Ladehybrider kan blive op mod 100.000 kr. billigere på baggrund af teoretisk lavt brændstofforbrug. Ifølge analytiker kan det skade elbil-salget.
Den store vinder i Eldrup-kommissionens udspil om nye bilafgifter kan meget vel blive ladehybrider – altså biler, der kombinerer benzin- eller dieselmotor med eldrift og et opladeligt batteri. Hvis man tager udgangspunkt i den såkaldte afgiftsmodel 3, der fører 750.000 nul- og lavemissionsbiler med sig i 2030 – og er kommissionens egen foretrukne – vil de ladehybridbiler falde markant i pris. Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af beregninger fra Bilbasen og De Danske Bilimportører.
En Passat 1,4 TSI 218 PHEV Variant (billedet) vil således kunne fås til 340.240 kr., hvilket er en besparelse på næsten 93.000 kr. i forhold til i dag. Dermed vil en opladelig Passat være langt billigere end billigste udgave med benzinmotor.
Dermed vil man kunne få en stor VW Passat stationcar ladehybrid til samme pris som en noget mindre VW ID.3-elbil.
En Mercedes GLE 350 vil angiveligt falde med 200.000 kr., fordi den bl.a. får et enormt fradrag med sit officielle WLTP-forbrugstal på ca. 90 km per liter benzin.
Den nye BMW 330e Sportline vil falde ca. 85.500 kr. i forhold til dagens pris på 528.000 kr. Det vil gøre modellen til den billigste 3-serie i Danmark.
Danmarks mest solgte bil i disse måneder, Ford Kuga 2,5 ladehybrid, som i forvejen fås til under 300.000 kr., vil falde 14.500 kr. i pris, mens den populære Kia Niro 1,6 GDI PHEV står til et fald på 15.000 kr.
Teoretisk lavt forbrug
Markedsanalytiker på Bilbasen Jan Lang er overrasket over, at ladehybrider bliver favoriseret på den måde.
”Det ser ud til, at ladehybriderne bliver forfordelt, og det vil kunne forlænge afhængigheden af de fossile biler, da hybriderne jo langtfra kun kører på strøm,” siger Jan Lang til avisen.
”Hvis det er kommissionens hensigt, vil det betyde en lang næse til den lange række af købere til benzin- og dieselbiler. De fleste vil købe en ladehybrid, fordi bilerne ganske enkelt bliver langt billigere,” siger han og understreger, at det kan gå ud over udbredelsen af elbiler.
I bilisternes interesseorganisation FDM er man heller ikke begejstret.
”Det er, hvad der sker, når man bygger videre på en afgiftsmodel, der delvist tager udgangspunkt i bilens værdi. Det bliver enormt kompliceret, og de her ladehybrider får et meget stort fradrag, fordi de har et lavt teoretisk brændstofforbrug,” siger Torben Lund Kudsk, der er afdelingschef i Økonomisk Politisk Sekretariat hos FDM.
Det fradrag bliver langt større i den nye afgiftsmodel.
FDM er kritisk over for, at kommissionen bruger de urealistiske beregninger, hvor man bl.a. antager, at bilen kører af sted med fyldt batteri, til at beregne afgiften. Der er bl.a. eksempler som den store Mercedes ladehybrid, der officielt kan køre op mod 144 km på en liter diesel.
Der er dog ikke nødvendigvis tale om en ’grøn’ bil, når man kører i en ladehybrid. Bilen er kun ’grøn’, når man husker at lade den op.
”Så må vi jo håbe, at ejerne faktisk lader bilen op,” slutter Torben Lund Kudsk.
FAKTA: Det meget betyder Eldrup-kommissionens forslag
Hos De Danske Bilimportører har man lavet beregninger, så danskerne kan se, hvad kommissionens forslag helt konkret betyder for bilens pris.
Priseksempler for ‘model 3’ (750.000 elbiler i 2030):
Elbiler:
Hyundai Kona Electric
Prisændring: 0 kr.
Renault Zoe
Prisændring: 0 kr.
Tesla Model 3 Long Range
Prisændring: +26.382 kr.
Audi e-tron 55
Prisændring: +7.822 kr.
Ladehybrider:
Kia Niro PHEV
Prisændring: -15.081 kr.
VW Passat GTE Variant
Prisændring: – 92.754 kr.
Ford Kuga Plug-in Hybrid:
Prisændring: -14.490 kr.
Diesel:
Peugeot 208 blue hdi 100:
Prisændring: +5.994 kr.
Skoda Octavia 2,0 TDI 150:
Prisændring: -2.698 kr.
Benzin:
VW Polo 1,0 95 hk:
Prisændring: -10.001 kr.
Nissan Qashqai 160 dCT:
Prisændring: +6.421 kr.
Kilde: De Danske Bilimportører/Jyllands-Posten
The post Kommissionsforslag favoriserer ladehybrider appeared first on Hvilkenbil.dk.