BILTEST: Alle crossovers moder, Nissan Qashqai, har fået et markant løft, men er stadig helt genkendelig og skabt til fortsat succes.
Hvilken bil?
Diesel er fortid i den nye Nissan Qashqai, først i løbet af 2022 kommer en hybrid, så indtil videre er den her kun med 1,3 liters turbobenziner i en mild hybrid-udgave med to ydelser: 140 hk med manuelt gear eller 158 hk med automatgear og mulighed for firehjulstræk.
Nissan skal have ros for at prioritere sikkerheden højt, for selv i den billigste Visia med 140 hestes motor og 6-trins manuel gearkasse til 275.000 kroner er sikkerhedspakken omfattende med automatisk nødbremse, adaptiv fartpilot, aktiv vognbaneassistent, advarsel mod krydsende trafik, skiltegenkendelse, p-sensor bag og fuld LED-lygter.
Næste trin hedder Acenta, koster 303.000 kr., og her får man bl.a. regnsensor, sædevarme, varme i rat og forrude, læderrat, førersæde med elektrisk lændestøtte, 2-zonet klimaanlæg og Apple CarPlay/Android Auto. N-Connecta koster 320.000 kr. og byder bl.a. på navigation, 360 graders kamera og 18 tommer alufælge.
Næste Qashqai hedder Tekna, og koster 361.000 kr. Den har intelligente LED-forlygter, der selv blænder op og ned, aktiv vognbaneassistent, farttilpasning ved for eksempel rundkørsler og vejsving, head-up-display, elektrisk betjening af bagklappen, lædersæder og elektrisk indstilling af førersædet.
Merprisen for automatgearet X-tronic inklusive 18 ekstra hestekræfter er mellem 28.000 og 34.000 kr., og vil man have træk på alle fire, skal man smide mellem 35.000 og 47.000 kr. afhængigt af udstyrsvariant. Testbilen er den 158 hestes med automatgear, forhjulstræk og Tekna-udstyr. Prisen er 396.000 kr.
Vidste du at?
Hvem skulle i 2007 have troet, at gud og hvermand hurtigt ville kunne udtale ordet Qashqai lige så ubesværet som risengrød?
… og hvis der skulle være nogle derude, som stadig er i tvivl, så lad os få det på plads: Kas-kaj. Så simpelt kan det siges.
Ret hurtigt derefter lærte vi også at sige crossover, for moderen til den biltype er netop Qashqai. Biltypen er, som crossover antyder, en krydsning, og den kombinerer SUV’ens bekvemme indstigningshøjde med stationcarens rummelighed.
Biltypens popularitet er blevet enorm over det meste af verden, Nissan har indtil videre solgt omkring fem millioner Qashqai på verdensplan, i Europa tre millioner. I flere år har den været blandt de fem mest solgte i Danmark og i 2019 endda den mest solgte.
Den helt fornyede Qashqai er den tredje i rækken, den står på Nissan-Renault-Mitsubishi-alliancens CMF-C-platform. Akselafstanden er vokset med to centimeter, der er kommet bagsædepassagererne til gode, og bagagerummet er vokset med 74 liter til 504 liter.
Hvordan er førerpladsen?
Qashqai i de to første generationer havde mest karakter af at være en brugsbil. Bundsolid med slidstærke materialer, næsten a la Suzuki. I den nye åbenbares efter min smag stadig lidt for mange forskellige typer materialer i førerens synsfelt, men generelt er lækkerhedsfaktoren opjusteret med fine, multijusterbare sæder, superlogisk betjening og et lækkert læderrat.
Instrumenteringen er klar og overskuelig, og der er – juhuu og tak for det – stadig drejeknapper til indstilling af temperatur og trykknapper til eksempelvis sædevarme, ratvarme og elbagrude. Med andre ord intet unødigt fedteri med trykskærmen og uendelige menuer, fordi nogle ingeniører tror, at vi elsker at swipe og trykke på skærmen i vores bil på samme måde, som vi betjener vores smartphone.
