BILTEST: Honda har længe troet mere på brint end elbiler. Det mærkes på den hårde måde på mærkets blot anden elbil, e:NY1.
Hvilken bil?
Honda e:NY1 er en kompakt, elektrisk crossover, der især skal udfordre en af de mest udbredte elbiler herhjemme, koreanske Hyundai Kona Electric.
Midlerne er et moderigtigt SUV-design, god plads og masser af udstyr. Og så selvfølgelig Honda-navnet, som der står stor respekt om blandt bilentusiaster.
Honda e:NY1 – udtales bogstav-for-bogstav på engelsk ’ee-nn-why-one’ ifølge Honda selv – fås i to versioner, begge med masser af udstyr. Her tester vi topudgaven Advance, der netop er sat hele 86.000 kr. ned til 275.000 kr. Kan du undvære detaljer som varme i rattet, multikamera, parkeringsassistent, eldrevet bagklap og panoramaglastag, slipper du med yderst rimelige 255.000 kr.
Prisnedsættelserne gælder fra 1. marts og blev meldt ud af den danske importør fredag den 23. februar efter kl. 17. Ved man lidt om kommunikation, er det et tidspunkt, hvor man normalt aldrig sender pressemeddelelser ud – danskerne er simpelthen gået i rødvinen og har slukket for alle kommunikationskanaler.
Timingen siger alt om, hvor presset Honda er af den verserende og nådesløse priskrig på elbiler.
Vidste du at?
Efter den lille charmetrold Honda e, er e:NY1 Hondas blot anden batteridrevne elbil. Som flere andre japanske bilproducenter har Honda været skeptiske overfor elbiler. I stedet har Honda troet på og udviklet brintbiler, men det er en strategi, som japanerne i stigende grad står alene med. Brint har formentlig en fremtid for den tunge lastbiltransport, men som drivmiddel til personbiler er teknologien både kostbar og ineffektiv. Hvis Honda skal leve op til både nuværende og kommende miljøkrav, bliver de nødt til at sælge langt flere batteri-elbiler.
Men omstillingen til elbiler er kostbar. For at gøre den mere rentabel, deler e:NY1 i nogen grad platform og stumper med hybridbilen HR-V, der er væsentligt dyrere end sin elektriske søsterbil. Selv om Honda er japansk, bygges e:NY1 i Kina.
Hvordan er førerpladsen?
Honda går gerne sine egne veje – og det mærker man også bag rattet i e:NY1. Indretningen med digitale instrumenter og en stor, centerplaceret infotainmentskærm er set før, men Honda holder fast i, at mange funktioner kan betjenes med traditionelle knapper. Lyd, telefon og fartpilot styres fra rattet, mens gearet styres med store trykknapper mellem forsæderne. Infotainmentskærmen er placeret lodret, og Honda har valgt en fast lag-deling, hvor du har navigation øverst og ventilation nederst, mens den midterste sektion giver adgang til menuer for f.eks. radio, forbrug og opladning. Det er ikke det mest intuitive, men langt bedre end de skærme, som Honda tidligere har kørt med.
Forsæderne er vel bløde i betrækket og mangler lændestøtte. Til gengæld giver ergonomien – altså forholdet mellem sæde, rat og pedaler – en god kørestilling, inklusive fin overskuelighed over bilens hjørner. Ved snævre p-manøvrer får du endda hjælp af både p-sensorer og et bakkamera. Sammen med en relativt kompakt størrelse, længden er 439 cm, gør det e:NY1 let at tumle i byen.
Hvordan opleves kabinen?
Selv om Honda e:NY1 står på en platform, der også skal rumme mere pladskrævende fossilmotorer, er rumudnyttelsen fornem. Bagsædet tager gæstfrit imod langbenede passagerer trods bilens kompakte form, og det regulære bagagerum er rigeligt stort til feriebagagen. Desværre er der ikke blevet plads til et ’frunk’ foran, så du må opbevare ladekablerne i ’kælderrummet’ under bagagerummets gulv. Det er ikke optimalt.
