BILTEST: Toyota Prius Plug-in Hybrid er en helt igennem komfortabel, lydløs og økonomisk køreoplevelse, men som familiebil tager den ikke helt stikket hjem.
Hvilken bil ?
Toyota var den første bilproducent, der kom på markedet med en hybrid, Prius, og har siden forfinet hybridteknologien i andre af mærkets modeller. 20 år senere er den her endelig med mulighed for at lade bilen op i en stikkontakt eller ladestander og køre op til 63 km på en opladning. Udvendig adskiller Prius Plug-in sig ved en re-designet front og bagende i forhold til den almindelige Prius. Foran med to gange fire LED-lygter, bagtil med et gennemgående LED-lygtebånd, der slynger sig om Prius’ markante bagende. Indendøre skal du være opmærksom på, at der kun er plads til fire personer. Priserne starter ved ca. 330.000 kr. inkl. levering. Vi tester her Prius Plug-in i en særlig Solar-udgave med solceller på taget, der skulle kunne give op til 1.000 ekstra kilometer årligt på ren el. Det hæver prisen med 20.000 kr. Læg dertil 10.000 kr. til testbilens hvide perlemorslak.
Vidste du at?
Toyota Prius Plig-in har ikke bare én men to el-motorer under de futuristiske linjer. Ingeniørerne har konstrueret generatoren i Prius’ hybridsystem, så den også fungerer som en elmotor, der ifølge Toyota øger elkraften med helt op til 83 procent.
Det har flere fordele. De to elmotorer sikrer kørsel på el helt op til 135 km/t, bedre acceleration, samt at benzinmotoren starter sjældnere og ved en højere hastighed.
De 95 celler i Prius Plug-in’s 120 kilo tunge lithium-ion batteri med en kapacitet på 8,8 kWh lades op på ca. 2 timer i en ladestander og på ca. 3 timer og et kvarter i en almindelig stikkontakt. Det ærgrer os, at ladestikket er placeret bagtil på ventre side. Placeret forrest på bilen er stikket nemmere at benytte i hverdagen, synes vi.
Hvordan er førerpladsen?
Vi glæder os over mange ting bag rattet i Prius Plug-in og irriteres af nogle småting. Først og fremmest er der lys og godt udsyn samt masser af albuerum på forsæderne, og førerpladsen er udlagt til en afslappet kørestil med komfortable forstole , der omfavner både stor og lille. Finish og plastkvalitet er på et fint niveau og udstyret omfattende, selv fra basismodellen H3, med blandt andet head up display, der viser de vigtigste oplysninger på en lille skærm i forruden. Dette og flere andre udstyrsstykker som blind vinkel overvågning og alarm for bagved krydsende trafik forsvinder dog af en eller anden grund fra udstyrslisten, hvis du vælger testens solcelle-udgave. Måske for at holde prisen nede. Som chauffør har du dog stadig hjælp fra adaptiv fartpilot, aktiv vognbaneassistent, vejskilteassistent og automatisk op- og nedblænding af fjernlyset. Og med navigation og danske menuer er livet er let og trygt bag rattet i Prius. Glat sort pianolak i midterkonsollen, der hvor mobil, nøgler mm. skal ligge er dog en svipser, ligesom midterarmlænet ikke kan justeres i højden.
Hvordan opleves kabinen?
Kabinen i Prius Plug-in er på én gang et fredfyldt fristed og samtidig lidt for aparte til at tjene som familiebil. Lad os straks fremhæve det positive; Kabinen er komfortabel og ekstremt støjsvag. Selv med benzinmotoren på arbejde. Ser vi på minusserne starter vi lidt bagfra. Bagagerummet i plug-in-udgaven af Prius er reduceret med 142 liter i forhold til Prius Hybrid, da bunden skal give plads til batteriets 145 liter volumen. I praksis er bagagerummet derfor hverken særligt rummeligt eller anvendeligt. Bagsædet er af en eller anden grund – måske i erkendelse af at Prius faktisk alligevel er lidt for smal til tre på bagsædet – kun designet til to passagerer. Til gengæld sidder de to på bagsædet dejligt dybt og komfortabelt med fornuftig benplads, fralægnings- og opladningsmuligheder og kopholdere. Det eneste vi savner er friskluftdyser til bagsædefolket, men klimaanlægget har dog en separat bagsædezone.
