Til priser fra 180.000 kr. bliver Citroën ë-C3 Danmarks billigste elbil. Vi har været til dansk snigpremiere – her er vores første indtryk.
Når Citroën frigiver den nye ë-C3 til salg – det sker i dag, lørdag kl. 15. – kan den prale af at være Danmarks billigste elbil. Priserne begynder ved 180.000 kr. for basisudgaven You! Udstyret er ikke overdådigt, men her er faktisk, hvad der bør være i en moderne bil. Det vil sige aircondition, almindelig fartpilot og p-sensorer i bagerste kofanger, så du kan bakke uden at lave buler.
Mere vigtigt er ë-C3 en bil, som forbrugerne længe har efterspurgt. En kompakt, moderigtig crossover i 4-meter-klassen. Det høje design byder på let ind og udstigning, fornuftig plads til den lille familie – og så er ë-C3 endelig en elbil med en pris under den magiske grænse for mange danskere på 200.000 kr.
320 km rækkevidde
Rækkevidden er rimelige 320 km under optimale forhold – det vil formentlig sige omkring 200-250 km i virkelighedens verden alt efter hastighed og temperatur. Ladning er lige efter bogen: 11 kW derhjemme ved vekselstrøm, op til 100 kW på farten i en lynlader.
Her drager Citroën ë-C3 fordel af et lille batteri på 44 kWh. Det tager ikke så lang tid at oplade – ifølge Citroën henholdsvis 2,5 timer og 26 minutter fra 20-80 pct. Batteriet er af den robuste LFP-type (litium jern fosfat), der kan lades til 100 procent uden at øge sliddet, og ikke benytter sjældne råstoffer som kobolt og nikkel.
Danmarks billigste elbil kommer i yderligere to versioner med mere udstyr. Impress til 193.000 kr. har bl.a. også bakkamera, 17-alufælge, LED forlygter, trådløs mobil-opladning, læderrat, regnsensor, splitbagsæde, tag i kontrastfarve og Citroëns særligt komfortable forsæder.
For yderligere 7.000 kr. – 200.000 kr. i alt – rykker du op i topudgaven VTR Sport. Her er varme i rat og forsæder, støjdæmpet forrude og navigation også en del af pakken.
Forsinket produktion
Mens du kan bestille ë-C3 fra i dag den 16. marts, var det også planen, at de første biler skulle leveres her i foråret. Men produktionen på Citroëns fabrik i Slovakiet er forsinket. Ifølge den danske importør bliver de første biler nu leveret i september eller oktober.
Hvilkenbil har dog haft lejlighed til et smugkig på en prototype, som i disse dage er på rundtur hos flere danske Citroën-forhandlere. Ser vi bort fra den lidt rustikke samlekvalitet, der er typisk for ikke-seriefremstillede biler, gør ë-C3 et positivt førstehåndsindtryk. Bevares, det meste plastic i kabinen er af den hårde slags for at holde prisen nede, men både på instrumentpanel og døre blødes indtrykket bogstaveligt talt op af polstrede stofindlæg.
Foran sidder du let hævet med et godt udsyn over den lidt kantede bil. Designet gør det nemt at overskue bilens hjørner, og med fire-vejs justerbart rat er det nemt at finde en god kørestilling.
Bagsædet er klart mere gæstfrit end i den nuværende C3. Hvis familien ikke er alt for langlemmet, kan ë-C3 godt være kernefamiliens første elbil – bare klapvognen kan foldes grundigt sammen, så den kan være i det i øvrigt regulære bagagerum.
118 hk og 135 km/t
Prototypen var desværre ikke køreklar, så vi må vente med et første køreindtryk til senere i år. Modsat Dacia Spring, der tidligere kunne prale af titlen som Danmarks billigste elbil, virker ë-C3 dog på alle måder mere moden. Citroën selv taler om at tilbyde klassens bedste komfort med mærkets progressive støddæmpere. Med en motor på 83 kW (118 hk) bør ë-C3 heller ikke have problemer med at følge med trafikken. Heller ikke på motorvejen – topfarten er nemlig 135 km/t.
Titlen som Danmarks billigste elbil giver Citroën ë-C3 en særlig position på markedet. Ikke mindst på et tidspunkt, hvor markedet for de større og dyrere elbiler ser ud til at være mættet. I stedet er der brug for kompakte og billige elbiler, og her er Citroën – som moderkoncernen Stellantis tidligere har lovet – blandt de første. Endda med en god margen på prisen: Danmarks næst billigste elbil er MG4 til 200.000 kr., mens Nissan Leaf fås fra 216.000 kr.
Den danske Citroën-importør har da også store forventninger til ë-C3:
”Vi synes prisen er lav, og der er rigtigt mange eksisterende C3-ejere i Danmark, der nu får en reel mulighed for at vælge en elbil næste gang,” siger Hanne Sørensen, Head of Group PR hos K. W. Bruun, der importerer Citroën i Danmark.
Læs mere om ë-C3 her.
The post Her er elbilen, mange danskere har råd til appeared first on Hvilkenbil.dk.