Finishen er godkendt. Alt virker godt skruet sammen og ser på afstand nydeligt ud.
Men mærker du efter, bruger Honda meget af den hårde plastic, der er lidt rustik at røre ved. Her kunne vi godt drømme om en mere ’premium’ oplevelse – det er trods alt en Honda.
Er sikkerheden i orden?
I skrivende stund ved vi det ikke, for Euro NCAP har ikke crashtestet e:NY1. I 2022 crashtestede NCAP tredje generation af Honda HR-V, som i et vist omfang deler teknik med den elektriske udgave. HR-V måtte nøjes med fire ud af fem stjerner og havde bl.a. udfordringer med beskyttelsen af børn på bagsædet ved påkørsler fra siden. Der mangler også en airbag mellem forsædepassagererne, hvilket vil trække ned i en crashtest udført i 2024. Vi må dog afvente en crashtest, før vi kan konkludere noget om sikkerheden i e:NY1. Sædvanligvis klarer Honda sig godt i Euro NCAPs crashtests.
Hvordan kører den?
Blandt fans går Honda for at være ’den japanske BMW’. Altså en køremaskine, hvor målgruppen er de mere entusiastiske bilister. Her skuffer e:NY1 ikke.
Tunge batterier gør som udgangspunkt ikke noget godt for køregenskaberne, men e:NY1 føles lettere end den er, styrer typisk ’Honda-fladt’ uden nævneværdig krængning i sving og opleves generelt mere direkte og dynamisk end mange af konkurrenterne. Det til trods for, at e:NY1 trækker på forhjulene og at Honda – usædvanligt for tunge elbiler – nøjes med en halvstiv compound-bagaksel.
Tricket er, at ingeniørerne sørger for at den ellers kraftige motor holder lidt igen ved opstart og dermed doserer kræfterne. Det virker fint. Hertil kommer, at rekuperation – altså genindvinding af bremseenergi – styres med padles bag rattet. Det spøjse er, at Honda vender tilbage til udgangspunktet – ingen rekuperation – efter hver eneste nedbremsning. For at aktivere rekuperation, skal du trykke på padle-kontakten før hver nedbremsning. Det har vi aldrig set før, men det lægger op til en aktiv kørestil, som klæder Honda e:NY1.
Hvordan er motor og opladning?
Elmotoren i e:NY1 er ganske kraftig. For ikke at overvælde forhjulstrækket, som det sker i nogle elbiler, har ingeniørerne derfor dæmpet kræfterne op til 30-40 km/t, før de slipper alle 150 kW og det kraftige moment løs. Det beherskede antrit fungerer glimrende og vidner om, at Honda ved noget om at lave velkørende biler.
Herefter går det desværre ned af bakke for Hondas ellers respekterede ingeniører… Elmotoren hviner hele tiden hørbart, hvilket efterhånden er sjældent for moderne elbiler. Forbruget er også relativt højt. Selv om batteriet er på næsten 69 kWh, er rækkevidden blot 412 km. Effektiviteten er simpelthen lav, og det går helt galt i dansk vinterkulde, fordi Honda har undladt at montere en varmepumpe. For at gøre ondt værre, kan batteriet kun ’hurtiglades’ med 78 kW. Det er bundrekord for elbiler i denne klasse. Ikke alene kræver det engleagtig tålmodighed på langture, det sætter en fed streg under, at Honda er kommet alt for langsomt ud af starthullerne sammenlignet med konkurrenterne.
Passer prisen?
Både og. Det massive prisfald fra 1. marts redder Honda e:NY1 på målstregen. Teknisk er den ikke på omgangshøjde med konkurrenterne. Slet ikke, hvis du ofte kører længere ture. Her er e:NY1 hæmmet af sit forbrug, korte rækkevidde og langsomme opladning. For mange danske bilkøbere er det et yderligere minus, at Honda e:NY1 ikke kan udstyres med træk.
