Undersøgelse viser, at for mange danske bilister venter for længe med at skifte til vinterdæk – eller slet ikke får skiftet sommersutterne ud om vinteren.
Op mod 300.000 danske bilister kan i denne tid meget let komme i en situation i trafikken, der ligner Disneys ‘Bambi på isen’.
En optælling fra Dækimportørforeningen en tilfældig uge i januar sidste vinter viste nemlig, at ikke mindre end 297.000 biler kørte rundt med sommerdæk. Til fare for både sig selv og andre trafikanter. Men hvorfor får vi ikke bare skiftet sommerdækkene ud, når efteråret nærmer sig?
Det har Jesper Sørensen, teknisk chef hos Bridgestone Danmark, et bud på, som han mener bunder i en myte om, at man først skal skifte til vinterdæk, når temperaturen falder til under 7 grader celsius.
”Det er korrekt, at vinterdæk er designet til at fungere optimalt ved lave temperaturer, men de 7 grader skal udelukkende opfattes som en tommelfingerregel,” siger Jesper Sørensen og tilføjer:
”Generelt er det dog en god idé at skifte til vinterdæk, når temperaturerne er under 7 grader, for så vil der typisk også være risiko for frost i ydertimerne af døgnet – og det er her, der for alvor er fordele ved vinterdæk.”
Han benytter i øvrigt lejligheden til at aflive en anden udbredt myte om ‘vintersutterne': At vinterdæk støjer mere end sommerdæk.
”Nej, det er ikke længere korrekt. Faktisk kan det let forholde sig omvendt. Tidligere var vinterdæk ganske støjende, men med moderne teknologi, mønsterdesign og gummiblandinger er der sket dramatiske fremskridt, og moderne vinterdæk er både støjsvage og komfortable,” forklarer den tekniske chef.
Han anbefaler, at man opbevarer vinterdækkene korrekt og indstiller sig på at skifte til et sæt nye efter fem vintre – selv om der er mønster tilbage – da der sker en ældning, når dækkene udsættes for vind og vejr og almindelig belastning.
Læs også: Her er årets bedste og værste vinterdæk
The post 300.000 kører på sommerdæk i vintervejret appeared first on Hvilkenbil.dk.