Mange danskere lader bilen stå i tomgang, viser undersøgelser. Selv om det er forbudt og forsikringen ikke dækker, hvis bilen bliver stjålet.
På tankstationen, foran hjemmet, ved arbejdspladsen. Danskerne efterlader i stor stil bilen tændt eller med nøglen i tændingslåsen – og gør det let for biltyven.
Fx viser en helt ny undersøgelse lavet af YouGov for Circle K Danmark, at hver fjerde dansker en gang imellem holder i tomgang, når de besøger en tankstation. Fx for lige at købe en kop kaffe eller få stillet den lille sult, når man er færdig med at tanke brændstof.
I en lignende undersøgelse foretaget tidligere i år af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring er antallet endnu højere. Her svarer en tredjedel af bilejerne, at de har forladt deres bil i tomgang eller med nøglerne i tændingen fx for at varme bilen op en kold morgen.
Grov uagtsomhed
Ikke så smart, for kaskoforsikringen dækker ikke, hvis bilen bliver stjålet i tomgang.
”Hvis man efterlader bilen i tomgang eller med nøglerne i tændingen, stiger risikoen for, at den bliver stjålet. Det bliver anset som grov uagtsomhed, og så er det ikke sikkert, at forsikringen dækker,” siger Henrik Sagild, skadedirektør i Gjensidige Forsikring.
Det er kun en femtedel af de adspugte, der ikke ved dette. Langt de fleste er altså klar over, at de løber en stor risiko, men lader alligevel nøglerne sidde i.
”Det er overraskende mange og på alle måder uansvarligt,” siger redaktør på Hvilkenbil.dk Jens Velling.
Det er ulovligt at forlade bilen med nøglen i tændingen og kan også udløse en bøde.
Tomgangskørslen forurener desuden, og støjen kan genere naboerne, påpeger redaktøren.
1.000 kr. i bøde
En lang række af landets kommuner har derfor indført regler for, hvor længe man må holde i tomgang uden at være ude i trafikken. Oftest er tidsgrænsen sat til et minut, men i få tilfælde er den på op til tre minutter.
Hvis der er regler i kommunen, så gælder de Ifølge FDM både på offentlig og privat grund. Det vil sige, at du også kan blive straffet med bøde på op til over 1.000 kr. for at holde i tomgang på din egen grund.
Ifølge Miljøstyrelsen kan du henvende dig til din kommune og få oplyst, om der er regler for tomgang i din by. Ofte kan du finde oplysningen på kommunens hjemmeside.
Tomgangsreglerne gælder dog ikke, hvis man for eksempel venter på grønt lys i et lyskryds, men her vil mange nyere biler i øvrigt automatisk slukke motoren. Til gengæld kan det udløse bøder, hvis man holder i tomgang på en spærret motorvej.
Ifølge undersøgelsen fra YouGov for Circle K Danmark er det nordjyderne, der holder mindst i tomgang på tanken, kun ca. hver femte. Københavnerne og bilisterne i Region Syddanmark er de mest tankeløse. Her svarer mere end hver fjerde, at de af og til lader bilen stå i tomgang.
Fakta om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget af YouGov for Circle K blandt 1021 respondenter i foråret 2020.
Har du holdt i tomgang inden for de sidste år, mens du handlede på en servicestation med butik eller brugte servicestationens faciliteter?
Kilde: YouGov for Circle K Danmark
The post Hver fjerde efterlader bilen i tomgang appeared first on Hvilkenbil.dk.