Den elektricitet, der driver en elbil, produceres ofte med kul, hvilket giver kraftig luftforurening. Derfor er gevinsten ved elbiler minimal ifølge den danske miljødebattør Bjørn Lomborg.
”Tesla 3 er ganske rigtigt et vidunder med ’nul udledninger’ – men det er kun, fordi den ikke eksisterer endnu.”
Sådan lyder det fra den danske miljødebattør og direktør for Copenhagen Consensus Bjørn Lomborg med henvisning til præsentationen af Teslas nyeste model i en kronik i Børsen. Her argumenterer han for, at Tesla og andre elbiler slet ikke er det vidundermiddel for miljøet, som alle går og tror.
Historien lyder, ifølge Lomborg, at elektriske biler, har ’nul emissioner’ af luftforurening og CO2.
Men dette holder kun stik for selve bilen – den elektricitet, der driver elbilen, produceres ofte med kul, hvilket betyder, at den rene bil bærer ansvaret for kraftig luftforurening, skriver han i sin kronik.
Lomborg opstiller flere regnestykker, der illustrerer hans pointe:
Hvis USA havde 10 pct. flere benzinbiler inden 2020, ville luftforureningen koste 870 flere liv. En tilsvarende stigning i elektriske biler ville forårsage 1.617 flere dødsfald om året – mest på grund af det kul, der brændes af.
Og fordi Kinas kulkraftværker er så beskidte, gør deres elektriske biler faktisk den lokale luft meget værre: I Shanghai ville forurening fra flere elektricitetsdrevne biler derfor være næsten tre gange så dødelig som flere, der var benzindrevne.
Lille besparelse i det totale regnskab
Selv om elektriske biler som regel udleder mindre CO2, er besparelserne på det samlede miljøregnskab i bilens levetid mindre, end de fleste forestiller sig, lyder det videre fra Lomborg.
”Over en levetid på 150.000 km vil den bedste Tesla S udlede omkring 13 ton CO2. Men produktionen af dens batterier alene vil udlede 14 ton, foruden syv mere fra resten af dens produktion og fra, når den til sidst sættes ud af drift.
Sammenlign dette med den dieseldrevne Audi A7 Sportback, som ellers er meget tilsvarende i drift, og som bruger omkring syv liter diesel pr. 100 km., dvs. omkring 10.500 liter i løbet af dens levetid. Dette skaber 26 ton CO2. Audien vil også udlede lidt over syv ton i produktion, og når den skal bortskaffes.
Alt i alt vil en Tesla udlede 34 ton og Audien 35 ton. Så over et årti vil Teslaen spare verden for 1,2 ton CO2,” forklarer Bjørn Lomborg i Børsen.
Dyrt købt besparelse
Den ringe besparelse på CO2-regnskabet er ifølge kronikken alt for dyrt købt.
Det koster nemlig kun omkring 7 dollar at reducere 1,2 ton CO2 på EU’s emissionshandelssystem, mens der følger et tilskud på op til 12.000 dollar med hver eneste solgte el-bil. Alle de elektriske biler, der er blevet solgt i verden indtil videre, har altså opslugt 13 mia. kr. i tilskud.
Men elbilerne vil ifølge Lomborg kun spare 3,3 mio. ton CO2. Dette vil reducere verdens temperaturer med 0,00001 grader i 2100, hvilket svarer til at udskyde den globale opvarmning i ca. 30 minutter ved århundredets slutning.
”Elektriske biler vil være en god ting, når først de er konkurrencedygtige – hvilket de sikkert vil være inden 2032. Men det er idiotisk at spilde milliarder af dollar i offentlige penge på legetøj til de rige, der dræber flere mennesker med dets emissioner, mens det dårligt nok gør noget ved kulstofemissionerne,” lyder den afsluttende salut i kronikken.
Bjørn Lomborg blev kendt over hele verden, da han i 1998 udgav bogen ’Verdens sande tilstand’, hvori han hævdede, at miljøbevægelser og miljøforskere havde tegnet et alt for pessimistisk billede af konsekvenserne af menneskets miljøpåvirkning.
Læs også: Salget af elbiler er gået i stå – surprise!
The post Lomborg i angreb på el-biler appeared first on Hvilkenbil.dk.