Danskernes nyeste biler kører syd for København – de ældste på øerne. I snit er vores biler godt 9 år gamle – og bliver stadig ældre.
Der er store geografiske forskelle på, hvor gamle danskernes biler er. Det viser en status på bilparken fra Danmarks Statistik ved årsskiftet.
De ældste biler kører rundt på de danske øer. På Ærø er privatbilerne til i snit 13,6 år tæt fulgt af Samsø med 13,3 år – to år ældre end bornholmernes biler, der er tredjeældst.
De yngste biler med en privat bruger – inkl. leasingbiler – findes til gengæld i Vallensbæk Kommune med en gennemsnitsalder på kun 7,5 år.
De yngste privatbiler findes generelt i Københavns omegn, Nordsjælland, Århusområdet, Aalborg, Odense, Esbjerg og Fredericia, oplyser Danmarks Statistik.
Mønstret er det samme som sidste år. Gennemsnittet for de private brugeres biler i hele landet er 9,2 år, mens firmabilerne er 4,3 år. Alle bilerne under et er 8,9 år mod 8,8 år for et år siden – altså en my ældre. En bilmodel som tredje generation af Kia Rio på billedet herover kom på markedet sidst i 2011 som en 2012-model for lidt mere end ni år siden.
Skidt for miljø og sikkerhed
Dermed går udviklingen den forkerte vej, påpeger redaktør på Hvilkenbil.dk Jens Velling.
De ældre biler udleder betydeligt mere CO2 og flere partikler end nyere modeller, understreger han.
”Den aldrende bilpark betyder desværre også, at en meget stor del af de biler, danskerne kører rundt i, ikke er udstyret med automatisk nødbremse og andre aktive sikkerhedssystemer, som vi ved redder liv i trafikken,” siger Jens Velling.
Bare for få år siden, i 2018, var det kun omkring halvdelen af de nye biler, der blev solgt, som var udstyret med automatisk nødbremse.
”Udviklingen går i rivende hast og den nye generation af nødbremser registrer også fodgængere og cyklister,” siger Jens Velling.
EU arbejder på, at automatisk nødbremse skal være et krav i alle nye biler fra 2022.
FAKTA: Automatisk nødbremse et ’must’ i nye biler fra 2019
Fordi nødbremse-systemerne er så vigtige for sikkerheden, har den fælles europæiske sikkerhedsorganisation Euro NCAP valgt at inkludere de nye nødbremser i sine omfattende test af nye biler. Det betyder, at en ny bil skal være udstyret med nødbremse for at kunne opnå topkarakter. Organisationen tester systemet i to omgange: Ved bykørsel (AEB-City) og ved lande- og motorvejskørsel (AEB-Interurban).
Kilde: FDM
The post Øboerne har de ældste biler appeared first on Hvilkenbil.dk.