Vi taler om tyske, japanske, koreanske, franske og italienske biler. I virkeligheden er moderne bilproduktion et puslespil af brikker fra hele verden.
Jeg kører kun i tyske biler. Kunne aldrig drømme om at køre fransk. Japanske biler går aldrig i stykker. Svenske biler er de sikreste…
Du har sikkert hørt disse bastante og stærkt nationalistiske udsagn før. Mange bilejere forbinder forskellige kvaliteter med de lande, som biler kommer fra: Franske biler har fremragende affjedring, tyske biler er bygget til fri fart, svenske biler klarer sig godt i kulden osv.
Så ja, der fik vi lige luftet endnu flere fordomme. Men ret beset er det svært at tale om ‘rent’ tyske, franske, svenske, franske, japanske – fortsæt selv listen – biler. Vi er snarere ude i nogle moderne og tidstypiske begreber som ‘multi-kulti’, diversitet og globalisering, når vi skal beskrive nutidens bilproduktion.
Den gennemført tyske, franske eller japanske bil findes ikke længere. Og her taler vi ikke bare om indviklede ejerforhold, som at svenske Volvo er ejet af kinesiske Geely. At tyske BMW ejer engelske Mini. For ikke at tale om italienske Fiat, der ejer amerikanske Chrysler, rent juridisk hører hjemme i Holland og i øvrigt snart fusioner med franske Citroën og Peugeot, der for kort tid siden overtog tyske Opel…
Det handler om penge
Nej, det er endnu mere kompliceret, når vi kigger på produktionen af den enkelte bilmodel. Her er der ingen interesse for landegrænser, nationale kendetræk eller for den sags skyld fine fornemmelser for arv og kultur. I moderne bilproduktion er globaliseringen tværtimod slået fuldt igennem for at presse omkostningerne i bund og øge fortjeningen. Jo flere styks den enkelte komponent kan fremstilles i, desto billigere bliver den. Det handler om penge og om at overleve i en af verdens mest konkurrenceprægede industrier. Så er der ganske enkelt ikke råd til at gå op i, om der står ‘made in Germany’ på hver eneste lille stump i en tysk bil.
Et godt eksempel er BMW X2. Den smarte crossover fremstilles i Regensburg godt 100 kilometer fra BMW’s hovedkvarter i München. Altså umiddelbart et gennemført tysk produkt, fremstillet i det mest tyske af det tyske, delstaten Bayern.
Men kigger man X2 efter i svejsesømmene, kan man lige så godt kalde bilen multinational. Det viser en oversigt over bilens forskellige komponenter, som analysefirmaet IHS Markit har lavet for brancheblandet Automotive News Europe. Det gør de løbende – og resultatet for BMW X2 kan sagtens overføres til alle andre bilmodeller fra andre bilmærker.
Undersøgelsen understreger, hvor globaliseret bilindustrien er blevet. Herunder følger et udpluk af komponenterne i X2 med en oversigt over, hvem leverandørerne er – og hvilket land de kommer fra. Sagen er, at bilfabrikker som BMW fremstiller meget få bildele selv. I stedet køber BMW dele hos mange forskellige underleverandører. Disse spænder fra små, lokale og meget specialiserede leverandører til enorme selskaber som f.eks. Bosch, der fremstiller et bredt udvalg af bil-komponenter på fabrikker over hele verden.
Her kommer delene til BMW X2 fra
For- og bagaksel befæstigelse:
Gestamp. Stor underleverandør fra Spanien, der er eksperter i karrosseri-dele og hjulophæng. Leverer også hele metalpresser til bilindustrien.
Fælge:
Borbet. Tysk producent af især alufælge til et væld af bilmærker. Laver også ‘uoriginale’ alufælge.
Måtter:
Autoneum. Schweizisk producent af bilmåtter.
Dørforsegling:
Carcoustics. Tysk producent af lyddæmpende gummiliste-forseglinger til døråbninger.
Elektronisk gearvælger (automatgear):
Kostal. Tysk, familieejet virksomhed, der har specialiseret sig i styre-elektronik.
Servostyring:
Nexteer. Amerikansk leverandør af elektrisk og hydraulisk servohjælp.
Fjedre:
BWI Group. Beijing West Industries er en kinesisk underleverandør af fjedre.
Lydsystem:
Harman. Oprindeligt er Harman amerikansk producent af højttalere og andet lydudstyr, men er i dag opkøbt af sydkoreanske Samsung.
Dørlåse:
Kiekert. Tysk underleverandør af dørhåndtag og låsesystemer.
Indvendig støjdæmpning:
Auria. Firmaet var oprindeligt amerikansk leverandør af støjisolering og instrumentdele til biler samt cockpits. Efter en konkurs er Auria i dag kinesisk ejet og en stor producent af støjisolering til biler.
Solskærme:
Grupo Antolini. Trods det italiensk-klingende navn er denne leverandør af diverse kabine-dele spansk. Antolini er verdens største producent af loftsbeklædning til biler.
Rat:
Takata. BMW er berømte for deres ofte meget lækre læderrat, men får dem lavet i byen. Takata var oprindeligt japansk, men efter en skandale med defekte ratairbags, er firmaet i dag overtaget af kinesiske Joyson Safety Systems.
Krumtapaksel:
Rheinmetall. BMW er berømt for deres motorer, men laver ikke alle dele selv. Produccenten af krumtapaksler er dog tysk.
Motorblok:
Nemak. Stor, international producent af bl.a. motorblokke. Mexicansk ejet.
Motorophæng:
Continental. Kendt for dæk men også en af verdens største underleverandører til bilindustrien. Tysk.
Ventiler:
Eaton: Amerikansk producent af motordele som ventiler.
Kilde: Automotive News Europe
The post Hvor tysk er tyske biler? appeared first on Hvilkenbil.dk.