BILTEST: Nissan Juke er sluppet af med sit aparte udseende. Den lille SUV pleaser øjet, kører godt men er relativt dyr og fås kun med én motorvariant.
Hvilken bil?
Første generation af Nissan Juke fik af onde tunger tilnavne som ’Joke’ og ’Puke’ på grund af sit aparte forparti. Alligevel holdt modellen skansen i næsten 10 år. Fronten på anden generation er re-designet med en heldig hånd, mens de øvrige linjer er genkendelige. Teknisk står den nye udgave af Juke på samme platform som søsterbilen Renault Captur. Dermed er afstanden mellem akslerne øget med ti centimeter i forhold til forgængeren. Priserne for den nye Nissan Juke starter ved 202.000 kr. Alle varianter undtagen indstigningsudgaven ’Visia’ leveres med en særlig lanceringspakke med valgfrit originaltilbehør for 15.000 kr. Motorvalget er let: Alle Juke leveres med en 1,0 liters turbobenzinmotor med 117 hk. Vi tester her en særlig designudgave af Juke, N-Design, til 279.000 kr. inklusive et 7-trins automatgear af dobbeltkoblingstypen med en merpris på 18.000 kr.
Vidste du at?
Du kan selv vælge, hvordan din Nissan Juke skal køre – sådan da. Fra Acenta-udstyr og op kan du nemlig præge styretøjet og motorens udtryk med valg af Eco-, Normal- og Sport-indstilling via en lille knap i midterkonsollen. Og der er markant forskel på motorens karakteristik alt efter indstilling. I ’Eco’ er det nærmest som om, der er lagt en dyne over maskinen med det formål at spare på benzinen.
I Sport-indstilling er motoren særdeles ivrig og tager flere omdrejninger, ligesom styringen bliver lidt mere aggressiv. Meget sjovt, men faktisk er begge indstillinger lidt anstrengende i længden, så jeg endte med at blive i ’Normal’, som bilen altid starter op i.
Hvordan er førerpladsen?
Bag rattet er et af de steder, den nye Juke satser på at vinde dit hjerte. Førerpladsen matcher det frække ydre og er lækkert indrettet med en skøn blanding af klassiske elementer som runde friskluftdyser, masser af blank ’pianolak’ og mere moderne indslag som den 8 tommer store infotainment-skærm placeret smart øverst i midten. Vi kan godt lide, at betjeningen af klimaanlægget er med ’gammeldags’ drejeknapper frem for lagt i ind i skærmen, hvilket tager førerens opmærksomhed. Materialekvaliteten kan godt snyde lidt ved første blik. Testbilen med N-Design-udstyr har lækker alcantara på dele af instrumentbord og døre. Men lige neden under lurer en lidt grov, hård plastoverflade. Forstolene er store og velformede, i testbilen endda med surroundsound i nakkestøtten. Både kort- og langbenede kan finde sig godt til rette foran i Juke, men de voluminøse forsæder stjæler benplads bagi.
Hvordan opleves kabinen?
Der mangler lige det sidste – både på plads og indretning. Nissans egen betegnelse af biltypen, crossover coupé, signalerer tydeligt ’ego-bil’ med mere fokus på udseendet end praktisk ’familieflytter’. Indretningsarkitekterne har ikke haft mest fokus på plads og indretning af bagsædet. Selv om Juke er vokset med 10 cm mellem akslerne, er der ikke samme benplads på bagsædet som i søsterbilen Renault Captur. På grund af den faldende taglinje, der tager loftshøjde i kabinen, sidder man lavere med dårligere udsyn. Captur har til sin fordel desuden et bagsæde, der kan justeres i længden for lejlighedsvis at give mere plads i bagagerummet. Den fleksibilitet er sparet væk i Juke. Bagagerummet er dog vokset til pæne 422 liter med god indretning.
Er sikkerheden i orden?
Ja, den nye Nissan Juke klarer sig godt i Euro NCAPs sikkerhedstest. De maksimale fem stjerner vidner om, at Juke er en sikker bil at opholde sig i, hvis uheldet er ude. Konstruktionen er stærk, og kun i den hårdhændede pæle-test, hvor bilen kastes sidelæns ind i en stolpe af stål, er Juke en smule udfordret. Hvad angår det elektroniske sikkerhedsudstyr, som skal forhindre påkørsler og ulykker, så skal du se sig godt for i modelprogrammet. Tekna-versionen til samme pris som designudgaven, vi tester her, har som standard en omfattende sikkerhedspakke med blandt andet adaptiv fartpilot, aktiv vognbaneassistent, blindvinkel alarm og advarsel om krydsende trafik bag bilen. Men Techpack’en, som den kaldes, koster næsten 14.000 kr. at tilkøbe til N-Design. Læs mere på euroncap.com
Hvordan kører den?
Den nye Nissan Juke er køreglad, og nok noget af det mest sportslige – hvis man kan tale om det i en højbenet SUV-type – blandt klassekammeraterne i miniklassen.
Det skyldes blandt andet, at Juke er baseret på Nissan-Renaults nye CMF-B platform, der både er lettere og mere stiv end den gamle konstruktion. Styringen er præcis og ret direkte, mens affjedringen er til den faste side – ikke mindst med de store 19 tommer fælge, som er standard på N-Design. De ser godt ud på bilen, men gør Juke mere kontant, end de fleste nok bryder sig om. 17 tommer fælge med lidt højere dækprofiler, vil øge komforten og gøre Juke mere behagelig at køre i. Heldigvis får du et sæt med vinterdæk med i en såkaldt lanceringspakke (hvor længe tilbuddet gælder vides ikke). Så kan du selv opleve forskellen.
Hvordan er motoren?
