Mild vinter og manglende sne og frost får bilister til at ’glemme’ at skifte sommerdækkene ud med vinterdæk. Hver syvende kører stadig på sommerdæk.
Rådet for Større Dæksikkerhed og Dækimportørforeningens har haft dæktællere på gaden. I uge fire og fem har de tjekket, hvor mange bilister der har skiftet fra sommer til vinterdæk. Resultatet viser en tilbagegang for personbiler i forhold til 2019.
15 procent af bilerne var udstyret med sommerdæk. Det svarer til, at 390.000 personbiler kører på sommerdæk på de danske vinterveje. Sidste år var andelen 10 procent svarende til 260.000 personbiler.
”Den milde vinter og manglende sne har tilsyneladende fået en del bilister til at glemme omskiftningen mellem sommer- og vinterdæk, hvilket er en ærgerlig og en fejlagtig disposition,” udtaler Volker Nitz fra Rådet for Større Dæksikkerhed.
Når vejene er våde og kolde og i en periode, hvor det hurtigt kan skifte om til nattefrost og et tyndt lag is på vejene, er vinterdæk stadig det sikreste valg, understreger han.
”Blot fordi landskabet ikke er dækket af et hvidt snelag, er der ingen grund til at undlade vinterdæk på bilen. Og skal man ud af landet, så er det stadig et krav at sikre køretøjet hos vores omkringliggende naboer,” siger Volker Nitz.
Flere varebiler på vinterdæk
Til gengæld er der godt nyt for varebilernes vedkommende, som sidst fik deres dæk tjekket i 2016.
Andelen af varebiler på vinterdæk er steget med 5 procent i forhold til 2016-tællingen, men der er i høj grad stadig plads til forbedring.
Selv hvis man tillægger andelen af varebiler på helårsdæk, kører omkring 100.000 varebiler stadig rundt i trafikken på sommerdæk i vinterhalvåret, oplyser Volker Nitz, der undrer sig over, at så stor en andel af de professionelle gambler med sikkerheden – både over for medarbejderen og ansvaret overfor medtrafikanterne.
Kørsel med vinterdæk i vinterføre giver kortere bremselængde. FDM konkluderede i en test i 2014, at vinterdæk på våd vej giver op til 30 procent kortere bremselængde i forhold til sommerdæk. På snedækkede veje er bremselængden op til 44 procent kortere på vinterdæk i forhold til sommerdæk.
Helårsdæk kan være alternativ
Med udsigt til mildere vintre kan helårsdæk være en løsning for en del bilister – især dem der ikke har det store kørselsbehov og ikke nødvendigvis skal afsted i bilen hver morgen uanset vejrliget, mener redaktør på Hvilkenbil.dk Jens Velling.
”Der er sket en stærk forbedring af denne dæktype de seneste år, og de bedste helårsdæk formår faktisk at forene egenskaberne på vinter- og sommerdæk: De står godt fast på sne og is og har samtidig korte standselængder på tør asfalt,” siger Jens Velling.
Han henviser blandt andet til en stor test af helårsdæk, som blev bragt i det tyske bilmagasin AutoBild sidste vinter.
Læs mere:
Sådan er reglerne for vinterdæk
Fakta om dæktælling i januar 2020
Personbiler med vinterdæk: 80 pct. = ca. 2.076.000 biler
Personbiler med helårsdæk: 5 pct. = ca. 130.000 biler.
Personbiler med sommerdæk: 15 pct. = ca. 390.000 biler.
Kilde: Rådet for Større Dæksikkerhed
The post Færre skifter til vinterdæk appeared first on Hvilkenbil.dk.