Hvordan opleves kabinen?
Pladsen på bagsædet er virkelig fin, gulvet næsten plant, så selv personen på midtersædet sidder fornuftigt. Med glassoltag forsvinder lidt af loftshøjden, men der er stadig luft over de flestes hoveder.
Crossover-konceptet er netop, at man stiger ind og sidder højt med stort overblik, og da bagdørene nærmest åbner 90 grader, er ind- og udstigning nem og behagelig.
I Tekna-udgaven skaffer den elektriske bagklap adgang til det store bagagerum, hvor bunden kan justeres i to højder.
Er sikkerheden i orden?
Kun en bil har i 2021 scoret flere point end Qashqai i Euro NCAPs sikkerhedstest, og det er Mercedes EQS. Så med de fem flotte stjerner kan Qashqai kun beskrives som en exceptionelt sikker bil.
Både hvad angår evnen til at passe på fører og passagerer i tilfælde af en ulykke, og ikke mindst når det kommer til de aktive sikkerhedssystemer, der skal forhindre ulykker i at ske.
Eneste svage punkt, hvilket ofte ses, når det kommer til de lidt højere biler, er, at Qashqai er en smule hårdhændet over for bløde trafikanter, hvis de bliver ramt af bilens front.
Hvordan kører den?
Qashqai er frem for alt komfortabel, letkørt og støjsvag. Undervognen er i her i tredje generation strammet lidt op for at minimere krængninger og risikoen for køresyge passagerer på bagsædet, og Nissan har generelt ramt et fint kompromis.
I de to lavest udstyrede modeller er hjulene 17 tommer, N-Connecta og Tekna kører på 18 tommer, men testbilen har i det lækre designs hellige navn fået endnu en tomme på. Og så skal de hjul nok ikke være større, hvis komforten ikke skal sættes over styr.
Hvordan er motoren?
Automatgearet – kaldet X-tronic – er i udgangspunktet samme trinløse CVT-gear, der også kendes fra for eksempel Toyotas hybrid-modeller, men her er det særdeles velfungerende uden tendens til at løbe op i hysteriske omdrejninger under acceleration. Kun hvis man virkelig trykker speederen ned i gulvtæppet, kommer milliongearene på støjende overarbejde.
Under normale omstændigheder aner man kun svagt de syv, nærmest umærkelige trin, der er lagt ind – det spiller, og det spiller bedre, end Toyota endnu har præsteret at få deres CVT-gear til at fungere.
Under bykørsel med mange igangsætninger er samspillet mellem motor, transmission og stop-/start-automatikken meget gelinde. Bilen har kun et 12 Volts- og ikke et 48 Volts-batteri til at hjælpe og berettige til betegnelsen mildhybrid, hvilket måske er forklaringen på, at benzinmotoren først går ud, når bilen holder helt stille, og ikke mens man triller frem mod det røde lys.
Den nye Qashqai er som forgængeren sat til at kunne køre knap 16 kilometer på literen. Med meget motorvejskørsel i testen landede vi på 14,4, og det er godkendt.
Passer prisen?
Tidligere var Nissan berømmet for at kunne præstere nogle særdeles konkurrencedygtige priser på deres Qashqai, og kampagner var snarere normen end undtagelsen. Men listeprisen på tredje generation Qashqai er stukket lidt af. 275.000 kr. for den såkaldte “indstigningsmodel” er umiddelbart meget fair, men den mangler en del af det udstyr, man ellers forventer af en bil til den pris.
Man skal op i mindst 320.000 kr. for at have en fornuftigt udstyret Qashqai N-Connecta, mens den topudstyrede Tekna koster 361.000 kr. med 140 hk og manuel gearkasse. Så er Qashqai vist også betalt.
