BILTEST: Designet er til diskussion, men når det kommer til plads og effektivt ladenetværk kommer ingen op på siden af Tesla Model Y.
Hvilken bil?
75 procent af Tesla Model Y stammer fra Model 3. Men Y har været udsat for cykelpumpe-tricket og er svulmet i højden og en smule i længden. Fra de fleste vinkler er Y – for at sige det mildt – ubetinget mindre sporty og skarp at skue end Model 3. Omvendt er den et godt eksempel på, hvor meget plads man kan få ud af en bil, når benzinmotor, gearkasse, udstødningssystem og brændstoftank ikke er en del af pakken. For pladsen i Y’eren er intet mindre end enorm med tre fuldvoksne bagsæder og et forslugent bagagerum.
Model Y fås i to udgaver: Long Range (testbilen) med 533 km rækkevidde til 535.000 kr. og Performance med 514 km rækkevidde til 604.000 kr. Listen over standardudstyr er lang, og man savner som sådan intet. Standardfarven er hvid, de øvrige fire kulører, som den kan fås i, koster ekstra, det samme gør hvide lædersæder, 20 tommer fælge, vinterhjul og to pakker med aktivt sikkerhedsudstyr og selvkørende funktioner i forskellig grad.
Model Y produceres nu på Teslas nye gigafabrik ved Berlin, og i første kvartal i år sprøjtede fabrikken over 300.000 biler ud. Leveringstiden varierer men i øjeblikket får Y-købere deres bil noget hurtigere end 3-købere.
Vidste du at?
Model S, Model 3, Model X og Model Y = S3XY – tjek lige den. Det er da frækt glimt i øjet, som ville være utænkeligt, hvis man var en stramslipset tysk Doktor Diplom Ingeniør.
Netop californisk afslappethed, selvsikkerhed, der rækker til Månen og tager Twitter med samt i perioder glimt i øjet er karakteristika til beskrivelse af Tesla-ejer Elon Musk.
Men Musk og Tesla er også et paradoks, og en sammenligning kan være værd at overveje: Kan man sammenligne en Boeing 380’er eller en humlebi med Tesla? Underligt spørgsmål, men på en måde ja. At de to førstnævnte kan flyve er nærmest naturstridigt; at Tesla efter snart 20 år stadig eksisterer er tæt på lige så naturstridigt.
For Tesla har notorisk været kendt for forsinkelser, og først for nylig har virksomheden præsteret sorte tal på bundlinjen. Alligevel er Tesla flyvende og er målt på aktiekurser verdens mest værdifulde bilfabrik. Og Elon Musk er et af verdens rigeste mennesker.
Hvordan er førerpladsen?
Men tilbage til bilen: Tesla Y er en virkelig rar bil at opholde sig i. Man sidder højt og bekvemt i de amerikaner-komfortable loungesæder, og den stilrene indretning er enestående. Overblikket frem og til siden er stort, bagud er man til gengæld i totalt mørke på grund af den opulente bagdel, men så er man heldigvis godt hjulpet af et bakkamera og parkeringssensorer.
Kommandocentralen er den store 15 tommer touchskærm, to stilke bag rattet og to rulleknapper på rattet, og vil man have hurtigtreagerende og krystalklar touchskærm, er Teslas ubetinget i topklasse.
Men – jeg beklager – sangen er sunget før og bliver det igen: Så fedt, smart og betryggende er det altså ikke, at stort set alt foregår ved at trykke sig frem gennem diverse menuer på skærmen. Lige fra aktivering af elbagruden til indstilling af sidespejlene. Ja, selv åbning af handskerummet foregår via skærmen.
Dem, der har fingrene nede i udviklingen af vores uundgåeligt mere og mere digitaliserede hverdag, glemmer nogle gange, at nyt skal være nemt og ALDRIG mindre nemt end det, det afløser.
Hvordan opleves kabinen?
Pladsen er som nævnt enorm. Ingen kardantunnel, tre fuldfede bagsæder, højt til loftet og et glastag, der medvirker til en lys og luftig fornemmelse.
Fire USB-stik, masser af stuve af vejen-plads, og det store bagagerum på 854 liter toppes op med et “frunk”, altså et bagagerum foran, på 117 liter. En konkurrerende SUV som Skoda Enyaq er det nærmeste, vi kommer i kunsten at være gavmild med pladsen.
