Hovedparten af danskerne skifter til vinterdæk fra nu og frem til slut november, viser ny undersøgelse. Helårsdæk kan være en god løsning til mindre biler og moderate kørselsbehov.
Har du ikke bestilt tid til at få ’sommersutterne’ skiftet ud med vinterdæk, skal du nok til at komme i gang, for der bliver trængsel hos værksteder og på dækcentre de kommende uger.
En spørgeundersøgelse fra Applus Bilsyn, der har spurgt 1.404 bilister i september, viser nemlig, at 900.000 bilister får vinterdæk på i oktober, mens lidt over 1,3 mio. bilister venter til november. Ca. 100.000 udskyder dækskiftet til december, en kvart mio. skifter slet ikke.
Helårsdæk en mulighed
Ifølge Hvilkenbil.dk er helårsdæk også en mulighed. En dæktype der først nu er ved at vinde indpas i Danmark og resten af Europa.
”Netop i Danmark, hvor der er blevet længere mellem vinterdage med sne, og hvor mange kører i små biler med relativt smalle dæk, kan helårsdæk være en god løsning for mange bilister. Populære mikrobiler som VW Up, Toyota Aygo og Peugeot 108 samt de lidt større modeller som Renault Clio, Opel Astra og Kia Rio er velegnede til helårsdæk, der fungerer bedst på mindre biler med relativt små hjul. Her kan ejerne både spare tid og penge ved at nøjes med ét sæt gode helårsdæk,” siger Jens Velling, redaktør på Hvilkenbil.dk.
Hos FDM har man en lignende holdning:
”Vi ved, at en stor andel af bilejerne kører hele året på samme sæt sommerdæk, selvom de ikke er beregnet til det, og dermed udsætter de sig selv og andre for en risiko. Men tests viser, at man med de bedste helårsdæk kan øge sikkerheden markant og stadig slippe for at skulle skifte mellem sommer- og vinterdæk,” siger Søren W. Rasmussen til fdm.dk.
Forebyg rust
Vinterdæk er imidlertid ikke det eneste, bilisterne skal sørge for inde vinteren sætter ind. Det kolde vejr er traditionelt skrap kost for bilerne – især hvis de ikke er beskyttet mod sne og salt. Og det er mange både ældre og helt nye biler ikke.
”Har man en brugt bil, anbefaler vi at få bilen rustbehandlet hvert andet til tredje år. Men selv ikke med en ny bil er man altid sikret mod rust. Der stor forskel på, hvilken rustbeskyttelse biler får fra fabrikken. Derfor anbefaler vi alle at få et professionelt tjek af bilen, når man alligevel er til bilsyn. Hos Applus Bilsyn er det en fast del af bilsynet at tjekke for rust, og vi vil gerne have kunderne med under bilen, så de selv kan se bilens stand,” siger adm. direktør Per V. Rasmussen fra Applus Bilsyn.
Læs også: Test af vinterdæk 2017
FAKTA: Her sætter rusten sig
Ifølge Teknologisk Institut er undervogn og hulrum, der vedvarende udsættes for vand, salt og stenslag, mest udsatte for rust. Rust på bl.a. bremserør, styretøj, bagbro, forbro eller ophæng til hjul kan skade bilens sikkerhed.
The post Over 2 mio. skifter til vinterdæk appeared first on Hvilkenbil.dk.