Juryen bag den prestigefyldte pris European Car of the Year har nomineret syv biler til titlen. Hele tre franske biler er med i finalefeltet, men vinderen kan meget vel blive engelsk…
Årsskiftet nærmer sig, og med det en regn af priser, er alle sammen kårer Årets Bedste…
Det gælder også i bilverdenen, hvor en af de mest prestigefyldte titler på vore breddegrader uden tvivl er Årets Bil i Europa – eller European Car of the Year (ECOTY), som den rettelig hedder.
Bag titlen står en række europæiske bilblade og bilklubber. Der er også et par danske islæt i kåringen: Danmark har et enkelt jurymedlem i form af Søren W. Rasmussen, gennem mange år motorredaktør på FDM’s medlemsblad, Motor. En anden dansk vinkel er, at en del af testarbejdet altid foregår i Tannis, en lille by på den jyske nordkyst mellem Hirtshals og Skagen. Det er også derfor, at gruppebilledet herover er taget på stranden i smukt Skagens-lys…
Billedet snyder lidt, for egentlig har der været hele 42 bilmodeller i den ‘bruttotrup’, der dyster om at blive Årets Bil i Europa. I går blev blot syv af dem udtaget til finalen, der finder sted 4. marts 2019. Først her kåres den endelige vinder, så juryen har fortsat god tid til at testkøre i.
Modsat den tilsvarende, danske kåring af Årets Bil i Danmark, der sædvanligvis skæver meget til de afgiftspålagte danske bilpriser, skejer den europæiske jury lidt mere ud. Derfor finder man et decideret ‘wild card’ blandt de nominerede i form af den rendyrkede sportsvogn Alpine A110. Her er tale om en genoplivning af en af 70ernes mest ikoniske køremaskiner. En ret overraskende og forfriskende nominering i en tid, hvor de fleste forbinder moderne biler med eldrift, infotainment og stadig større evne til at køre ved egen hjælp.
Det er fortsat Renault, der står bag Alpine. Dermed kan fransk bilindustri prale af hele tre biler blandt de syv finalister, mens store tyske mærker som Audi, BMW og VW slet ikke fik biler med i finalen.
Blandt de øvrige franske biler finder vi Peugeot 508. Trods det velkendte navn, er 508 en frisk nyfortolkning af det fortærskede og stadig mere oversete begreb ‘firmabil’ – altså en stor bil Passat-klassen, men udformet som en sportslig, firedørs coupé og med en fuldt digital coupé, der virkelig skiller sig ud fra mængden. Endelig er Citroën C5 Aircross sluppet gennem nåleøjet som en moderigtig crossover med Citroëns nye undervogn, der skal sætte ny standard for affjedringskomfort.
Jaguar udfordrer Tesla
Skulle man pege på en favorit, kunne det dog sagtens blive en britisk bil, der kører med titlen til marts. Juryen har i hvert fald også sendt Jaguar I-Pace i finalen – en lækker, dyr og fuldt elektrisk SUV. I-Pace er den første europæisk producerede elbil, der reelt udfordrer californiske Teslas monopol på eldrevne luksusbiler.
Derfra kunne listen over nominerede finalister godt ligne den, vi kender fra danske bilkåringer. Ford Focus, Kia Ceed og Mercedes A-klasse befinder sig alle i den snusfornuftige Golf-klasse, men bringer forskellige kvaliteter til finalen. Focus er køremaskinen til folket, Ceed har masser af sikkerhedsudstyr og udstyr i det hele taget til prisen, mens Mercedes med den nye A-klasse både overbeviser med høj komfort og fuldt digital instrumentering.
Inden vinderen kåres, skal de syv finalister gennem et intensivt testprogram. Blandt andet får juryen lejlighed til at testkøre alle bilerne på det store testanlæg Mortefontaine. For tre af bilerne vil det være en slags hjemmebane, det ligger nemlig lidt uden for Paris i Frankrig.
Læs også: To elbiler kan blive Årets Bil i Danmark
The post Syv biler kan blive Årets Bil i Europa appeared first on Hvilkenbil.dk.