Hvilkenbil har ikke prøvet den 140 hestes Qashqai med manuel gearkasse, så om det velfungerende X-tronic-gear og de 18 ekstra hestekræfter er mellem 28.000 og 35.000 kr. værd, kan jeg ikke give et kvalificeret bud på. Men jeg vil dog påstå, at firehjulstræk ikke er 47.000 kr. værd. X-tronic med 158 hk – både med forhjuls- og firehjulstræk – må trække en anhænger på 1.800 kilo.
Er der alternativer?
Hyundai Tucson er nok det, der kommer nærmest. I benzinudgave med automatgear ligger priserne umiddelbart tæt på Qashqai, men Hyundai er beriget af at have en ladehybrid i stalden, der med 245 hestes drivlinje og godt med udstyr koster fra 340.000 til 375.000 kr. Peugeot 3008 findes også i en veludstyret plug-in-hybrid til 345.000 kr.
Nissan Qashqai kommer slet ikke som ladehybrid. Man satser på en hybridversion med teknik i stil med Honda Jazz kaldet e-Power. Den kommer til at køre som en elbil drevet af en 140 kW-elmotor med en 1,5 liters benzinmotor under hjelmen, der groft sagt fungerer som generator. Qashqai e-Power er planlagt til andet halvår 2022.
Konklusion:
For: Komfort, rummelighed, sikkerhedsudstyr.
Imod: Lidt for høj pris, automatgear og firehjulstræk er dyrt, ladehybrid findes ikke.
Hvilkenbil siger:
FAKTA: Nissan Qashqai 1,3 158 Xtronic Tekna
Vejl. pris, inkl. lev.: 396.000 kr.
Anslået kontantrabat:* 20.000 kr.
Billigste: 274.980 kr. (140 Visia 6-trins man.)
Privatleasing: 4.995 kr./måned. Førstegangsydelse 6.995 kr. (15.000 km/år, leasingperiode 36 måneder.) Billigste privatleasing: 3.995 kr./måned (140 Acenta – kampagne).
Årlig ejerafgift: 1.200 kr.
Garanti (rust/mekanik): 12/3 år
Sikkerhed (Euro NCAP):
Antal airbags: 6 + centerairbag
Længde/bredde/højde: 443/184/163 cm
Bagagerum (min/max): 504/1.593 liter
Vægt: 1.468 kg
Benzinmotor: 4 cyl., 1,3 liter, turbobenzin, mildhybrid
Ydelse: 158 hk
Forbrug (EU-norm): 15,9 km/l (145 gr. CO2/km)
Forbrug i test: 14,4 km/l
0-100 km/t: 9,2 sek
Topfart: 199 km/t
Særligt standardudstyr:
Automatisk nødbremse med fodgænger- og cyklistgenkendelse, adaptiv fartpilot, aktiv vognbaneassistent, vejkrydsassistent, skiltegenkendelse, farttilpasning v. rundkørsler og vejsving, nedbremsning ved krydsende trafik bag, intelligente LED-forlygter m. fjernlysassistent, headup-display, SOS-nødopkald, træthedsregistrering, opvarmet forrude, p-sensor for og bag, bakkamera, 360 graders kamera, elektrisk indstilling af førersæde, lændestøtte og varme i forsæder, varme i rattet, bluetooth, 9 tommer skærm, Apple Carplay/Android Auto, trådløs opladning af smartphone, lydanlæg m. 6 højttalere, navigationsanlæg, 2-zonet klimaanlæg, el-sidespejle m. varme, regnsensor, aut. nedblænding af bakspejl, nøglefri betjening, elektrisk betjening af bagklap, mørktonede ruder bag, 18 tommer alufælge. (*Anslået af hvilkenbil.dk)
Metallak: 8.000-15.000 kr.
Designpakke (glastag, tagrælinger, 19 tommer alufælge): 8.100 kr.
BOSE-lydsystem m. 10 højttalere: 4.500 kr.
The post Ny Nissan Qashqai er forfinet og raffineret appeared first on Hvilkenbil.dk.