Det er misforstået hensyn til modkørende, når vi ikke bruger langt lys på motorvejen, mener FDM. For det er alt for farligt at nøjes med nærlyset ved 130 km/t – og faktisk lovligt at blænde op.
Har man prøvet at holde det lange lys tændt på motorvejen, kender man også konsekvenserne: Dyttende horn og blinkede forlygter fra stærkt utilfredse bilister.
Resultatet er, at mange bilister slet ikke eller kun sjældent bruger langt lys på motorvejen. Men det er en fejl – og potentielt livsfarligt fordi nærlyset slet ikke er tilstrækkeligt, når man kører 130 km/t i mørke, fastslår bilistorganisationen FDM i det nye nummer af medlemsbladet Motor.
”Det er afgørende for trafiksikkerheden, at man som bilist kan se tilstrækkeligt langt. Det gælder ikke mindst på motorvejene, så man kan nå at reagere, når farten er høj og bremselængden større. Når mange alligevel undlader at bruge det lange lys, skyldes det enten uvidenhed eller et misforstået hensyn til andre modkørende bilister, som man ikke ønsker at blænde. Men det er forkert. Som udgangspunkt skal man køre med fjernlys på motorvej og kun blænde ned, hvis der er få hundrede meter op til en forankørende,” siger jurist i FDM, Dennis Lange.
Ifølge færdselsloven må man ganske vist ikke blænde andre trafikanter, og derfor skal man ofte blænde ned på landevejene, hvor de modkørende er helt tæt på. Sådan er det dog ikke motorveje, hvor der er mere afstand til de modkørende. Holder man her øjnene på vejen, som loven siger, risikerer man ikke at blive blændet af bilerne i den modkørende retning, mener FDM.
Massiv debat
FDM begrunder sin opfordring til at bruge langt lys på motorvejen med en rapport fra Havarikommissionen for Vejtrafikulykker. I en analyse af 27 trafikulykker på landeveje sket om natten, viser det sig, at kun nærlyset var i brug i halvdelen af de ulykker, hvor føreren kørte galt i et sving. Havde bilisten brugt det lange lys, kunne ulykken sandsynligvis være undgået.
”Kører man med nærlys, kan man typisk kun se 50-70 meter frem. Det bliver særligt kritisk på motorveje, hvor man med en hastighed på over 100 km/t kun har ganske få sekunder at reagere i. Når mange bilister alligevel kører både 110 og 130 km/t i mørke med nærlys, er det givetvis fordi, trafikken er en dårlig læremester. Man kan i mange år gøre noget, der reelt er farligt, uden at der sker noget, men det er altså ikke det samme, som at det ikke er farligt,” siger Dennis Lange.
FDM’s anbefaling har affødt stor debat på hjemmesiden fdm.dk. Langt de fleste indlæg er kritiske.
Læs også: Krav om lyssensor skal sikre lys i baglygterne
The post FDM: Brug langt lys på motorvejen appeared first on Hvilkenbil.dk.