Se vinderne af årets internationale kåring af de bedste bil-motorer her. Blandt de mindste motorer vandt Ford for sjette år i træk, mens ingen dieselmotorer kom på skamlen.
’International Engine of the Year 2017’ er løbet af stablen i Stuttgart. Læs med her og se vinderne i de forskellige klasser – og i nogle tilfælde konkurrenterne, der er næsten lige så gode.
Det er god baggrundsviden, hvis du er på jagt efter en ny eller brugt bil lige nu, mener redaktør på Hvilkenbil.dk Jens Velling.
”Motoren er trods alt en af de absolut vigtigste elementer, når du kører bil. Ikke mindst når det gælder køreglæde, men også når det kommer til brændstoføkonomi,” siger Jens Velling.
Motorer under 1 liter:
Blandt de mindste motor under en liter volumen blev det for sjette år i træk (!) Fords lille tre-cylindrede turbobenziner, der løb med flest stemmer blandt de 58 dommere fra 31 lande. Dog med Volkswagens tilsvarende maskine lige i bagsmækken.
Den lille Ford-motor får rosende ord med på vejen.
“Den kompakte EcoBoost-motor fra Ford er stadig den bedste 1.0-liters, trecylindrede motor på markedet – selvom der kommer nye motorer på markedet hele tiden,” fortæller Dean Slavnich, medformand ved den 18. udgave af “International Engine of the Year Awards” og chefredaktør for Engine Technology International. “Det er også imponerende, at det er den første motor nogensinde, der vinder titler hver gang, den er nomineret,” siger han i en pressemeddelelse.
Hvilkenbil.dk’s Jens Velling er også begejstret for den lille Ford-motor.
”Det er imponerende, at Ford kan blive ved med at holde sig foran konkurrenterne, men det er altså også en mekanisk perle, som tyskerne har udviklet her. Særligt i Fiesta og Focus fungerer den lille EcoBoost-maskine fantastisk godt,” siger Jens Velling, som fremhæver både omdrejningsvillighed og gangkultur.
Den lille Ford motor på 999 kubikcentimeter ligger blandt andet i modellerne Ford Fiesta, B-Max, Focus, C-Max, Grand C-Max, Mondeo i udgaver med 100 hk, 125 hk og 140 hk.
Læs test: Tre cylindre klæder velkørende Focus
Motorer fra 1,0 til 1,4 liter:
Også de næstmindste motorer er hyppigt repræsenteret i de biler, vi danskere køber. I denne klasse kører PSA-koncernen (Peugeot, Citroen, DS m.fl.) afsted med en suveræn sejr for sin 1,2 liters tre-cylindrede benzinmotor med turbolader.
Den lille maskine anvendes i en bred vifte af PSA-biler – lige fra lille til stor: Peugeot 208, 308, 2008, 3008, 5008, Citroen C3, C3 Picasso, C4, C4 Cactus, C4 Picasso / Grand Picasso, DS3, DS4.
Her på Hvilkenbil.dk har vi flere gange haft fornøjelsen af den lille PSA-motor. Blandt andet i Citroen C4, hvor motoren nærmest formår at gøre den halvkedelige mellemklasse-Citroën til en helt ny og sprudlende bil.
Læs testen af Citroën C4 1,2 THP her: Mesterlig motor løfter C4
Motorer 1,4 til 1,8 liter:
Blandt de lidt større motor vandt BMW med sin 1,5-liters tre-cylinder el-benzin hybrid-motor, men den fås kun i superbilen BMW i8.
Så vi fremhæver i stedet nr. 2, som er den samme motor – bare i en ’ren’ benzin-version med turbo uden sammenkobling med elmotor.
Den kan du få i biler som BMW 1 Serie, 2 Serie, 3 Serie, X1, Mini Cooper, Clubman Cooper, Clubman One og Countryman.
Læs test: BMW med forhjulstræk for familiens skyld
Motorer 1,8 til 2,0 liter:
Blandt de lidt større motor er det eksotiske maskiner med 300-400 hk, der snupper laurbær og champagne. Nemlig Porsches nye 2-liters firecylindrede turbomotor, som erstatter de seks-cylindrede boxermotorer i Porsche 718 Boxster og 718 Cayman.
Og på andenpladsen Mercedes-AMG’s 2-liters turbomotor, også med fire-cylindre, der leverer nærmest superbilspræstationer i Mercedes-Benz A45 AMG, CLA45 AMG, GLA45 AMG.
Men på en flot tredjeplads – kun et par point efter de ovennævnte ’eksotikere’ – kommer en gammel kending fra Volkswagen-koncernen ind, som fås til langt mere humane priser; den 2-liters fire-cylinder TSI-benziner.
Den ligger i et væld af modeller – blandt andet Audi TT, TT S, S1, S3, A4, A5, A6, Q2, Q3, Q5, Seat Leon Cupra, Skoda Octavia RS, Superb, Volkswagen Golf GTi, GTi Clubsport, Golf R, Jetta, Passat, CC, Beetle, Scirocco, Scirocco R og Tiguan.
Læs test: Stor, større, Superb Combi
Her omkring stopper Hvilkenbil.dk’s dækning af kåringen, da vi nu bevæger os op i de rene superbils-maskiner, som ikke er så venligt stemte over for det danske afgiftssystem.
Vi hæfter os i øvrigt ved, at der ikke er diesel-motorer på skamlen i nogle af klasserne.
”Diesel er blevet politisk ukorrekt efter VW’s diesel-gate og mistanken mod flere andre mærker, og flere koncerner, blandt andet Volvo har meldt ud, at man nu satser helhjertet på hybrid-teknologi med el- og benzinmotorer, så udviklingskronerne tilflyder i mindre grad dieselmotorerne,” forklarer Hvilkenbil.dks Jens Velling.
FAKTA: Toplisten i den overordnede kåring af de bedste motorer 2017
Du kan se de fem bedst placerede i samtlige 11 motor-klasser her
Ferrari 3,9 biturbo V8 (Ferrari 488 GTB/Spider): 251 point
Porsche 3,0 boxer 6 cyl. turbo (Porsche 911 Carrera, 911 Carrera 4, 911 Carrera S, 911 Carrera 4S, Carrera GTS): 216 point
BMW 1.5 3 cylinder benzinhybrid (BMW i8): 151 point
Audi 2.5 R5 turbo (Audi RS3, TT RS): 139 point
Ford 1,0 3 cylinder turbo (Ford Fiesta, B-Max, Focus, C-Max, Grand C-Max, Mondeo, EcoSport): 136 point
Tesla elmotor: (Tesla Model S, Model X): 135 point
PSA Peugeot Citroen 1.2 3 cylinder turbobenzin (Peugeot 208, 308, 2008, 3008, 5008, Citroen C3, C3 Picasso, C4, C4 Cactus, C4 Picasso/Grand Picasso, DS3, DS4): 131 point
Porsche 2,0 turbo (Porsche 718 Boxster, 718 Cayman): 128 point
Ferrari 6,3 V12 (Ferrari F12, F12 tdf): 113 point
Kilde: ‘International Engine of the Year 2017’
The post Her er årets bedste motorer appeared first on Hvilkenbil.dk.