Hvilkenbil var med til snigpremieren i Paris ved afsløringen af en af de vigtigste franske biler i nyere tid: Den elektriske Renault 5.
Mini, Fiat 500, til dels VW Beetle – alle ikoniske biler fra 1900-tallet, og alle tre ikoner, der genopstod i genkendelig form, da retrobølgen omkring årtusindskiftet skyllede ind over os.
I det retro-regnskab kommer nu endnu en, nemlig Renault 5, der i begyndelsen af 1970’erne som et svar på oliekrisen opstod som en fiks og økonomisk opnåelig transportløsning for mange mennesker.
I dag, mere end 50 år senere, har oliekrisen et andet udtryk. Nu skal den fremtidssikrede transportløsning være elektrisk, og derfor har den nye Renault 5 selvfølgelig batterier i bugen og elmotor på forhjulene.
Og for at binde sløjfen et halvt århundrede tilbage havde Renault ved snigpremieren i Dock Eiffel i den nordlige Paris-forstad Aubervilliers – naturellement – kørt den oprindelige Renault 5 på plads i lokalet ved siden af den nye.
Til Danmark om et år
Her kunne Hvilkenbil ved selvsyn konstatere, at Renault har ramt retro-plet. Ingen med bare et par gram historisk bilkendskab er i tvivl om, at linjen fra den oprindelige 5’er til den nye er snorlige. Den nye er bare, som tilfældet også var med de førnævnte retro-modeller, lettere forvokset og har en noget mere robust fremtoning.
Startprisen på den elektriske Renault 5 oplyses til at blive omkring 25.000 euro, og dermed ender vi med danske nummerplader hurtigt oppe i nærheden af 235.000 kroner. Men da det er alt for tidligt at forhandle danske priser, kan 235.000 kr. kun være gætværk.
Den danske Renault-importør forventer lancering af bilen i begyndelsen af 2025, så priserne må formodes at være tilgængelige hen mod dette års slutning.
Rækkevidde på 400 km
Hjertet i Renault 5 står den franske batteriproducent Ampere for, og 5’eren er den første bil, der kommer til at stå på den fleksible AmpR-platform, der med tilføjelsen Small er dedikeret til små biler.
Den vil kunne fås med to batteristørrelser – 40 kWh med en rækkevidde på 300 kilometer og 52 kWh med 400 kilometers rækkevidde. Begge batterier er af lithium-ion-typen. Elmotoren til det mindste batteri yder enten 70 eller 90 kW (svarer til 95 eller 120 hestekræfter), elmotoren til det store batteri yder 110 kW (150 hk).
40 kWh-batteriet kan hurtiglade med 80 kW, det største batteri med 100 kW. I hjemmelader eller offentlig langsomlader er ladekapaciteten 11 kW. Med de to største motorer vil der være mulighed for såkaldt V2G (Vehichle-to-Grid), hvilket vil sige, at man kan bruge sin Renault 5 som strømkilde til huset, når den er koblet på.
Det er smart, når strømmen i spidsbelastningsperioder er dyrest, for eksempel sidst på eftermiddagen og om aftenen, og så kan opladning af bilen programmeres til at finde sted om natten, når elpriserne er lavest.
Som en lille fiks, fransk feature vil man på frontklappens belyste 5-tal kunne se, hvor meget bilen er ladet op.
Mindre fikst er det, at der ikke er et “frunk” under frontklappen til ladekablerne – de skal opbevares i bagagerummet.
En større bils sikkerhed
Bilen vil som standard have sikkerhedsudstyr som adaptiv fartpilot med stop & go-automatik og aktiv vognbaneassistent, automatisk bremsefunktion for tværgående trafik bag bilen og advarsel mod trafikanter, der nærmer sig, når man lægger an til at åbne dørene. Der bliver mulighed for via navigationssystem, kameraer og sensorer at kunne tilpasse hastigheden efter vejens forløb, ligesom et system, der automatisk parkerer bilen, bliver muligt.
Fuld LED-lygter med automatisk op- og nedblænding, 10 tommer infotainmentskærm, Renaults OpenR Link-multimediesystem med indbygget Google, Android Auto og Apple CarPlay samt trådløs opladning af mobiltelefonen er standard. Under 10 tommer-skærmen findes trykknapper til de mest brugte funktioner som elbagrude og regulering af klimaanlægget.
En assistent ved navn Reno (sig navnet på fransk – jep, Renault) vil man kunne bede om hjælp til forskelligt, så man ikke skal rode med skærmen, og Reno vil for eksempel også kunne instrueres i at indlede opladning af bilen på et bestemt tidspunkt.
Trangt bagsæde
Den elektriske Renault 5 er 392 centimeter lang, 177 cm bred og 150 cm høj. Clio er 13 cm længere, lidt bredere og lidt lavere. Bagagerummet napper 326 liter – en smule mere end Clios – akselafstanden er 254 cm, og Hvilkenbils udsendte, der er 188 cm høj, var ikke udpræget tilpas på bagsædet.
Er førersædet justeret i bund og indstillet til mig selv, er det vanskeligt at mase mine størrelse 45-sko ind under forsædet, benene kan lige være der, og hovedet skal kækt på skrå. Så på den måde er den nye Renault 5 også tro mod sit 1970’er-ophav.
Egenvægten er, afhængigt af batteristørrelse, 1.350 og 1.450 kilo, og den står på 18 tommer-fælge.
Når Renault 5 E-Tech Electric når frem til Danmark i begyndelsen af 2025, kommer den i første omgang med batteriet på 52 kWh. Den vil kunne fås i tre udstyrsvarianter, Evolution, Techno og Icon – bilen på billederne er topmodellen Icon.
The post Fransk ikon genopstår appeared first on Hvilkenbil.dk.