Produktionsstop og forsinkelser følger i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine. Især elbiler kan blive hårdt ramt.
De menneskelige tragedier fylder naturligvis mest, fordømmelserne af Rusland og den russiske præsident, Vladimir Putin, er utallige og helt på sin plads. Og selvfølgelig er de afledte konsekvenser for bilverdenen dybest set ligegyldige i det store perspektiv.
Men nu er det bilerne, vi beskæftiger os med her på Hvilkenbil, og derfor er det relevant at beskrive de afledte effekter af Ruslands overfald på Ukraine.
Ramt er især Volkswagen-koncernen. Heller ikke BMW, Mercedes, Renault og Ford går fri. Deres ukrainske underleverandører producerer ikke, og på grund af Vestens sanktioner mod russerne er både produktion og omsætning berørt i Rusland.
VW, Skoda, Audi, Porsche, BMW og Mercedes er blevet tvunget til at skrue ned eller i nogle tilfælde helt standse for produktionen. I hvert fald midlertidigt. De køber kabler af den ukrainske virksomhed Leoni, der har to fabrikker i henholdsvis Stryi syd for byen Lviv i det vestlige Ukraine nær grænserne til Polen og Tjekkiet og i Kolomyja syd for Lviv tæt på grænsen til Rumænien. Normalt er 7.000 mennesker her beskæftiget med at producere elektriske kabler til de nævnte bilfabrikker.
Da produktionen er ret specialiseret, kan man ikke fra den ene dag til den anden bede andre producenter overtage. Men Leoni har også fabrikker i Rumænien, Serbien, Tunesien og Marokko, og man forsøger at få skubbet gang i yderligere produktion dér, indtil fabrikkerne i Ukraine – måske og forhåbentlig – kan gå i gang igen.
Stop for flere elbiler
I en bil er der op til fem kilometer kabler, og især elbiler er ramt.
Skoda har måttet indstille produktionen af Enyaq på fabrikken i Tjekkiet. Volkswagen har på fabrikkerne i de tyske byer Dresden og Zwickau standset produktionen af ID.3– og ID.4-modellerne, ligesom Audi Q4 e-tron og Cupra Born er berørt.
BMW, Mercedes, Renault og Ford skruer også ned, men har i skrivende stund ikke meddelt på hvilke fabrikker, og hvilke modeller der rammes.
Blandt de fabrikker, som er direkte involveret i produktion på russiske virksomheder, er Volkswagen, der har to fabrikker i henholdsvis Kaluga nord for Moskva og i Nizhny Novgorod øst for Moskva. VW har meddelt, at produktionen er stoppet.
I skrivende stund har Stellantis-koncernen, der sammen med Mitsubishi har en fabrik i Kaluga med 2.700 ansatte, ikke meddelt, hvad man har tænkt sig at gøre. Men det løser sanktionerne nok for Stellantis-topchef Carlos Tavares. Koncernen står blandt andet står bag Peugeot, Citroën, Opel, Fiat, Alfa-Romeo, Jeep, Chrysler og Dodge.
Forlader Rusland
Ford var allerede før Putins overfald på Ukraine i færd med at trække sig fra fabrikkens produktionssteder i Rusland, og den proces fremskyndes nu. Mercedes, der har investeringer i den russiske lastbilfabrikant Kamaz er på vej ud af samarbejdet.
De asiatiske producenter, japanske Toyota og sydkoreanske Hyundai-Kia, synes som følge af krigen i Ukraine ikke umiddelbart at være berørt på leveringsvanskeligheder fra underleverandører.
I forvejen har bilfabrikkerne på grund af coronakrisen og den globale forsyningssituation været voldsomt hæmmet af især mangel på mikrochips med lange leveringstider som resultat. Krigen i Ukraine vil i hvert fald midlertidigt forværre den situation.
The post Putins krig rammer også bilerne appeared first on Hvilkenbil.dk.