Tesla ladeboks til hjemmebrug mangler måler, der er lovpligtig for at få refusion for el i Danmark. Ejerne går glip af tusindvis af kr.
Da Mette Christophersen sidste forår skulle have ny bil, faldt valget på en Tesla. Det var første gang, hun skulle have en elbil, så da hun havde bestilt bilen, gik hun i gang med at tjekke de forskellige løsninger for opladning.
Efter at have læst på forskellige hjemmesider og undersøgt markedet faldt hendes valg på en ladeboks fra Tesla til 10.000 kr. inkl. montering, der både passede til bilen, var pæn og som også selv kan tjekke elpriser og lade bilen op, når strømmen er billigst. Alt sammen godt, men Mette Christophersen kom snart til at fortryde sit valg. Det skriver Forbrugerrådet Tænk.
Hvad hun ikke vidste, var nemlig, at hun med lige netop en Tesla-ladeboks går glip af den refusion af elafgiften, man er berettiget til, når man har en elbil.
Ladebokse fra Tesla har nemlig ikke en såkaldt MID-godkendt måler, som aflæser strømforbruget og er lovpligtig for at få refusion for sin el i Danmark. Det stod dog ingen steder på Teslas hjemmeside.
10.000 kr. ud af vinduet
Fordi Mette Christophersen allerede havde sat sin ladeboks op, var det ikke muligt at returnere den til Tesla, da hun fandt ud af, at ingen ladeoperatører kan servicere den.
Hun opfordrede Tesla til at gøre danske købere opmærksomme på, at man ikke kan få refusion af elafgiften med deres ladere, men Tesla har ifølge Forbrugerrådet Tænk ikke tilføjet oplysningen på deres hjemmeside.
“Jeg synes jo, at jeg for en gangs skyld har sat mig ind i det og undersøgt markedet. Jeg har læst om mulighederne på flere forskellige hjemmesider og tastet mine oplysninger ind i forskellige beregnere og fik en klar fornemmelse af, hvad der var det rigtige valg – og så først ved det allersidste skridt i processen løb jeg panden mod en mur. Ingen steder undervejs har der stået, at jeg ikke kan få refusion med min konkrete ladeboks,” fortæller hun til tænk.dk.
Går glip af 4.000 kr. årligt
Mette Christophersen kører cirka 24.000 kilometer om året. Med de 94 øre/kWh, man kan få refunderet, går hun glip af omkring 4.000 kroner om året.
Til gengæld kan hun modregne mellem 800 og 1.200 kroner årligt til elselskabet for den serviceaftale, hun så ikke kan få, der er nødvendig for at få refusionen fra elselskabet.
Forbrugerrådet har ligesom Mette Christophersen kontaktet Tesla og spurgt, om de vil overveje at gøre deres danske kunder opmærksomme på, at de ikke har mulighed for refusion af elafgiften med en Tesla-ladeboks. Tesla er ikke vendt tilbage på henvendelsen.
Uoverskueligt marked
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen udgav i december 2023 en analyse af markedet for opladning af elbiler. Den konkluderer, at konkurrencen på markedet ikke er velfungerende, og at markedet er uoverskueligt for kunderne.
Det er besværligt at skifte mellem de forskellige udbydere af ladebokse og at skifte elselskab, når først man har en ladeboks, samt at finde de laveste priser. Derudover er der for meget, den enkelte kunde skal sætte sig ind i for at kunne træffe det bedste valg.
Forbrugerrådet Tænk bakker op om analysen og er enige i, at der er betydelig plads til forbedringer på markedet.
The post Snydt med Tesla ladeboks appeared first on Hvilkenbil.dk.