Farvel og tak: Hvilkenbil præsenterer her en oversigt over de biler, der det seneste halvandet til to år er gået på pension.
Biler kommer og kører deres vej igen. Nogle biler begræder ingen tabet af, andre biler bliver man trist til mode over at betragte, når de for sidste gang kører ind i den nedadgående sol.
Hvilkenbil forsøger her at give overblikket over de biler, som vi inden for de seneste år har sagt farvel til. Nederst i artiklen får du en oversigt over bilerne med en helt igennem subjektiv opdeling i to: Dem, vi ikke kommer til at savne, og dem, vi gerne havde set blive hos os lidt endnu.
Men lad os indlede med et par nedslag i de seneste års forsvundne biler. Husker du for eksempel Nissan Pulsar, kære læser? Svagt, måske…
Pulsar slog aldrig for alvor igennem til trods for, at den japanske Mazda 3- og Toyota Auris-konkurrent faktisk var en rigtig fin bil. Men en succes blev den aldrig. Det var, som om Nissan ikke for alvor troede på deres produkt. Heller ikke selv om crossoveren Qashqai jo er beviset på, at Nissan kan kunsten at skabe succes.
I 2016 solgte Nissan 227 styk Pulsar, året efter 161, i 2018 var salgstallet helt nede på 79, og i 2019 nåede man at sælge syv styk, inden nøglen blev drejet om.
Savner vi den? Hvilkenbil-redaktør Jens Velling konkluderede nærmest profetisk og på alles vegne, da han i 2015 testede den under overskriften “Lav puls i Pulsar”: Den havde ikke dét, der skulle til for at møve sig ind i Golfklassen og blive et reelt alternativ. Så der er næppe mange derude, som savner Pulsar. Hvilkenbil-redaktøren gør tydeligvis ikke.
Ka-hvad?
Er der en bil, som jeg godt tør påstå, at stort set ingen bilister savner – endsige husker – er det Ford Ka+. Kan du huske Ka+, kære læser? Nej, den dukker ikke rigtigt op på tavlen, vel?
Lad mig hjælpe på vej: Ka+ skulle fra 2016 være et supplement til den 3-dørs Ka og var i princippet lige så rummelig som Fiesta. Men den i Sydamerika- og Indien-producerede mini-Ford var nærmest på forhånd dødsdømt i Europa. I premiere-året 2016 solgte Ford Danmark 161 styk, 2017 var “succes-året” med 372 solgte, i 2018 fik fem Ka+ danske nummerplader på – og i 2019 havde den forladt kontinentet. Ingen savner Ka+.
Et begrædeligt tab
Hvad så med Fiat 124 Spider? Dukker den op på nethinden?
Vi er opdraget til ikke at måtte lyve, og helt ærligt så tror jeg ikke, at ret mange kan genkalde sig billedet af den.
Paradoksalt nok vil man med et bankende entusiasthjerte sagtens kunne mande sig op til at savne den. For italienerne slog pjalterne sammen med Mazda, og MX-5’s italienske fætter kunne nok få et entusiast-hjerte eller to til at øge frekvensen.
Den umiddelbart så charmerende italiener var sat lidt blødere op end den japanske køremaskine, men stadig en skarp roadster. Men meget – alt (?) – gik nærmest galt. Fiat Chrysler er i permanent krise, og så måtte sportsvogns-samarbejdet med Mazda høre op.
124 Spider nåede at være i Danmark i ét kalenderår – 2018. Syv solgte blev det til. Heldigvis har vi stadig Mazda MX-5 hos os.
Fra sællert til glemsel
Lad os tage fat på de mere almen-kendte: Opel.
Uden sammenligning (bortset fra Fiat, måske) det mærke, der de seneste år har leveret flest af de biler, som vi har budt farvel. Dramaet har været langvarigt og til tider trist.
Amerikanske General Motors, der ejede butikken, har været presset i årevis. Masser af amerikaner-mærker fik kniven, i Europa blev svenske Saab likvideret, og derefter gik det ganske hårdt ud over den tysk/britiske afdeling af GM.
Så da franske PSA (Peugeot/Citroën) overtog Opel/Vauxhall, måtte model-porteføjlen for alvor trimmes. Den lille 5-dørs mikro, Opel Karl, som ellers var lige præcis den type bil, som Opel manglede til de europæiske storbyer og på det danske marked, blev sendt på pension i 2018. I 2017 solgte Opel hele 4.119, og Karl var den 14. mest solgte bil i Danmark. Men i løbet af 2018 sluttede det – 1.202 danskere nåede at få den det år. “End of story.”