Men prisfaldet bringer med et trylleslag Honda ind i kampen igen. Trods markante prisnedsættelser hos konkurrenterne, er e:NY1 pludselig et interessant tilbud til de bilkøbere, der gerne vil have en velkørende elbil, men hverken har brug for lang rækkevidde eller anhængertræk.
Er der alternativer?
Den mest direkte konkurrent er Hyundai Kona Electric, der også netop er sat ned og fås fra 310.000 kr. og koster 350.000 kr. i topudgaven med tilsvarende udstyr. Kona Electric trumfer Hondaen med en rækkevidde på 513 km og hurtigere ladning med 100 kW. Anhængertræk er også en mulighed. Til gengæld er Kona pludselig gået fra at være både bedre og billigere til at være noget dyrere end e:NY1.
Hvis du vil have en lidt lavere hatchback, har Cupra netop skåret 60.000 kr. af den vellykkede Born. For blot 280.000 kr. får du en veludstyret Born Emocion, der kører 422 km på en fuld opladning, lader med 120 kW og generelt kører glimrende. Den er et attraktivt alternativ til e:NY1.
Kinesiske BYD Atto til 300.000 kr. kan med 420 km rækkevidde og 80 kW ladekapacitet akkurat lidt mere rent batteriteknisk. Til de nye priser vil vi dog foretrække Hondaen.
Konklusion:
For: Agile køreegenskaber, pladsudnyttelse.
Imod: Ladehastighed, rækkevidde, intet træk.
Hvilkenbil siger:
FAKTA: Honda e:NY1 Advance
Vejl. pris, inkl. lev.: 275.000 kr.
Anslået kontantrabat: * 0 kr.
Årlig ejerafgift: 780 kr.
Garanti (bil/rust): 5 år ubegrænset km / 12 år
Garanti (batteri): 8 år / 160.000 km
Sikkerhed (Euro NCAP): Ikke testet
Antal airbags: 6 airbags
Længde/bredde/højde: 439/179/158 cm
Akselafstand: 261 cm
Bagagerum (min/max): 361/1.176 liter + 27 liter frunk
Vægt: 1.752 kg
Batterikapacitet: 68,8 kWh brutto
Rækkevidde (WLTP): 412 km, opgivet forbrug: 18,2 kWh/100 km = 5,5 km/kWh
Målt forbrug (3-8 °C, regnvejr): 4,5 km/kWh = ca. 300 km rækkevidde
Ladeevne: Op til 78 kW DC
Opladningstid: Ca. 45 minutter (10-80 pct. ved DC-hurtiglader), ca. 6 timer (10-80 pct. ved 11 kW AC)
Effekt: 150 kW (204 hk) / 310 Nm
0-100 km/t: 7,6 sek
Topfart: 160 km/t
Særligt standardudstyr:
Automatisk bremse med fodgænger- og cyklistgenkendelse, adaptiv fartpilot, aktiv vognbaneassistent, skiltegenkendelse m. hastighedsassistent, blindvinkelassistent, 360 graders kamera, LED-lygter for og bag, aut. op- og nedblænding, regnsensor, aut. nedblænding af bakspejl, 2-zonet klimaanlæg, elektrisk justerbare forsæder m. varme, varme i rattet, syntetisk læder, elektrisk foldbare sidespejle m. varme, p-sensor for og bag, bakkamera, elektrisk bagklap, nøglefri betjening, digital instrumentering, 15 tommer berøringsfølsom infotainmentskærm, navigationsanlæg, Apple CarPlay og Android Auto, trådløs mobiloplader, 18 tommer alufælge. ( * Anslået af hvilkenbil.dk)
Ekstraudstyr bl.a.:
Metallak: Inkluderet.
Anhængertræk: Fås ikke.
19” alufælge: 6.000 kr.
The post Test: Kæmpe prisfald redder Honda på målstregen appeared first on Hvilkenbil.dk.