Lynladestationer skal sikre hurtig opladning af elbiler. Men nogle gange går lynladning langsomt. Vi spørger to eksperter hvorfor?
Her på redaktionen tester vi løbende elbiler. I sagens natur kræver det strøm. Som regel lader vi uden problemer. Men en gang imellem sker det, at selv kraftige lynladere opfører sig som om, at der sprunget en sikring eller to. Der er simpelthen mindre strøm i laderen end lovet, og så bliver lynladning en overraskende langsommelig affære.
Forleden oplevede vi fænomenet igen. Testbilen, den nye VW ID.7, skulle have et skud strøm for at nå hjem til Aarhus. I koldt vintervejr satte vi kursen mod Clevers nye lynladestation ved Vejle Syd og huskede at forvarme batteriet, så det kunne udnytte sin evne til at modtage op til 170 kW strøm.
Vel fremme var der 31 procent tilbage på batteriet, der i mellemtiden var varmet fuldt op til at udnytte ladestanderens maksimale effekt på 150 kW. Med andre ord optimale betingelser for lynladning. 10 minutter ville være rigeligt, så kunne vi nemt nå hjem til Aarhus uden rækkeviddeangst…
I med kablet, et bip med ladebrikken og så begyndte strømmen at strømme ind i ID.7erens forkonditionerede 82 kWh batteri.
Der var noget galt…
Altså lige bortset fra, at der var noget galt: På intet tidspunkt kom der mere end 67-69 kW på batteriet. Trods forvarmning, den relativt lave ladestand på 31 procent, og at vi var koblet til en lynlader, der lovede 150 kW.
Nu var vi hverken på vej til bryllup eller fødestuen. Så ingen panik. I stedet benyttede vi lejligheden til at få en kop kaffe på den nærliggende McDonalds. Men vi undrede os – og besluttede os til at ringe til et par eksperter med forstand på opladning.
Først Mads Aarup, talsmand for og medlem af bestyrelsen i FDEL, Elbilforeningen i Danmark:
”Det handler sandsynligvis om, at der mangler strøm på ladestationen. Det er ikke noget, der ofte sker, men omvendt hører vi om det fra tid til anden,” siger han.
Mads Aarup forklarer, at ladestationer for eksempel kan opleve udfordringer ved spidsbelastninger, hvor alle strømudtag er optaget på én gang. Det kan give begrænsninger lokalt, siger han, og nævner Køge som et eksempel. Her har store operatører som Clever, Circle K og Tesla etableret sig tæt på hinanden med mange lynladere. Tilsammen trækker de rigtigt mange ampere.
”Måske har ladeoperatøren bestilt lidt færre ampere, end der er brug for ved sjældne spidsbelastninger. I stedet kan anlægget være dimensioneret til en gennemsnitsbelastning, så operatørerne ikke risikerer at ’overinvestere’, uddyber Mads Aarup.
Anlæg på halv styrke
Hos Clever bekræfter entrepriseleder Casper dé Fries Nielsen, at der mangler strøm på anlægget ved Vejle Syd. Men kun midlertidigt:
”Vores lynladere ved Vejle Syd er pt. nedgraderede og kører på halv styrke, da vi i øjeblikket mangler ampere fra forsyningsselskabet. Når vi inden alt for længe har fået nok ampere, kommer lynladerne til at fungere med fuld effekt.”
Får I ofte klager over en sådan situation?
”Nej, Vejle Syd er et særtilfælde.”
Bygger I altid anlæg til at håndtere fuld belastning – eller skal man forvente, at der i spidsbelastninger er mindre strøm end de 150/300 kW som I lover?
”Når vi opfører lynladestationer, sikrer vi, at brugerne kan oplade med fuld effekt – også under spidsbelastning,” lover Casper dé Fries Nielsen.
Vi vender tilbage
Sagen opklaret: Vi fandt ud af, at der ikke var noget galt med vores ID.7 testbil.
At der bare manglede strøm i lynladeren. Hvilket er det lokale forsyningsselskabs ansvar at sørge for. Og som også operatøren Clever har en forventning om sker ganske snart.
Men vi bemærkede også en interessant lille uenighed: Ladeoperatøren mener, at mangel på strøm er et særtilfælde. Elbilforeningen i Danmark ’hører om det fra tid til anden’. Og her på Hvilkenbil har vi også oplevet det flere gange. Ikke bare hos Clever ved Vejle Syd, men også hos andre operatører på andre lokationer.
Det er interessant i en tid, hvor elbiler begynder at overhale fossilbilerne i salgsstatistikkerne, og der må forventes at blive endnu større træk på landets ladestandere. Vi vil følge situationen. Og har du som læser lignende erfaringer, hører vi meget gerne fra dig: Du kan skrive om dine oplevelser i kommentarfeltet herunder.
The post Derfor kan lynladning gå langsomt appeared first on Hvilkenbil.dk.