De ellers så populære mini-SUV’er og crossovers – hos Opel personificeret ved modeller som Mokka og Mokka X – kunne heller ikke holde distancen. I rekordåret 2017 solgte Opel 1.260 styk Mokka X, i 2018 573 og i fjor blot 94, inden den var helt væk fra Opel-programmet. Afløseren er Grandland, fætter til Peugeot 2008. Og det giver selvfølgelig mening.
Forsvundet fra Opel-hylderne er også Adam, Cascada og Meriva. Hverken Mokka eller de tre sidstnævnte begræder ret mange vel tabet af.
Snart farvel til biler fra Alfa og Volvo
I år kommer vi også til at tage afsked med en række biler. Blandt de pt. mere markante og ganske fornuftigt sælgende bliver det et farvel til Volvo V40 (billedet). Mindste personbil fra den kant er snart S60/V60, for de kinesisk-ejede svenskere stor-satser på SUV’er og plug-in-hybrider.
I 2019 købte 418 danskere en V40, og man vil stadig kunne nå at få en lille Volvo for godt 300.000 kroner. Men når det er slut med V40, er billigste Volvo den markante SUV, XC40, til priser fra 404.000 kr.
Fra støvlelandet er det tæt på sidste udkald for Alfa Romeo Giulietta, som af hensyn til Fiat-Chryslers stramme økonomi bliver ofret. Modellen stod over for en fornyelse, men italienerne har valgt at udfase den smukke Giulietta, der nok har sine mangler, men som har masser af varmblod og italiensk her-kommer-jeg i sig.
39 danskere fik i 2019 en Giulietta, Alfa Romeo har den stadig i kataloget, men vil du have en ny, så er det nu, inden den italienske charmør tjekker ud.
Renault forlader egen niche
Sidst, men på ingen måder mindst, er det adieu til flere Renault-modeller. Mest begrædeligt hele to MPV-modeller; den fem-personers Scenic og den store Espace til syv. Sidstnævnte er sammen med Chrysler Voyager stamfader til de praktiske MPV-modeller, der havde deres storhedstid i 80erne og 90erne. Siden har de på dramatisk vis tabt terræn til SUVerne. Til trods for, at MPVerne som regel både er mere praktiske, rummelige og velkørende.
De to modeller kommer vi til at savne. Men lad det være en trøst, at Renault holder fast i Grand Scenic med plads til syv. I hvert fald indtil videre…
Savn kan vi ikke rigtig mobilisere ved nyheden om, at den danske Renault-importør også dropper stationcar-udgaven af firmaflyderen Talisman. Dermed følger den i hjulsporene på sedan-udgaven, der allerede er røget ud af det danske modelprogram. Der er ikke så meget at sige til det: Talisman er en gennemført gennemsnitsvare i en klasse, der er på retur og tungt domineret af tyske premium-mærker. Au revoir Talisman: Om lidt er du glemt.
FAKTA: Farvel til disse biler
Hvilkenbils måske ikke komplette, men i hvert fald helt subjektive liste over biler, vi har taget afsked med de seneste par år – og som vi
savner:
Alfa Romeo 4C
Fiat 124 Spider
Ford C-Max
Ford Grand C-Max
Kia Optima SW
Opel Karl
Opel Zafira
Renault Scenic
Renault Espace
Seat Mii benzin
Skoda Citigo benzin
VW Up benzin
VW Beetle
Og en langt længere måske ikke-komplet men absolut også subjektiv liste over biler, vi har taget afsked med de seneste par år – og som vi
IKKE savner:
Citroën C4
Fiat Qubo
Fiat Doblo
Fiat Punto
Ford B-Max
Ford Ka+
Hyundai ix20
Kia Venga
Kia Carens
Mitsubishi ASX
Nissan Note
Nissan Pulsar
Opel Adam
Opel Cascada
Opel Meriva
Opel Mokka
Opel Mokka X
Renault Talisman
Seat Toledo
Seat Alhambra
Toyota Verso
VW Golf Sportsvan
The post Disse biler har vi sagt farvel til appeared first on Hvilkenbil.dk.