De tyske bilmærker VW, BMW og Mercedes har testet, hvordan udstødningen fra dieselbiler påvirker aber og mennesker. Forargelsen er massiv og kan skade salget af dieselbiler yderligere.
Tilbage i 2014 – før den såkaldte ’dieselgate’ brød ud i USA – udførte Volkswagen forsøg sammen med BMW og Daimler (Mercedes-Benz), hvor man testede effekten af dieseludstødning på 10 aber. Det skriver den ansete amerikanske avis, New York Times.
Målet var at påvise, at Volkswagens dieselbiler ikke forurenede så meget som tidligere.
De 10 aber blev placeret i glasbure, hvor de i timevis sad og indåndede udstødningsgasser. For at holde dem i ro, fik aberne ifølge den amerikanske avis vist tegnefilm.
De tyske dagblade Stuttgarter Zeitung og Süddeutsche Zeitung har efterfølgende berettet, at der også blev udført lignende forsøg med dieselgasser på frivillige forsøgspersoner i perioden mellem 2012 og 2015.
Forsøgspersonerne blev undersøgt, efter at de i flere timer havde indåndet gasserne.
Forsøgene møder stærk kritik fra mange sider. Blandt andet fra den tyske regering.
”Disse tests på både aber og endda også mennesker er på ingen måde etisk forsvarlige, og de rejser mange kritiske spørgsmål om dem, der har stået bag dem,” siger Steffen Seibert, der er talsperson for regeringen til Reuters.
Det var Volkswagen, der sammen med Daimler og BMW betalte for forsøgene, som blev udført af den nu lukkede forskningsgruppe EUGT.
VW beklager
Efterfølgende har VW-koncernens øverste chef, Matthias Müller, beklaget på koncernens veje:
”Forsøgene var forkerte, uetiske og frastødende – jeg beklager, at VW har været involveret i denne sag,” sagde Matthias Müller, der som følge af dieselskandalen blev ny topchef for VW-koncernen, og hvis fornemste opgave bliver at rydde op efter ulovlighederne. At det bliver svært, har Müller flere gange måttet sande:
”Over weekenden har vi endnu engang lært, at der er lang vej endnu, før vi har genvundet vores troværdighed.”
Det forventes, at forsøgene kommer til at spille en rolle i de erstatningssager, som bliver ført mod de tyske bilkoncerner i USA efter det i 2015 kom det frem, at Volkswagen-koncernen havde installeret en ’snydesoftware’ i deres dieselbiler, som gjorde, at de forurenede op til 40 gange mindre i testcyklus, end når de kørte på landevejene.
Snyderiet med softwaren viste sig snart at være en del af en global bilskandale, hvor adskillige bilmærker blev afsløret i at snyde med udledningen af kvælstofilter.
Den tyske underleverandør, Bosch, der er blandt de største i verden, frygter ifølge branchemediet Automotive News Europe, at de nye afsløringer kan skade dieselteknologiens i forvejen stærkt tilsværtede omdømme yderligere. I sidste ende kan dieselskandalen komme til at koste jobs i Tysklands enorme bilindustri.
Læs mere: Man tager en PC og et plasticrør…
The post Dieselskandalen tager bizar drejning appeared first on Hvilkenbil.dk.