgsmålet:
“Hvad er din holdning til, at folk er uopmærksomme, når de kører bil i trafikken? Det vil sige ikke holder stille men kører bil samtidig med, at de f.eks. taler i håndholdt mobil, indstiller GPS, læser SMS’er, finder ting frem osv.”
Så mange synes, at det er acceptabelt:
- 18-35-årige: 27 pct.
- 36-50-årige: 11 pct.
- 51-65-årige: 6 pct.
- Alle: 14 pct.
Læs også: Bilers trykskærme er farlige
The post Håndholdt mobil er en dræber i trafikken appeared first on Hvilkenbil.dk.