Alt for mange elbilister betaler for meget for opladning af deres elbiler, konkluderer Konkurrencerådet i ny analyse.
Op mod halvdelen af alle elbilister kunne spare mellem 4.000 og 6.000 kroner om året ved at vælge en anden ladeløsning end den, de har nu. Nogle elbilister betaler endda helt op til 8.000 kr. for meget om året.
Forklaringerne er, at markedet for opladning nærmest er totalt uoverskueligt, så forbrugerne ikke er i stand til at navigere fornuftigt. Og at konkurrencen blandt udbyderne er alt for lille.
Det konkluderer Konkurrencerådet i ny analyse.
“Vores analyser viser, at det danske marked adskiller sig væsentligt fra det, vi ser i sammenlignelige lande, blandt andet som følge af den måde vi har indrettet reguleringen på. Det skader konkurrencen og medfører, at det er dyrere at oplade en elbil, end det behøver at være,” siger Konkurrencerådets formand, Christian Schultz, til Ritzau.
Elbiler og opladningshybrider udgør godt 10 procent af alle indregistrerede personbiler, men blandt nyindregistrerede biler udgjorde de i tredje kvartal i år knap halvdelen.
Refusionsordning står i vejen
Markedet for opladning er stadig nyt, og konkurrencevilkårene blandt udbyderne er ulige. Det går ud over forbrugerne, der har vanskeligt ved at navigere på markedet, fastslår Konkurrencerådet.
Elbilisterne har svært ved at vælge de mest optimale løsninger, fordi pris- og abonnementsstrukturer er svære at gennemskue. Som elbilist skal man udover det helt basale som sit kørselsbehov for eksempel kende til refusion, serviceaftaler, ladebrikker, apps, abonnementer og elpriser, før man kan træffe det bedste valg.
Når elbilister oplader ude, kan det tilmed være dyrt og besværligt at skifte mellem forskellige leverandører.
Det hele kompliceres af, at der i Danmark er en meget uigennemskuelig ordning for refusion af elafgift på hjemmeopladning af elbiler. Refusionsordningen er ikke effektiv, når det gælder om at fremme udbredelsen af elbiler. Samtidig svækker ordningen konkurrencen på lademarkedet væsentligt, vurderer Konkurrencerådet.
Folk vælger den nemme løsning
Når folk køber en elbil, er de oftest optaget af alt det umiddelbare og nye, som skiftet fra benzin- eller dieselbil til elbil medfører. Altså hvad er bilens rækkevidde, hvordan lader man op, hvor kan man lade op, og hvor lang tid tager det?
Valg af ladeudbyder(e) fylder således ikke ret meget for de endnu meget uerfarne elbilister. Derfor ender mange nye elbilejere med en løsning, der er dyrere end nødvendigt. Samtidig bliver de “låst” på grund af ret store omkostninger, der er forbundet med at skifte ladeoperatør, skriver Konkurrencerådet.
Mange forhandlere tilbyder ved salg af elbilen pakkeløsninger for opladning. Det vil sige, at bilisten køber et opladningsabonnement via bilforhandleren, der modtager provision for salget.
At de nybagte elbilister hen ad vejen gennemskuer markedet understreges af, at analysen viser, at 60 pct. af elbilejerne med hjemmelader ikke skifter udbyder på grund af omkostningerne ved at skifte. 77 pct. oplyser at ville skifte, hvis det netop ikke var for omkostningerne i forbindelse med at skifte.
Anskaffelse og installation af en ladeboks ved hjemmet koster typisk mellem 7.500 og 13.000 kr. Ønsker forbrugeren at skifte til en anden operatør, vil der i de fleste tilfælde være udgifter til nedtagning af den gamle boks og opsætning af den nye. Selvom den første installation oftest ville kunne genbruges.
85 pct. af alle elbilejere har installeret hjemmelader, og Clever sidder på cirka halvdelen af markedet. De største udbydere – udover Clever er det OK, Spirii, Norlys og Zapp – har omkring 80 pct. af markedet.
Overblikket mangler
På det traditionelle brændstofmarked er prisen på benzin og diesel ukompliceret at overskue, og det er derfor let for forbrugerne at sammenligne priser.
Men som nybagt elbilejer skal man tage stilling til mange forskellige ting i forbindelse med almindelig drift af bilen – hjemmeopladning, opladning på offentligt tilgængelige ladestandere, roaming, serviceaftaler og abonnementsordninger. Den endelige pris pr. kørt kilometer afhænger af den indgåede ladeaftale og betalingsmåde.
De komplekse produkter og prisstrukturer gør det vanskeligt for forbrugerne at hitte rede i markedet, og 70 pct. af de adspurgte forbrugere i Konkurrencerådets analyse finder det svært at sammenligne priserne på markedet.
Knap halvdelen (46 pct.) af forbrugerne angiver, at de er blevet overrasket over, hvor svært det er at gennemskue prisen for at køre bil, efter de har anskaffet sig en elbil.
Konkurrencerådet anbefaler
Analysen understreger med andre ord, at der er langt igen, før betingelserne for en optimal udrulning af elbiler er til stede. Og at der synes at være behov for politisk regulering af junglen, så man som forbruger ikke bliver taget ved næsen.
Konkurrencerådet anbefaler umiddelbart syv tiltag, der skal gøre det lettere at køre elbil, lettere at overskue markedet og få styr på sin økonomi.
- Refusionsordningen for opladning hjemme skal afskaffes.
- Det skal være nemmere at sammenligne priser for opladning hjemme.
- Elbilisten skal have bedre mulighed for at beholde ladeboksen ved skifte til en anden udbyder.
- Forbud mod sammenkobling af ydelser på hjemme- og udeopladning i en femårig periode.
- Betaling på normalladere – 3-22 kW – skal kunne ske med betalingskort og ikke som i dag kun med en ladebrik eller en app.
- I hvert lokalområde skal der være ladestandere fra mindst to udbydere.
- På motorvejenes rastepladser skal mindst to udbydere tilbydes mulighed for at opsætte ladestandere.
The post Opladning af elbiler er for dyrt appeared first on Hvilkenbil.dk.