Lad os med det samme slå fast; én motorvariant er pauvert. Når det er sagt, så fungerer den lille 3-cylindrede turbobenzinmotor med én liter volumen og 117 hk udmærket i Juke. Den er lydsvag og leverer et moment på 180 Nm fra godt 1.700 omdrejninger. Dog med en ’overboost’-funktion på ekstra 20 Nm i en kort periode som f.eks. en hurtig overhaling. Men generelt savner vi lidt overskud. Det er tydeligt, at VW-koncernen får mere power ud af sin 115 hk turbobenziner med tre cylindre i fx VW T-Cross og Skoda Kamiq, end Nissan vrider ud af sin ditto med 117 hk på papiret. Mange købere vælger automatgear nu om dage, og i Juke er det rimeligt prissat til 18.000 kr. Det fungerer udmærket – dog ikke helt så ’smooth’ som målestokken, VW’s DSG-gear. Det er svært at undgå et pludseligt ryk, når man sætter i gang – også i bak. Vi nåede kun 13,2 km/l i testugen mod de opgivne 15,6 km/l, men også her kan du med fordel vælge mindre hjul med lavere vind- og rullemodstand.
Passer prisen?
Ikke helt. Nissan Juke er lidt for dyr i forhold til de nærmeste konkurrenter. Det er lidt tankevækkende, at sammenligne Juke med andre bilklasser, og se hvad du kan få for de samme penge. En af Jukes hårdeste konkurrenter på salgslisterne bliver nok storebror Nissan Qashqai. Lige nu kan du få en kampagnemodel med 140 hk og 6 manuelle gear samt et rimeligt udstyrsniveau til 215.000 kr. En basisudgave af Juke koster 202.000 kr. For de 279.000 kr. testbilen, N-Design, står i, kan du faktisk også få en Ford Kuga SUV som opladningshybrid hjem i carporten. En noget rummeligere, mere kraftfuld og mere avanceret bil end Nissan Juke. Hvis du ikke har behov for at sidde højt i en SUV-crossover, kan du også få den spritnye VW Golf 8 med Life-udstyr og 130 hk TSI-motor til samme pris som testbilen.
Er der alternativer?
Mange. Klassen for mini-SUV’er boomer. Søsterbilen Renault Captur får udnyttet den fælles platform bedst med bedre benplads bagi og er mere familievenlig med justerbart bagsæde og flere motorer at vælge i mellem. Udgaven med 130 hk turbobenzinmotor og 7-trins automatgear til 252.000 kr. er et stærkt alternativ til Nissan Juke. VW-koncernen byder på et helt trekløver: Skoda Kamiq, Seat Arona og VW T-Cross. VW T-Cross med 115 hk og 7-trins DSG-gear og adaptiv fartpilot har et prisskilt på 257.000 kr. En veludstyret Seat Arona Xcellence med samme motor og gear fås til godt 243.000 kr. Skoda Kamiq, der overgår Juke og alle andre på plads i kabinen, koster 248.000 kr. med 115 hk, DSG-gear og Style-udstyr. Peugeot 2008 i en ny udgave byder sig til med priser fra 210.000 kr. Ford Puma med et velfungerende mild-hybridsystem fås til 225.000 kr. med 125 hk og Titanium udstyr, så der er både mange og billigere alternativer.
Konklusion:
For: Design, udstyr, køreegenskaber, 3 års garanti
Imod: Bagsædeplads, sikkerhedsudstyr, kun én motor
Hvilkenbil siger:
[star-reviews]Juke er ingen joke, men relativt dyr sammenlignet med konkurrenterne – ikke mindst søsterbilen Renault Captur. Testbilen med N-Design udstyr må nøjes med tre stjerner på grund af de store, ukomfortable fælge og lavere sikkerhedsudstyr. Vælger du Tekna-udgaven med 17 tommer fælge får du en mere komfortabel køreoplevelse, mere sikkerhedsudstyr og sparer 7.000 kr. Den er vores valg og rykker karakteren op på fire stjerner.
FAKTA: Nissan Juke DIG-T 117 HK 7DCT, N-Design
Vejl. pris, inkl. lev.: 279.000 kr.
Anslået kontantrabat:* 15.000 kr.
Årlig ejerafgift: 1.160 kr.
Garanti (rust/mekanik): 12/3 år
Sikkerhed (Euro NCAP):
Antal airbags: 6
Forbrug (WLTP-norm): 15,6 km/l
Forbrug i test: 13,2 km/l
Længde/bredde/højde: 421/180/160 cm
Akselafstand: 263,6 cm
Bagagerum (min/max): 422/1305 liter
Køreklar vægt: 1.258 kg
Motor: 3 cyl., 1,0 liter turbobenzin
Effekt: 117 hk/180 Nm (200 Nm kortvarigt ’overboost’) (v. 1.750 omdr./min.)
0-100 km/t: 11,1 sek
Topfart: 180 km/t
Særligt standard udstyr (N-Design)
2-tone pearl metallak, klimaanlæg, regnsensor, mørktonede ruder bag, intelligent nødbremse med registrering af fodgængere og cyklister, alcantara på instrumentbord, skiltegenkendelse, Apple CarPlay/Google Android Auto, nøglefri betjening, køreindstillinger (normal, sport, eco), LED forlygter, 19” alufælge.
Ekstraudstyr:
BOSE (4 højttalere og 2 højttalere i nakkestøtterne på forsæder): 7.500 kr., Tech Pack (aktiv vognbaneassistent og adaptiv fartpilot, traffic jam pilot, intelligent around view monitor, blindvinkel-alarm, træthedsregistrering, cross traffic alert samt parkeringssensor for): 13.600 kr. (*Anslået af hvilkenbil.dk)
The post Nissan Juke er ingen joke appeared first on Hvilkenbil.dk.