Finishen er upåklagelig, og ingen steder kunne jeg finde fingre at sætte på uheldige samlinger og den lidt løse, amerikanske kvalitet, som de første Teslaer ellers var kendte for.
Er sikkerheden i orden?
Model Y er ikke Euro NCAP-testet, men Model 3 og Model Y står på samme platform og har stort set samme sikkerhedsudstyr, og da Model 3 fik topkarakter i 2019, kan man lune sig ved det.
Lune sig kan man også ved det femstjernede testresultat fra 2021 i den nordamerikanske NHTSA-test – National Highway Traffic Safety Administration, der hører under det amerikanske transportministerium.
Tesla er forberedt til forskellige selvkørende niveauer, som vil kunne opdateres “over the air” i takt med, at de enkelte landes lovgivninger åbner for det. Der er dog et stykke vej, og den tilladte adaptive fartpilot kombineret med følgefunktion og automatisk vognbaneskifte fik jeg ikke til at fungere på en måde, hvor jeg følte mig tryg. Så jeg nøjedes med den adaptive fartpilot, der til gengæld virker overbevisende.
Hvordan kører den?
Model Y er først og fremmest et komfortabelt bekendtskab. Fraværet af støj fra vind og vej er imponerende, og den er meget amerikansk i sin måde at køre på.
Dog kan den ikke løbe fra kampvægten på knap to ton, hvor skarpe kanter og lave kloakdæksler slår hårdt igennem, ligesom den over 110 km/t bliver småsitrende og nervøs. Styretøjet virker syntetisk – som om man ikke rigtigt har direkte forbindelse fra rattet til asfalten. Det har man selvfølgelig, men der er langt fra en Polestar til Tesla Model Y, når det kommer til styretøj.
Oveni de to tons køreklare vægt, må man læsse 315 kilo passagerer og bagage ombord, inden totalvægten er nået.
Det vil i runde tal sige, at man må have fire passagerer med, som i snit vejer lige under 80 kilo, men ret meget mere bagage end en oplader til mobiltelefonen og en tandbørste må de fem i bilen ikke have med i håndbagagen.
Potentielt risikerer man faktisk ret nemt at overskride bilens tilladte totalvægt. Model Y må i øvrigt trække op til 1.600 kilo på krogen.
Hvordan er motor og opladning?
Teslas supercharger-ladenetværk er intet mindre end fantastisk. Kun i en Tesla tænker jeg ikke på, om der mon vil være plads til mig, når jeg når frem til en lynladestation – der er altid plads.
I princippet kan Model Y lade med op til 250 kWh, men gennemsnittet lå vel mellem 70 og 100 kW. Fra 10 til 80 procent af batteriets kapacitet blev dog stort set hver gang klaret på omkring en halv time. I hjemmeladeren tankes med 11 kW – altså vil batterikapaciteten på 75 kWh som regel kunne nås i løbet af natten.
I løbet af testugen, der inkluderede flere motorvejsture med op til 130 km/t ved halvlune forårstemperaturer, lå rækkevidden i omegnen af 400 kilometer plus-minus.
Elmotoren yder 262 kW, hvilket omregnet svarer til 351 hestekræfter, så der er masser af kræfter til hurtige overhalinger. 0-100 km/t klares på fem sekunder.
Ved lutter bykørsel, kun en smule landevejskørsel og samlet 50 kilometers kørsel lykkedes det flere gange at komme hjem med næsten lige så meget på batteriet, som da jeg kørte hjemmefra.
Passer prisen?
De seneste år har ulykkerne væltet ned over os alle sammen, også bilproducenterne: corona-pandemi, mikrochip-mangel, flaskehalse i de store containerhavne og dermed store ventetider på at få varer frem efterfulgt af Ruslands vanvittige overfald på Ukraine og følgeeffekter som inflation og dyrere lån. Det har også for Tesla betydet, at priserne er skruet pænt op de seneste måneder.
Så basisprisen for Model Y med den længste rækkevidde – 533 km – er i skrivende stund 535.000 kr. Det er godt 50.000 kr. mere end Model 3, der qua lavere vægt og bedre aerodynamik har en rækkevidde på 602 km.