Er sikkerheden i orden?
I høj grad. Prius scorede i sikkerhedstesten i 2016 topkarakteren fem stjerner. Kun i den krævende pæletest, hvor bilen kastes sidelæns ind i en pæl, viste konstruktion svaghedstegn. Men Prius hev alligevel alle fem stjerner hjem, da den har en imponerende sikkerhedspakke som standard, der inkluderer automatisk nødbremse, (AEB interurban) der både bremser for andre biler op til topfart og for bløde trafikanter op til 80 km/t. Prius har som standard også aktiv vognbaneassistent, blindvinkelassistent med advarsel om biler både i den blinde vinkel samt bagved krydsende trafik, adaptiv fartpilot, automatisk op- og nedblænding af fjernlys samt skilteassistent, der automatisk aflæser farttavler og vejskilte og viser dem i displayet. Læs mere på euroncap.com
Hvordan kører den?
Smooth og stressfrit. Fordelen ved en plug-in hybrid kontra en elbil er, at du ikke behøver bekymre dig om, hvornår strømmen slipper op. I Prius Plug-in er det er ganske enkelt imponerende, hvor lidt støj der kommer ind i kabinen – selv dækkene er af den tyste slags, også ved motorvejskørsel.
Tyngdepunktet er lavt, og det gavner køreegenskaberne, uden at Prius Plug-in på nogen måde er en ‘drivers car’ – den slæber trods alt afsted på over 1,5 tons. Affjedringen er et fint kompromis mellem fasthed og komfort. Hvor meget må Prius Plug-in trække på krogen, tænker du måske. Der kan desværre ikke monteres træk, så endnu et minus i bogen for kvaliteterne som familiebil, da en cykelholder altså heller ikke er en mulighed. Cykelholder kan dog monteres på taget.
Hvordan er motoren?
De – for der er i princippet tre – fungerer i et letflydende samspil, som Toyota efterhånden har fået perfektioneret. Lidt paradoksalt bygget om en motor, der er lidt ‘old school’ – en 1,8 liters firecylindret maskine med knap 100 hk. Det lyder jo ikke særlig højteknologisk, men motoren udnytter brændstoffet mere effektivt end mange af de små turbomotorer, og opfører sig samtidig ekstremt kultiveret og afdæmpet. Også i samspil med det den trinløse CVT-gear, der ellers har tendens til at løbe op i omdrejninger, uden at der kommer så meget fremdrift ud af det. Det er forbedret i den nye drivline med to elmotorer, der letter accelerationer. Brændstofforbruget i Toyota Prius Plug-in er lavt – i princippet bestemmer du selv hvor beskedent, alt efter hvor meget du lader. Men husk, at strøm ikke er gratis. Prius Plug-in er opgivet til ca. 83 km på literen efter den særlige norm for plugin-biler, der tilnærmelsesvis blot er rækkevidden på el, 63 km, lagt sammen med rækkevidden på en liter benzin. I praksis kørte vi 25-30 km pr. liter med en blanding af opladning og benzin.
Passer prisen?
Prius Plug-in med en startpris på 330.000 kroner lægger sig en del over konkurrenterne, der oveni købet byder på større anvendelighed og mere plads. Faktisk kan du få den store firmabil Kia Optima, som både har 10 centimeter mere mellem akslerne og er 10 centimeter bredere samt 20 centimeter længere – og fuldt ud anvendelig til fem personer – fra 349.000 kr. Her får du oven i købet en systemydelse på 205 hk og 375 Nm i trækkraft og et højt udstyrsniveau som i Prius Plug-in – plus den attraktive 7 års/150.000 kilometer garanti mod tre hos Toyota. Prius plug-in hybrid koster også 30.000 kr. mere end den almindelige Prius Hybrid. Hos nogle andre mærker er der frit valg mellem ren el, hybrid eller plug-in hybrid.