Har man behov for at kunne accelerere fra 0 til 100 km/t på 3,7 sekunder, er Model Y Performance til 604.000 kr. og en rækkevidde på 514 km løsningen.
Er der alternativer?
Hvis man bestiller sin Model Y nu, vil den kunne leveres senest til oktober. Model 3 Long Range kan tidligst leveres efter årsskiftet.
Tættest på i performance og rækkevidde kommer Mustang Mach-E med en ydelse på 263 kW og en rækkevidde på 540 km; den koster knap 562.000 kr. Hvad angår plads, kan Mustang ikke matche Model Y.
Grundprisen på Audi Q4 e-tron 40 Attitude med 508 kilometers rækkevidde er 415.000 kr., men da Teslaen er ganske veludstyret, skal man hælde en del på tyskeren for at komme på niveau. Og så løber prisen op. Audis nære familiemedlemmer, VW ID.4 og Skoda Enyaq, er også værd at kigge på som oplagte konkurrenter.
De prismæssigt stærkeste konkurrenter er Hyundai Ioniq 5 og Kia EV6 med henholdsvis 507 og 528 km rækkevidde og alt i udstyr, og så ender de i underkanten af 450.000 kr. Ioniq 5 kommer tæt på at matche Model Y på plads i kabine og bagagerum. Men ingen af konkurrenterne har adgang til Teslas superchargernetværk – og det er til Teslas fordel.
Konklusion:
For: Ladenetværk, plads, betjening, rækkevidde
Imod: Pris, intet headup-display, styretøj
Hvilkenbil siger:
FAKTA: Tesla Model Y Long Range
Vejl. pris, inkl. lev.: 535.000 kr.
Anslået kontantrabat: * 0 kr.
Årlig ejerafgift: 680 kr.
Garanti): 4 år/80.000 km (alt efter, hvad der kommer først)
Garanti (batteri): 8 år eller 192.000 km (alt efter, hvad der kommer først)
Sikkerhed (Euro NCAP): Ej testet
Antal airbags: 6 airbags
Længde/bredde/højde: 475/192/189 cm
Bagagerum (min/max): 854/2.158 liter + 117 liter foran
Vægt: 1.979 kg
Anhængervægt med/uden bremser: 1.600/750 kg
Batterikapacitet: 75 kWh
Rækkevidde (WLTP): 533 km
Forbrug: 17 kWh/100 km
Målt forbrug: 22 kWh/100 km
Ladeevne: Op til 250 kWh DC
Opladningstid: 25 minutter (10-80 pct. ved Tesla Supercharger/DC-lynlader), 7 timer (11 kW AC)
Effekt: 262 kW (svarer til 351 hk)
0-100 km/t: 5,0 sek
Topfart: 217 km/t
Særligt standardudstyr:
Automatisk nødbremse med fodgænger- og cyklistgenkendelse, aktiv vognbaneassistent med følgefunktion, aktiv blindvinkelsensor, vejskiltegenkendelse, automatisk nødopkald, adaptiv fartpilot, LED-for og baglygter, aut. op- og nedblænding, regnsensor, aut. nedblænding af bakspejl, 3-zonet klimaanlæg, elektrisk justerbare forsæder, læderindtræk, varme i alle sæder samt i rat, elektrisk justerbare og sammenklappelige sidespejle m. varme, p-sensor for og bag, bakkamera, elruder for og bag, vinkling af bagsæderyglæn, elektrisk bagklap, 15 tommer touchskærm, navigation, Bluetooth, trådløs opladning af to mobiltelefoner, 4 USB-porte, glastag, lydanlæg m. 14 højttalere og subwoofer, elektrisk bagklap, 19 tommer alufælge. ( * Anslået af hvilkenbil.dk)
Ekstraudstyr:
Metallak: 9.500-17.500 kr.
Enhanced Autopilot (bl.a. samspil mellem navigationsanlæg og autopilot, aut. parkering, automatisk vognbaneskifte): 29.500 kr.
Fuldt selvkørende-funktion (alt fra Enhanced Autopilot + forberedt til selvkørsel): 58.300 kr.
Sort på hvidt-interiør: 9.500 kr.
20 tommer alufælge: 17.500 kr.
The post Model Y er et effektivt rumuhyre appeared first on Hvilkenbil.dk.