Er der alternativer?
Ja, efterhånden og der kommer hele tiden flere til. Det udfordrer salget af Prius Plug-in, at de fleste konkurrenter er udformet som de højbenede crossovers, der er voldsomt populære blandt køberne. Faktisk er det den koreanske gigant Hyundai/Kia, som står bag begge de mest interessante alternativer til Prius Plug-in. Kia Niro PHEV fås fra 270.000 til 310.000 kr. alt efter udstyr, og Hyundai Ioniq PHEV fås fra 264.000 til 294.000 kr. Altså væsentligt billigere end Prius Plug-in – og begge med længere garantier end Toyotas. Vi nævner også VW Golf GTE, Audi A3 Sportback e-tron og VW Passat GTE som værdige konkurrenter til Toyota Prius Plug-in, selv om disse er pt. taget ud af sortimentet af importørerne på grund af den nye WLTP brændstofnorm. Om de tre kommer tilbage på salgslisterne er uvist.
Konklusion:
For: Kvalitet, støjdæmpning, sikkerhedspakke, forbrug.
Imod: Indretning af bagsæde, plads i bagagerum, pris.
Hvilkenbil siger:
[star-reviews]Toyota var først med hybriden Prius for mere end 20 år siden, men plug-in-versionen af Prius har ladet vente længe på sig. Nu er konkurrenterne også på banen med plugin-hybrider i mellemklassen – oven i købet af den SUV-lignende slags, som gør forbrugerne helt elektriske. Prius Plug-in får plusser for høj komfort og effektiv udnyttelse af batteriet, men indretningen til kun fire personer og begrænset bagageplads er et minus for familien.
FAKTA: Toyota Prius 1,8 VVT-i Plug-in Hybrid ‘Solar’
Vejl. pris, inkl. lev.: 350.000 kr.
Anslået kontantrabat:* 10.000
Årlig ejerafgift: 660 kr.
Garanti (rust/mekanik/hybridsystem): 12 år/3 år (eller 100.000 km)/5 år
Sikkerhed (Euro NCAP):
Antal airbags: 7
Forbrug (EU-norm): 83,3 km/l (26 g CO2 pr km.)
Max. rækkevidde på el: 63 km
Forbrug i test: 25-30 km/l
Længde/bredde/højde: 454/176/147 cm
Bagagerum (min/max): 360/- liter
Vægt: 1.550 kg
Motorer: 4 cyl., 1,8 liter benzinmotor + to elmotorer
Effekt: 99 hk + 72 hk = samlet effekt på 122 hk/142 Nm
Batterikapacitet: 8,8 kWh
0-100 km/t: 11,1 sek
Topfart: 162 km/t
Særligt standard udstyr (Solar):
15” alufælge, 2-zonet fuldautomatisk klimaanlæg, 6 højttalere, bakspejl med automatisk nedblænding, elruder, elektrisk foldbare elsidespejle med integreret LED-blinklys og varme, hill-start assist, højdejusterbart førersæde, LED-matrixforlygter, LED-kørelys og LED-baglygter, multijusterbart læderrat med betjeningsknapper til musikanlæg, Bluetooth, adaptiv fartpilot, regnsensor, automatisk lys, nøglefri betjening, solcelletag, sædevarme for, Toyota Go+ navigation med danske menuer og dansk tale samt 5 års gratis kortopdatering, Toyota Safety Sense (automatisk nødbremse, AEB, med fodgængergenkendelse, vejbanealarm og – assistent, skiltegenkendelse, automatisk op- og nedblænding af fjernlys, Toyota Touch 2 multimediesystem med 8” touch screen, bakkamera, DAB+ radio, MirrorLink, aux-in og usb mv.
Metallak: 7.000 kr. (*hvilkenbils vurdering)
The post Prius Plug-in – smooth men aparte økocruiser appeared first on Hvilkenbil.dk.